Skocz do zawartości

W Boże Ciało łowię śmiało

Salmo_Salar

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Narew i... przerażenie. Takie ilości łodzi i wędkarzy jeszcze nie widziałem. Nawet nasze miejscówki obstawione były. Ogólnie wróciłem przybity rozmiarem presji wędkarskiej. Kilka małych szczupaczków i kilka okonków nastroju nie poprawiło, tylko wyrzuty sumienia miałem że je niepotrzebnie skłułem :(

Ja byłem nad narwią. Woda była trochę za wysoka jak dla mnie. Większość moich ulubionych miejscówek była niedostępna. W 5 minut złapałem dwa malutkie boleniki i miałem nadzieję na jakiegoś większego ale przyszedł jakiś gliździaż i zaczął mnie pytać gdzie się najlepiej na nockę ustawić :angry: I całe moje skradanie na kolanach diabli wzięli. Potem miałem jeszcze jedno wyjście bolenia. Prowadziłem siudakowego bezsterowca nad zalanym progiem i w pewnym momencie zauważyłem pędzącą falę podążającą za moją przynętą. Niestety ryba zrezygnowała z niewiadomych mi przyczyn, a szkoda bo była spora.

I jeszcze kilka fotek:

post-28-1348913238,3104_thumb.jpg

post-28-1348913238,3631_thumb.jpg

post-28-1348913238,3962_thumb.jpg

post-28-1348913238,4315_thumb.jpg

@ FRIKO,

niestety nie miałem aparatu na łodzi, wiec musicie mi wierzyć na słowo :lol:

Miałem trochę szczęścia, płynąłem powoli łodzią po jeziorze kierując się na zwalone drzewo na wyspie, gdzie siedzą często 1 kg esoksy 'potwory albo patelniaki. Zobaczyłem na powieszchni jeziora, jakieś 50-60 metrów od brzegu wyspy, widok jaki jest dziś rzadko spotykany. Stado toniowych garbusów wyszło pod powieszchnię robiąc przecinkę wśród s uklejek. Załorzyłem szybko mepsa 3 Black furry (czarna paletka w czerwone kropki) i zacząłem rzucać. Prowadziłem wirowkę okolo 1 m pod powieszchnią. po 10-15 minutach miałem kilka okoni. od 18 cm do 23 i 41 cm. radocha niesamowita.

jerzy ;)

dzięki panowie!!

To najwiekszy garbus złowiony przeze mnie w ciągu 3 ostatnich lat. Było wiele takich 32-37 cm, ale żaden nie miał 41 cm. Kiedyś wiele, wiele lat temu ( bodajże w 1993 rku) łowiłem na Warmii w małym kilkunasto hektarowym jeziorku, takie widoki jak grasujące przy powieszchni garbusy, były wzasadzie codziennie. Wtedy to ustanowilem swój rekord zycia, którego pewnie nigdy nie pobiję. To był ogromny okoń. Nie pamietam ile miał cm, ale pamietam dobrze wskazanie wagi w pobliskim sklepie 2,2 kg!!! Pamietam też, że mój szklany spining teleskopowy 2,10 był ogromnie wygiety a linka 0,30 (Balzer-pamietam to!) napięta do granic możliwości. Wtedy też łowiłem mepsem 3, ale srebrnym. Z tamtych czasów pozostała niestety tylko wiara w tę francuzką wirówkę, na ktora łowię bardzo często.

przepraszam za swój sentymentalizm, ale jakoś mi sie to przypomniało :unsure:

JW

Cześć,

Wczoraj wieczorem (3h - samotnie, właściwie z córką) i dzisiaj z Rognisem (4h) byłem nad chińską rzeką - żółta rzeka Wisła w poszukiwaniu boleni. Efekt, wczoraj pod wieczór krótki hol ładniejszego bolenia zakończony niepowodzeniem. Dzisiaj natomiast bez kontaktu. Za to widoki przednie!

Pozdrawiam

Remek

001.jpg

002.jpg

003.jpg

@

niestety nie miałem aparatu na łodzi, wiec musicie mi wierzyć na słowo :lol:

Jerzy, jak będę w Poznaniu, to umówimy się na spotkanie w np. Avanti na Starym Rynku, zamówimy sobie makaron z sosem bolonese (zresztą mój ulubiony w Avanti) i dostaniesz wtedy młotkiem po głowie :lol:. Jak można nie wziąć aparatu nad wodę .... Chociaż ja Ciebie zaczynam rozumieć, ja jestem informatykiem i w życiu prywatnym staram się z daleka trzymać od komputerów. Niestety moi znajomi zawsze mnie o to próbują zagadać :mellow: Muszisz kolego obiecać poprawę bo osobiście czekam na Twoje zdjęcia z rybą.

Pozdrawiam

Remek

i dostaniesz wtedy młotkiem po głowie

Ok mozesz walić, wezmę hełm, taki stalowy, wojsk pancernych bodajże :lol: :lol:

Co do Avanti, to nie jestem pewien czy jeszcze istnieje. Ja byłem tam dobre parę lat temu, jako student. Proponuję Meridian w Parku Sołackim. Obok jest duży staw, więc zaprezentujesz mi swój kunszt w posługiwaniu sie lekkim castingiem :lol: :lol:

Co do aparatu na łodce, to kilka lat temu wywróciłem sie na łodzi z znajomym i topowy nikon wpadł razem z właścicielem, ze mną i paroma kijami do wody :( Wylowilismy wszystko, oprócz tonących przynęt. Niestety aparat nadawał sie tylko na to aby postawic go na telewizorze. od tego czasu pływam z cyfrówką wbudowaną w telefon, albo głupkiem fuji z 24 klatkowym filmem.

pozd Jerzy ;)

ale i tak najmilszym akcentem dnia byl pokaz zasiegu owego zestawu - przyznam się szczerze, że i n amnie zrobiło to duuuuuże wrażenie. Koledzy którzy do tej pory raczej korbkują aż oczęta przecierali... taki milutki incydencik :mellow: Wychodzi na to, że się chyb ajdnak przekonam do zyłki przy białych drapizenikach. A skoro juz jesteśmy przy temacie może polecicie coś ogólnie dostępnego do castingowego zestawu na białego drapizenika - mowa o żyłce. W chwili obecnej mam z braku laku SUFIX MAGIC TOUCH .23mm białą. Linka w zasadzie niczego sobie - szczególnie, że dośc miekka i fajnie się układa - przynajmniej jak dla mnie, ale przydałoby się cos mniej rozciągliwego.