Skocz do zawartości
  • 0

Honda - pytania serwisowe

MGOR

Pytanie

Dobry wieczor :)

Ponieważ postanowiłem sam przeserwisować silnik, mam dwa pytania do mądrzejszych :)

1. Na zdjęciu widoczna jest brązowa rurka, wychodzi ona z pokrywy tuż obok odpływu wody z chłodzenia. Co to za wężyk, do czego służy? Był ściśnięty pomiędzy obudową a silnikiem, czy tak ma być? a1facb648a3e26be93ee502ec867b722.jpg

2. Po odkręceniu obudowy - to małe druciane kółko leżało obok, jak rozumiem błąd serwisu - powinno być w dolocie powietrza? febe5e6d21783250865efd1ad66eaa38.jpg

3. Podczas ostatniego serwis sprawdzana była pompa wody, wirnik - było ok. Ale zdarza sie że woda nie leci z odpływu tak jak powinna albo nawet wcale (pomaga pogmeranie przy odpływie i zwiększenie obrotów na jałowym biegu). Co jeszcze sprawdzic? Jak porządnie oczyścić układ chłodzący?

Tyle, dziękuje za pomoc :)

Mgor

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pyt. 3

Kto stwierdził że wirnik był OK? Sam serwisowałeś?

Jeżeli woda nie leci ciagle to albo wirnik jest zużyty (przy większych obrotach daje radę) albo dolot jest przytkany jakimiś poprochami. Rozkręć i sprawdź bo nie jest to normalne.

Wirnik ok - to wiadomość z serwisu z ostatniego przeglądu. Nie chcieli go wymieniać, tylko przeciścili. Chętnie bym rozkręcił i sprawdził ale nie ma tego w instrukcji - nawet nie wiem, gdzie on jest ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Wirnik ok - to wiadomość z serwisu z ostatniego przeglądu. Nie chcieli go wymieniać, tylko przeciścili. Chętnie bym rozkręcił i sprawdził ale nie ma tego w instrukcji - nawet nie wiem, gdzie on jest ;)

jaki to serwis bo nie rozumiem jak można wyczyścić wirnik w pompie wodnej?

• 0

Tak. Wszystko OK. Jeżeli wypustki nie są popękane i wytarte (a na fotce nie widać) to tak ma być.

Jak bedziesz składał to posmaruj wirnik czyms wilgotnym aby był poślizg. Może byc mydło w płynie.

Kanałow chłodzących czy rurki nie miałeś przytkanej skoro chlodzenie świrowało?

• 0

Tak. Wszystko OK. Jeżeli wypustki nie są popękane i wytarte (a na fotce nie widać) to tak ma być.

Jak bedziesz składał to posmaruj wirnik czyms wilgotnym aby był poślizg. Może byc mydło w płynie.

Kanałow chłodzących czy rurki nie miałeś przytkanej skoro chlodzenie świrowało?

Trochę piasku było, w rurce. Postaram się to jakoś przepłukać, wyczyścić i posmarować bo smarów nie ma w ogóle, na wale np. Dziękuje za pomoc! :)

• 0

Witam posiadam silnik honda BF 10 z roku 2015. Do silnika dołączona jest łódka Dreamline 4.3 o całkowitej masie 200 kg. Najlepszy wynik w prędkości na jeziorze przy flaucie to 16 km/h wydaje mi się to słaby wynik. Przeglądałem filmiki na yt i przy tym silniku w zależności od łódki użytkownicy osiągają minimum 25 km/h a norma to ponad 30 km/h. Nadmieniam iż wymieniłem śrubę na nową 9 1/4 9, wcześniej była zamontowana 9 1/4 9 3/4 ale była mocno zniszczona dlatego wymieniłem a osiągi się nie zmieniły. Przy wypadzie na zatokę miałem okazję zmierzyć na jakie obroty wchodzi silnik i przy starej  śrubie 9 1/4 9 3/4 silnik wchodził maksymalnie na obroty 4500 przy 2 osobach na łódce.
Odnoszę wrażenie jakby silnik miał jakiś ogranicznik obrotów lub mocy, czuć moc jak manetka dochodzi do połowy potem od połowy na maxa nie odczuwam żadnego przyśpieszenia ani zwiększenia obrotów, może w manetce jest jaiś ogranicznik ??
Proszę o poradę co robić.

Dzisiaj zauważyłem że słabo leci woda od układu chłodzenia. Może wymiana wirnika na to coś pomoże ??

• 0

Sprawdź czy na kole zamachowym masz wieniec zębaty ,bo jak niema to zabieg trochę kosztuje ,wymiana koła zamachowego,miałem hondę bf10kM SHU  z 2015 przy Romanie 440 całość w granicach 350kg(sam) max prędkość 30km/h jak doszedł kolega 25km/h ,zmieniłem na bf20kM, SHSU sam płynę 43km/g ,dwóch 40km/h.

• 0

Sprawdź czy na kole zamachowym masz wieniec zębaty ,bo jak niema to zabieg trochę kosztuje ,wymiana koła zamachowego,miałem hondę bf10kM SHU  z 2015 przy Romanie 440 całość w granicach 350kg(sam) max prędkość 30km/h jak doszedł kolega 25km/h ,zmieniłem na bf20kM, SHSU sam płynę 43km/g ,dwóch 40km/h.

Jak poza prędkościami które tu opisałeś sprawuje się ta 20 SHSU ?

• 0

Witam, jestem bardzo zadowolony ,spalanie małe ,przy przemieszczaniu się za okoniem na jeziorze 1000h zbiornik 12l wystarcza mi na 3-4 wyjazdy na ryby, bo cale lato uganiam się tylko za okoniem ,w maju parę razy trolowałem (docierane silnika)to spalanie całkiem małe ,rozruch elektryczne ,ssanie automatyczne, zero problemów, nie robię reklamy ale jak pamięcią sięgam zawsze pływałem na Hondzie zaczynając od bf 2,3kM.

• Like 1