Skocz do zawartości

Mikro wahadłówki

Luckyguliver

Rekomendowane odpowiedzi

Szukalem ale nie znalazlem wiec jesli powielam temat to bije sie w piers :) Zainspirowany tematem wahadlowek chcialem poznac opinie uzytkownkow odmiany micro tych przynet. Jak bardzo sa skuteczne, na jakich gatunkach i na jakiej wodzie.

Nie bede tez ukrywal ze celem ktory mi przyswiecal jest zaoszczedzenie pieniedzy na kupowaniu w ciemno nieskutecznych przynet :) Wydawaloby sie, ze male i jedno haczykowe wahadlowki powinny byc tanie ale niestety nie sa. Ceny jak za woblery. Pzrynajmniej tu w UK.

Z tego co wygrzebalem to takie przynety produkuje glownie SV Fishing Lures ale tez Savage Gear czy Lucky John. Dla mnie te blystki beda mialy (mam taka nadzieje) zastosowanie w polowie okoni w dosc przeblyszczonej wolno plynacej wodzie. Czesto plytkiej i zarosnietej. Podobno wyzej jest sporo klenia ale o tym sie jeszcze nie przekonalem na wlasnej skorze. 

Krotko mowiac wszelkie informacje jak prowadzic, jakie blystki na co, gdzie i co kupowac beda mile widziane. 

Parenaście lat temu kupiłem mikrowahadełko, mogło mieć....bo ja wiem....1g? Ze 2cm długości.....taki smukły gnomik. Pracowała równo, nigdy nie obracala sie dookola wlasnej osi. Świetnie brały na nią mikroklenie, mikrojazie i mikrobolenie z kanału Żerańskiego. Mikro, bo moja wiedza i sprzęt nie pozwalały łowić większych. Niemniej....kosiła lepiej niż inne przynęty :) Miała wytłoczone 'A' przy otworze na kółeczko z kotwiczką. Ciekawe kto ją zmajstrował :)

Warto jeszcze zwrócić uwagę na wahadłówki DARSPIN. Wahadłówki mają jedną ogromną zaletę: skupiona masa ! O ile w wietrzny dzień malutkimi woblerkami rzuca się źle lub wcale to mikrowahadłówki są wtedy niezastąpione :D

Wahadłówki SV Fishing Lures są naprawdę dobre,  dostępna kolorystyka przyprawia o zawrót głowy ....

Super dzieki chlopaki. Mam juz temat z grubsza naswietlony. Teraz tylko rozdzielic kaske na poszczegolnych producentow, zamowic i lowic. Zainwestuje pewnie glownie w polskie rekodziela ale i dla porownania kupie kilka zachodnich-wschodnich modeli. Dam znac o wynikach ale to dopiero koncem lata. 

A tu angileska stronka z mniejszymi i wiekszymi wahadlami z ktorej mam zamiar skorzystac: http://www.anglingproshop.com/predator/predator-lures/predator-lures-spoons

Edytowane przez Luckyguliver

Z naszego rękodzieła polecam listek 4 lub 6 g od Pawła (Primanki) - wersji kolorystycznych sporo. Ale warto się zdać na doświadczenie Pawła, dobierze odpowiednie kolory. Chodzą super prowadzone z prądem i pod prąd rzeki.  W "bezrybne" dni potrafią otworzyć wodę. Dotyczy to zwłaszcza pstrągów. Mniejsza jest jeszcze mikro karlinka. Gnomik mały też jest chyba w ofercie. No i najmniejsza "eska"

Polecam też słowackie maleństwa Lacko (najmniejsza ma 1,8 g). Mają ciekawy kształt i krępowanie. Super chodzą prowadzone i z prądem i pod prąd w rzece.

Łowię na nie głównie pstrągi, wieszają się też szczupaczki (wielkości widelca), okonki, kleniki, jelce...

Pojedynczy, bezzadziorowy haczyk w niczym nie przeszkadza. I w zacięciu i w holu ryb.

http://www.slaviacentrum.sk/vyhladavanie-vysledky.php?keywords=lacko&search_in_description=1&inc_subcat=1&x=0&y=0

Małe wahadłóweczki klepie też Piotrek Lipiec. I @dzerwys też nie tak dawno wystawił swoje maleństwa.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

U chińczyków to na ''wiadereczka'' można kupować,kształtów i gramatur od cholery,tutaj pierwsza z brzegu oferta:

http://pl.aliexpress.com/store/product/Yapada-6Pcs-lot-Spoon-Bait-3-5g-2-5g-1-5g-Loong-Scale-Fishing-Spoon-Lure/524623_32704542591.html