Skocz do zawartości
  • 0

Honda - pytania serwisowe

MGOR

Pytanie

Dobry wieczor :)

Ponieważ postanowiłem sam przeserwisować silnik, mam dwa pytania do mądrzejszych :)

1. Na zdjęciu widoczna jest brązowa rurka, wychodzi ona z pokrywy tuż obok odpływu wody z chłodzenia. Co to za wężyk, do czego służy? Był ściśnięty pomiędzy obudową a silnikiem, czy tak ma być? a1facb648a3e26be93ee502ec867b722.jpg

2. Po odkręceniu obudowy - to małe druciane kółko leżało obok, jak rozumiem błąd serwisu - powinno być w dolocie powietrza? febe5e6d21783250865efd1ad66eaa38.jpg

3. Podczas ostatniego serwis sprawdzana była pompa wody, wirnik - było ok. Ale zdarza sie że woda nie leci z odpływu tak jak powinna albo nawet wcale (pomaga pogmeranie przy odpływie i zwiększenie obrotów na jałowym biegu). Co jeszcze sprawdzic? Jak porządnie oczyścić układ chłodzący?

Tyle, dziękuje za pomoc :)

Mgor

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć, posiadam silnik Honda bf8d z 2012.

Silnik na zimno odpala bez problemu, natomiast po rozgrzaniu można go odpalić jedynie dając sporo gazu.Po odpaleniu przez chwilę go dławi później pracuje normalnie również na wolnych obrotach. Ciekawe jest to, iż po zgaszeniu i natychmiastowej próbie odpalenie (świece nie są zalane) już nie zaskoczy.

Manetka na pół gazu i odpala. Wymienione oleje, filtry, pompa wody, nowe świece. W jeden dzień odpalał normalnie, w drogi już pojawiła się powyższa usterka. Będę wdzięczny za pomoc

• 0

Dzięki za wiadomość. Zrobiliśmy następujący test: ściągnąłem fajkę z górnego cylindra ( na Dolnym fajka założona) silnik nie odpala nawet przy dużej ilości gazu. Natomiast w sytuacji odwrotnej tj. Na górnym cilindrze fajka założona, na Dolnym ściągnięta i silnik po dodaniu gazu odpala ( wiadomo że pracuje bardzo nierówno). Czy taka sytuacja jest normalna przy prawidłowej kompresji?

• 0

Dzięki za wiadomość. Zrobiliśmy następujący test: ściągnąłem fajkę z górnego cylindra ( na Dolnym fajka założona) silnik nie odpala nawet przy dużej ilości gazu. Natomiast w sytuacji odwrotnej tj. Na górnym cilindrze fajka założona, na Dolnym ściągnięta i silnik po dodaniu gazu odpala ( wiadomo że pracuje bardzo nierówno). Czy taka sytuacja jest normalna przy prawidłowej kompresji?

A co niby takie testy mają dać jak zabierasz mu jeden cylinder, przeciez one zawsze mają pracować razem. Gaźnik wyczyść będzie więcej pożytku

• 0

Silnik oddałem do serwisu MaxSpeed w Krakowie i faktycznie była to wina gaźnika :) Chłopaki mimo nawału pracy ogarnęli silnik w kilka dni tj. wyczyścili i wyregulowali gaźnik. Teraz pali na pół sznurka ????????. A co do cylindrów to pytanie z czystej ciekawości...