Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik 5-6hp do Solara 360

aroaro

Pytanie

Rozważam zakup nowego silnika spalinowego, krótka stopa, o mocy powiedzmy 5-6hp do łodzi Solar 360.

Może ktoś bardziej zorientowany doradzi na co zwrócić uwagę, jaki model jaka marka, szukać w Polsce czy zagranicą.

Priorytety to bezawaryjność, cicha praca, waga silnika, zużycie paliwa.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

większość silników 4-6 km to praktycznie takie same jednostki.....różniące się parametrami które są mało odczuwalne....4 czy 6 km to żadna różnica jak będą 2 osoby na łodzi i klamoty....bo są to silniki jednocylindrowe....gdybyś znalazł 6km w wersji dwucylindrowej to wtedy ma to sens....inaczej to bierz 4km i będziesz miał lekki silnik i mało palący...

• Like 1

• 0

Co prawda miałem 430 Solara, ale na Twoim miejscu ( o ile oczywiście fundusze pozwalają ) zastanowiłbym się nad czymś w okolicach 10KM. Ma być cichy, więc z jednym cylindrem może być problem, ja bym poszedł w 2 cylindry. Co do silników: Tohatsu, Yamaha, Suzuki, Honda itp.

• Like 1

• 0

wszystko zależy gdzie się pływa i czy jest potrzebna większa moc.jeśli ma bardzo mało palić i być lekki to jak najbardziej 4-6km z wagą 25kg.to są zalety 1 cylindra.

8-9.9km to już ponad 40kg i większe spalanie.

co do marki dla mnie nr 1 to yamaha. 

Tohatsu 9,8 waży 37 ale to i tak jest co nosić.

• 0

Dzięki wszystkim za dotychczasowe sugestie, silnik jakiego szukam nie musi być demonem mocy i wchodzić w 3s w ślizg, przeznaczony jest na małopolskie zaporówki gdzie w większości obowiązuje strefa ciszy, gdzie i tak trzeba tylko pyrkać z oczami dookoła głowy, byle cicho i elektryk był w zasięgu ręki co by szybko przełączyć napęd w razie W ;)  No i zawsze w razie burzy, większej fali można było się bezpiecznie poruszać czy ewakuować. Ideałem byłaby chyba dwucylindrowa 6-stka lub 8-mka o wadze 30-35kg. No ale dochodzi cena - ile koni tyle i tysięcy trzeba wydać...

• 0

Dzięki wszystkim za dotychczasowe sugestie, silnik jakiego szukam nie musi być demonem mocy i wchodzić w 3s w ślizg, przeznaczony jest na małopolskie zaporówki gdzie w większości obowiązuje strefa ciszy, gdzie i tak trzeba tylko pyrkać z oczami dookoła głowy, byle cicho i elektryk był w zasięgu ręki co by szybko przełączyć napęd w razie W ;)  No i zawsze w razie burzy, większej fali można było się bezpiecznie poruszać czy ewakuować. Ideałem byłaby chyba dwucylindrowa 6-stka lub 8-mka o wadze 30-35kg. No ale dochodzi cena - ile koni tyle i tysięcy trzeba wydać...

no te żeś pojechał :( , jak ja lubię takich cwaniaczków :angry:  jeszcze napisz że łowisz na dwie żywcówki i jak nikt nie widzi to jeszcze spin do łapy 

• Like 1

• 0

no te żeś pojechał :( , jak ja lubię takich cwaniaczków :angry:  jeszcze napisz że łowisz na dwie żywcówki i jak nikt nie widzi to jeszcze spin do łapy 

Jak nie masz nic do powiedzenia w temacie to daruj sobie swoje docinki, chyba że chcesz się pochwalić swoim sposobem łowienia...

• 0
post-2328-1348917518,1259_thumb.jpg

Miałem Solara 360 przez dwa i dalej pływa na suzuki 6 km. Jest to super oszczędny silniczek , ale za to bardzo wydajny. W jednego przegonisz tych na starej 8 ,ale już w dwie osoby szału nie będzie.

Edytowane przez miramar69

• 0

nie ma takich silników,4t to większy gabaryt i waga.ja przerabiałem temat i jest opcja 6-8km i 27kg ale to 2t.

co do strefy ciszy to mniemam że bardzo dobrze znasz zbiornik i częstotliwość kontroli.moi kumple kombinowali podobnie i przy pierwszym wypłynięciu dostali grubo po kieszeni bez żadnego tłumaczenia,nawet pierdnąć nie zdążyli  i się szybko wyleczyli także temat poważnie przemyśl. 

Edytowane przez busz231
  • Like 1

• 0

Na Czorcie mało kto pływa na elektryku. Większość łódek ma spaliny ( i elektryki w razie kontroli). Wszystkie oczywiście "ze względów bezpieczeństwa". 

Taki nasz regionalny relatywizm moralny.  Nic nie poradzisz.

Powiem więcej, jak tak dalej będzie to się poddam i sam se kupię Suze 6KM i od razu poczuję się bezpieczniej  B) .

• 0

Nawet Policja to też ludzie i jak się czarno robi to problemów nie powinni robić, że na spalinie wracamy. Kolega taką miał sytuację i spotkał się ze zrozumieniem. Masz łajbę typowo wędkarską, silnik żaden demon i jak sobie spokojnie płyniesz to chyba logiczne, że nie potraktują Cię tak samo, jak na 200 konnym skuterze z odkręconą manetka w opór. Co do hałasu to na Czorsztynie widziałem sporą łodkę z 30ka Mercury co mijając nas spacerkiem kompletnie nic nie było słychać. Tylko za burtą falka