Skocz do zawartości

ciekawostka - kołowrotek z podwójnym przełożeniem

robas

Rekomendowane odpowiedzi

Podobnie jak z oponami? Wszyscy przekonują, że trzeba mieć letnie i zimowe, a całoroczne są "be", lub raczej "passe".

I kolega z Białegostoku cały rok jeździ na tzw. "całorocznych"? A dużo km? Tak czy inaczej, powodzenia...

PS. koszt kompletu opon (koszt zmiany opon/kół pomijam) to najczęściej 1000-2000 zł zależny od rodzaju i klasy opon, koszt jednej stłuczki... że o wk**** i czasie straconym na bieganie tu i tam nie wspomnę

Pomysł nie jest nowy. W latach osiemdziesiątych ABU robiło dwubiegowe multiplikatory. Były równie ekscytujące co i przekombinowane. Zainteresowanie klientów zawsze wzbudzają także bajerne rączki, wiercone szpulki, złocone ranty i japońska semantyka połączona z zajebiści technologiczną mniemanologią. Wzorzysty perkal i lśniące paciorki zawsze przyciągały publikę.. :)

• Like 2

Slawku, nie zapominaj, bo zakladam, ze masz swiadomosc istnienia dwubiegowych multiplikatorow, do lowienia w morzu, na duzych glebokosciach. W tym przypadku ma to sens. Duze przelozenie do wyciagania przynet z duzych glebokosci, a male do walki z ryba.

• Like 1

A tak nie jest??? Tym bardziej że w tym wypadku (opon) chodzi o bezpieczeństwo, nie tylko właściciela tych "całorocznych"...

I kolega z Białegostoku cały rok jeździ na tzw. "całorocznych"? A dużo km? Tak czy inaczej, powodzenia...

Dużo km w ciągu roku. I w Białymstoku i w Suwałkach. I w innych miejscach. Jeździłem i w Kanadzie i w północnych stanach USA. Mieszkałem tam długi czas. Tam nikt nie jeździ na oponach zimowych i letnich, tylko na całorocznych. Czasami używa się łańcuchów. Pomyśl ile dni w Polsce jest takich abyś wykorzystał zalety opon zimowych? Ile razy jest śnieg na drodze? Większość to dni z deszczem, na plusowej temperaturze. Nie piszę o sytuacji gdy podwozisz dziecko do szkoły, bo i tak wtedy jedziesz 30-40 na godzinę, więc mając odpowiednie umiejętności zatrzymasz się zawsze, nawet na letnich. Na lód Ci te opony nic nie pomogą.

PS. koszt kompletu opon (koszt zmiany opon/kół pomijam) to najczęściej 1000-2000 zł zależny od rodzaju i klasy opon, koszt jednej stłuczki... że o wk**** i czasie straconym na bieganie tu i tam nie wspomnę

Nie chodzi o kasę, chodzi o to, że chcą nas przekonać, że rzeczy uniwersalne są złe, że jest potrzeba specjalizacji. Tak samo jak w wędkarstwie, chcę łowić na spinning to muszę mieć wędkę spiningową, ale jak już na drop shota to potrzebna mi kolejna wędka, a jak na boczny trok to koniecznie wklejanka. Ja osobiście mam 3 wędki, używam 2, i jakoś łowię na wszystkie metody i techniki jakie znam. Więcej nie kupię, nie ma sensu. Edytowane przez David72
  • Like 1

Spróbujcie wjechać na gorący asfalt na oponach uniwersalnych i polecieć na maxa w zakrętach. Pozdro :D

Dobra opona ma znaczenie i to wielkie.

Na sportowym Federalu potrafiłem urwać z 7 sekund w Poznaniu niż na dobrym letnim Michelinie. Niech ktoś zrobi tak na całorocznej.

Slawku, nie zapominaj, bo zakladam, ze masz swiadomosc istnienia dwubiegowych multiplikatorow, do lowienia w morzu, na duzych glebokosciach. W tym przypadku ma to sens. Duze przelozenie do wyciagania przynet z duzych glebokosci, a male do walki z ryba.

Np.znakomite multiplikatory AVET. 

temat jako ciekawostka , bo z jakością, jak i z wykonaniem tego kołowrotka , to dużego żywota mu nie wróże

http://robinson.pl/produkty/kolowrotek-fd-dual/

Od trzech miechów mam rozmiar 257 i od czasu do czasu używam tego młynka. Ku mojemu zadowoleniu nie sypie się :) W 90% użytkuję tylko sprzęt Robinsona i spełnia moje oczekiwania. Z ich młynkami nie jest tak tragicznie jakby to się wydawało, fakt jest tylko kilka modeli spinningowych wartych uwagi np quartz (wycofany z oferty) lub sashima itp. Zresztą nie ma co się dziwić sprzęt klasy premium nie jest ich celem sprzedaży.