Skocz do zawartości
  • 0

Silnik Tohatsu 5 KM - problem z (od)paleniem

Werem

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

zadzwoń do goscia z ogłoszenia

http://olx.pl/oferta/silnik-zaburtowy-mercury-mariner-tohatsu-4-5-km-2-t-stopa-s-czesci-CID767-IDaLoDz.html#60d1975909

ten silnik(mercury) czarny, jest made in japan.jest robiony przez tohatsu dla mercurego

od niego pasuje cewka, moduł i wszystkie czesci są takie same.

nowa 37$ + 40 $ przesyłka

• 0

Takie same objawy może dawać też moduł. Najlepiej zapożyczyć cewkę i moduł z drugiego silnika i kolejno sprawdzić. Możeśz również moduł zamrozić w zamrażarce i wtedy spróbować, to nie żart. Skuter po takim zabiegu przejeżdżał kilkanaście kilometrów a bez tego kilkaset metrów.

• 0

Bo tu winowajcą jest temperatura, pod jej wpływem materjały się rozszeżają i dochodzi gdzieś do styku i zwarć. Ja też na tą wiadomość o zamrażaniu popatrzyłem na serwisanta w Hondzie jak na warjata, ale po przemyśleniu spróbowałem i zamiast kupować cewkkę zakupiłem moduł. Zanim dostałem nowy moduł stary mroziłem i tak jeżdziłem prawie miesiąc po zakupy do pracy i nad jezioro zanęcić miejsce. Po pracy żeby po tylu godzinach działał i dojechał musiałem go wrzucić do zamrażarki.

• 0

zrób zdjęcie cewki. ja kiedyś miałem taki sam problem z cewką ...cewkę kupisz dosłownie za parę groszy ;)

Postaram się zrobić i jutro wstawić.

Tylko, że ja dokładny model znam i boję się wchodzić w koszta, bo cewka kosztuje około 200 zł, a moduł powyżej 1000 zł...

• 0

Panowie potrzebna porada z dziedziny usterek silnika Tohatsu + ewentualnie porada gdzie kupic tanio część

Mam taki objaw

silnik pali  bez problemu - na zimnym 1-2 max rzadko 3 ray trzeba szarpnąc  - odpala płynie wolno szybko no problem

ale raz na jakiś czas gaśnie czy na szybkich czy na wolnych obrotach - to sie dzieje zarówno kilka  minut  od odpalenia jak i po 30 min płyniecia ale praktycznie zawsze raz dziennie conajmniej zgaśnie

Czasem pomaga dodanei gazu jak sie usłyszy ze zaczyna na moment nierówno pracowac  a czasem nie - bo to jest objaw zaczyna na moment nierówno pracować.

Po zgaśnieciu można sobie szarpać do woli nie odpali - świeca nowa nie jest brudna , gażnik świeżo po czyszczeniu - kilka razy sie to już powtórzyło

Jak sie odczeka około 10 min to odpali po 2-3 szarpnieciu

Silnik był ze 3 razy w serwisie było czyszczenie gaźnika ,  wymiana świecy , fajki od świecy - ostatnio wymiana przełacznika zbiorników zewnetrzny/wewnetrzny bo przepuszczał paliwo ze zbiornika zewnetrznego do wewnetrznego .

Paliwo nie brudne świeze szwedzkie z dystrybutora świeżo nalane wiec to nie wina paliwa , paliwo E95 bo na E98 żłe pracuje

Serwisowi brak pomysłów , w beczce pracuje dobrze równo - testowany nawet godzine - nie gaśnie  zarówno na wolnych jak i szybkich obrotach

Sadziłem że moze sie zapowietrza przez ten przepuszczajacy kranik ale chyba to nie to.

Barak mi już pomysłów

Problem taki że nie pływam duzo  w sumie 1-2 razy w roku przez tydzień  - raczej przepływam tylko z miejsca na miejsce na łowisku  wiec jakichś godzinnych tras raczej nie robie

Ale tylko wtedy mogę łatwo sprawdzic silnik na wodzie

Jakieś pomysły ?

Serwis coś wspominał  że moze to być jakiś czujnik iskry świecy czy jakoś tak ale ten podzespół  100 EURO w serwisie + wymiana .

To 1/4 kosztu silnika i szkoda mi inwestowac w ciemno żeby tylko sprawdzic czy to to a używki nie mam skad podłożyc na sprawdzenie zwłaszcza 100% pewnej .

Jak by kosztowało ze 100 zł to pal licho zainwestowałbym ale  przy koszcie 500 zł to  szkoda mi troche kasy jak nie jest pewne że to to

Silnik kupiłem używany  pare lat temu - pływałem z poprzednim właścicielem po jeziorze w Polsce i takiego objawu nie było

To nie jest jakas wielka przypadłość ale denerwujaca jak jestem na wodzie bo zamiast łowic spokojnie na urlopie musze bawić sie z silnikiem

Edytowane przez selk

• 0

@selk "Czasem pomaga dodanei gazu jak sie usłyszy ze zaczyna na moment nierówno pracowac  a czasem nie - bo to jest objaw zaczyna na moment nierówno pracować."

Ja bym stawial na gaznik! Identyczne objawy mialem w Mercurym 

Z czasem przerwy zagescily sie do kilku razy na plywanie. Po ktorejs zimie juz nie chcial dobrze pracowac. 

Standardowe czyszczenie - mycie gaznika nic nie dawalo.

Czyszczenie ultradzwiekowe sie klania. U mnie rozwiazalo problem.

Przyczyna niewypalone kiepskie paliwo i kilkumiesieczna przerwa w pracy silnika.