spayol Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Czy ktoś miał do czynienia z kijkiem team dragon 3,00m 4-21g. Czy nadaje się do łowienia kleni i jazi. Czy nie będzie za sprę?źysty??Mo?źe ktoś ma doświadczenie, kt?łrym mo?źe się podzielić. Ewentualnie co mo?źna kupić ciekawego powy?źej 2,9m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=15050&am p;start=0& poczytajPozdrawiam i ?źyczę udanych zakup?łw... cokolwiek by to nie było . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Najlepiej do pracowni i zrobić z match?łwki.Zapytaj pstrągmana- coś takiego ostatnio tworzył Wiem z pewnych źr?łdeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Witam na forum, Talon ITM 3.20m c/w do 10.5 grama z tych co mialem Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Duzo zalezy na co bedziesz te jazie lowil? Jezeli mozna sie pokusic na przynety nie mniej niz jakies 5g (przy zał jakiejs elementarnej lotnosci) to bym wzial Talona 2,7-3m 15LB (IM6+) albo Lamiglasa CP 2,9 (jest dluzszy z tej serii i mocy?) 17LB albo St.Croixa 2,7 (jest dluzszy - ja nie stosuje)12LB z SC3 - jest zdecydowanie najsztywniejszy z nich ale powinien dac rade. Natomiast przesadzenie z dlugoscia wedki (powyzej 3m) powoduje ze wedka taka (o ile nie ma papierowych scianek), ze znacznie zwieksza sie ciezar wedki, zmniejsza manewrowosc, zwieksza podatnosc na wiatr, zwieksza sie dlugosc dolnika (tu mozna usilowac czynic pewne ruchy ale w przypadku wedek powyzej 3m beda one obarczone ryzykiem)... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spayol Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Domyślam się i?ź stworzenie kr?łtkiej wędki o pewnych parametrach jest łatwiejsze. Je?źeli wzrasta długość to cię?źej jest zachować paramerty wędki, tak aby wędka się nie lała i zarazem nie była sztywną pałą. Jednak z dłu?źszym patykiem mo?źna podać przynętę w miejsca nieosiągalne klasycznym spinningiem. Tak jak piszesz @Gumofilc - dłu?źszy patyk - cię?źszy patyk, dłu?źszy dolnik itp. Jednak coś za coś. Obecnie zastanawiam się nad czymś takim: Wędka X-Projekt 1 albo jakąś odległości?łwką - gdy?ź słyszałem wiele pochlebnych opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Ja natomiast probowalem, zarowno odleglosciowka,jak i kijkami 3,2..stwierdzilem, ze dlugosc rzutu mi nie wzrasta, natomiast w pewnych syt. wzrastaja mozliwosci poprowadzenia przynety tam gdzie trza.Jezeli juz trzeba koniecznie ciagnac w kierunku dlugich i bardzo dlugich wedek to zamiast odleglosciowek proponuje przyjrzec sie raczej blankom lamiglasa. Sa rowniez takie w 3 kawalkach... Natomiast uwazam, ze lowienia takim dlugim kijem-3.5-4m to udreka i mnie sie nie podoba.Zostaje gdzie na 3m a najchetniej 2,75 (zauwazylem, ze mozna poprzez umiejetne zbrojenie osiagnac efekt-dlugosc uzytkowa jak wedziska 3m) Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Gumo właściwie trudno sie z Tobą nie zgodzić. Uzupelniając temat... Są sytuacje, kiedy trzeba zaprezentować przynętę w taki spos?łb w jaki nie da się kr?łtkim kijkiem.Zawsze łowilem kijami 3m i dopiero jak się zaczęły sandacze to nie mam opor?łw przed kr?łciakami, a muszę przyznać, ze strasznie się broniłem .Wracając do tematu klenio-jazi to łowię je małymi przynętami na Odrze bądź na małej rzeczce, kt?łrą po dobrym rozpędzie mo?źna przeskoczyć. Wbrew pozorom dłu?źszy kij jest mi bardziej niezbędny na tej małej rzeczce ni?ź na Odrze. Dlaczego? Dlatego, ?źe za trawami zaczyna się od razu głęboko i tam trzeba prowadzić przynętę, kij 3m ju?ź jest dla mnie za kr?łtki. Pewnie zaraz ktoś powie, zał?ł?ź spodniobuty odpowiadając - zakładam .Na Odrze, kiedy łowię na blaszki 00 i woblerki 2-3cm albo Bromby to zdecydowanie wolę mieć dłu?źszy patyk. Nie dlatego, ?źe zarzucę dalej, bo odległość to za mnie nurt załatwi, ale jak będę prowadził przynętę przez szczyt gł?łwki, albo wzdłu?ź opaski to nie zaczepię ?źyłką o ?źadne patyki, trawy i inne badziewia. Je?źeli klęknę za krzakiem to mam mo?źliwość wypuszczenia przynęty nie pokazując się rybom. Tak długą wędką będę łowił właśnie na kr?łtkich dystansach. W czasie przyszłym bo mam zamiar taką budować ... no chyba, ?źe Avid 2,9m do 18, kt?łrego nabyłem na jesieni w jakiś magiczny spos?łb spełni moje oczekiwania... choć z drugiej strony chcę dłu?źszą i ju?ź.Podsumowując: ka?źdy z nas ma rację co do długości kija bo ka?źdy łowi trochę w innym stylu więc ja dawałem radę odległości?łwką i było mi wygodnie, a Ty dasz radę kijem 2,7m i będziesz w pełni usatysfakcjonowany.Więc odpowiedź na pytanie jaki kij na kleniojazie będzie brzmiała kij w przedziale 2,7 do 3,20cw do 15-20g Mo?źna wyciągać średnie .Jak ju?ź ktoś połowi to albo dojdzie do wniosku, ?źe jednak ma za długiego kija, albo za kr?łtkiego i cw albo za du?źy albo za mały ... niestety frycowe będzie trzeba zapłacić ... chyba, ?źe będzie szczęściarzem i trafi od razu w to co mu przypasuje Najbardziej zabawne w tej dyskusji jest to, ?źe sprzeczamy się o 45cm .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi