Skocz do zawartości

Abu MORRUM 1601 i jego odmiany

Andrzej Stanek

Rekomendowane odpowiedzi

To jeszcze ja zboczę z tematu :D . Były jeszcze modele 1500, z oznaczeniem OH- mała prawa zębatka, napędzająca wodzik na ośce. Zwróćcie uwagę na bezwładność wodzika. Miazga.

http://www.youtube.com/watch?v=wkR5w8xoiJA

Nie ma czegoś takiego jak OH. Zresztą byłoby wybite na boku multika. To na filmiku to nie jest model fabryczny. To jest skrajnie stuningowana Red Nostalgia.

Oryginał:

.

post-440-1348915333,2926_thumb.jpg

Witam,

Mam jedynie nadzieje, ze dalej bedziecie cos robic z tymi kreciolkami. Model z pierwszych zdjec ( nalezacy do LadyD) nie byl wcale skonczony. Oprocz raczki, ktorej nie widac na zdjeciach mialo byc jeszcze sporo roboty jak anodyzowanie poszczegolnych czesci i inne rozne pierdoly. Posiadanie Morrumow do tego zobowiazuje :D

Pamietam jak kupowalem kreciolek, chcialem miec cos innego niz wszyscy w dobie Shimano i Daiwy, cos praktycznie nie osiagalnego. Dlugo czekalem na szpulke, lozyska i hamulec ZPI, generalnie nie byly dostepne, pozniej Mr Ogawa jakos sobie poradzil. Wraz z korbka ZPI kosztowaly sporo wiecej niz sam multik. Reszte projektow zawiesilem, ktos obiecal cos anodyzowac ale nie wyszlo, pozniej nie bylo czasu moze i checi, latalem z mucha za lipieniemi czy pstragami....

Dalej twierdze, ze po zamontowaniu zestawu ZPI jest to jeden z najbardziej uniwersalnych multikow. Wprawdzie szpulki Availa sa ciut lzejsze ale jakos mi nie pasowaly, pozostalem przy specyfikacji AE74.

Cieszy mnie, ze mamy kacik fanow ABU, za jakis czas swiatlo dzienne ujrzy moze moj nowy projekt, moze go sprzedam z braku czasu na dokonczenie, czas pokaze...

Bujo

Michał nic na siłę... Morrum w wydaniu jak na pierwszych fotkach całkowicie zaspokaja moje potrzeby użytkowe i przede wszystkim estetyczne. Dobrze dobrana kolorystyka, funkcjonalna korbka firmowa ABU. O gustach się nie dyskutuje dlatego darowałem sobie tą dołączoną firmy ZPI. Słusznym było wzbogacenie multi o lekką szpulkę, hamulec magnetyczny ZPI + łożyska ceramiki. Podniosło to bardzo walory użytkowe. Prezentowany Morrum jest wszechstronną maszynką pod pstrąga, okonia a nawet sandacza i szczupaka. Rozbudowałem zestaw o spust AVAIL. Bardzo praktyczny detal. Dopiero teraz jestem w stanie swobodnie kontrolować trakcję szpulki przy rzucie i zwijaniu. Polecam wszystkim posiadaczom ABU Morrum.

Młynek jak dla mnie jest zamknięty w dalszej rozbudowie. Lubię rzeczy proste, funkcjonalne – takim go oceniam.

Pozdrawiam

Andrzej

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj porzucałem trochę swoim Morrumikiem,tym czasem jest full oryginal żadnych tunningów no i podobało mi się.Magnetyk działa perfekcyjnie a dmuchało przeokropnie z boku.Jaziówkami 3,5cm 7g bardzo przyzwoite odległości,jak tylko jest szpulka Avail do niego to ją dostanie.Hamulec miałem ustawiony na 3-4.Kultura pracy no godne podziwu.

Dzisiaj porzucałem trochę swoim Morrumikiem,tym czasem jest full oryginal żadnych tunningów no i podobało mi się.Magnetyk działa perfekcyjnie a dmuchało przeokropnie z boku.Jaziówkami 3,5cm 7g bardzo przyzwoite odległości,jak tylko jest szpulka Avail do niego to ją dostanie.Hamulec miałem ustawiony na 3-4.Kultura pracy no godne podziwu.

Poszukaj lepiej zestawu ZPI, szpulka, hamulec i lozyska. Wprawdzie Avail mniej wazy ale ten pierwszy dziala jakby plynniej, sprawdzone w realu :D

Bujo