Skocz do zawartości

TV HD co wybrać?

Przemek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie du użytkowników TV HD co byście mi polecili?

Teraz ma TV Polsat i jestem średnio zadowolony.

Chcę zmienić ale nie wiem czy na Cyfrę czy na N-kę.

Dodatkowo chcę zrobić multi-room czyli oglądać HD w 2 pokojach.

Proszę o radę.

Pozdrawiam.

Ja również polecam Nke. Naprawdę działają z głową.

Sportowa oferta jest tylko kiepsa, ale jeśli Ci nie zależy to będziesz zadowolony. Od niedawna BBC Knowledge HD i kilka innych kanałów BBC. Wiele usług dodatkowych, faktura w telewizorze. Jeśli się zdecydujesz bierz tylko z dekoderem z możliwością nagywania.

Pozdrawiam

hmm ma na tyle dobrze ze mam i N i C+ jesli chodzi o piłke to zdecydowanie C+ sporo lig w tym moja ulubiona angielska,jesli N to super relacje z LM i ligi niemieckie i im podobne niemiecko jezyczne,super programy przyrodnicze w HD na kanale spor...t cos tam lecą czesto wedkarskie filmy.rózne stare włoskie i swierzsze też.

cyfra ma moolti rooma ale od pewnego tylko pakietu prestige mam coś takiego na kuchenny TV w N masz wiecej HD i mniejsza kasa do placenia w c+ wiekszy pakiet z lepszymi kanałami to okolo 140zeta w N fajne juz za okolo 50 jak srednio lubisz piłke ligową to bież N

aha na N nie masz pakietów Polsatowych na cyfrze sa kanały polsatu polsat 2 polsat info i inne z platformy polsatu poza tymi super sportami itd.

Nka jest super, zwłaszcza TV Religia i WSI24 :lol: U nas na wsi firma dostarczająca Internet za 90 zł daje masę kanałów TV w tym HD, telefon stacjonarny z limitami nie do wygadania i neta 30 Mbit/s. Taki transfer daje niesamowite możliwości. Ogląda sie co chce a nie co dadzą :D

telewizja N - 1080i

Cyfra + - 720p wysoki bitrate (mało stratna kompresja), lub 1080i ,

Polsat - 720p, mały bitrate (mocno stratna kompresxja)

Jeżeli twój telewizor to tzw. Full HD (1080p) to możesz zastanowić się nad telewizją N. Jeżeli masz tzw. HD Ready to Cyfra + bo korzyści z 1080i nie zauważysz, a 720p ma lepsze odświeżanie.

Należy też zwrócić uwagę na bitrate, im niższy bitrate tym gorzej.

Oglądam filmy w 720p i 1080p na plaźmie 50 1080p i już z 2,5m nie widać różnicy pomiędzy tymi dwoma standardami. Z metra to już tak - tylko kto ogląda w takiej odległości?

Polsat technicznie to kaszana. Kiedyś nagrałem kilka filmów z Discovery i jak wrzuciłem do programu w którym wycinałem reklamy to pokazał niesamowita ilość błędów w strumieniu. Dopiero po przepuszczeniu przez Fixa dało się to zapisać tak aby plyery to zaakceptowały. W innych zagranicznych platformach wyglądało to dużo lepiej.

O jakości obrazu w głównej mierze decyduje jednak bitrate. 720 z małą kompresja lepiej wygląda niż 1080 z dużą. Obawiam się jednak, że żadna TV nie daje możliwości oglądania w tzw. True HD. Ja żeby sobie zgromadzić kilka dobrych filmów w tym formacie musiałem kupić 3 dyski pow. 1 TB. Ale było warto bo oglądanie produkcji z serii IMAX w jakimś bida HD to profanacja.

Cyfra + - 720p, wysoki bitrate (mało stratna kompresja)

Niestety, blad. Cyfra + ma 1080i.

Nie do końca - doczytałem się - obaj nie mamy racji. Cyfra + używa 720p i 1080i - w zależności od tego co nadaje

http://www.cyfra.info.pl/hdmi.html

Tryb 720p w naszej opinii ma wpływ na lepsze odwzorowanie ruchomych sekwencji, co ma duże znaczenie w przypadku transmisji wydarze sportowych. Pozostałe, dostępne na platformie CYFRA+ programy HD tj. CANAL+ Film HD i NATIONAL GEOGRAPHIC HD korzystają z przekazu 1080i.

Jak się wykupione pasmo dzieli na przeźroczyste kromeczki to tak to wygląda. Powinni pisać, prawie HD. Cały czas chodzi i bitrate. Jak się wie na czym polega kompresja MPEG4 to się wie, że im mniejsza tym lepiej oddaje ruch. W szybkich ujęciach klatki się zmieniają diametralnie a algorytm MPEG zapisuje tylko zmiany w obrazie. Przy małym bitrate widać pixelioze. Oglądałem wczoraj Inception w True HD. Film 140 min ma 32 GB. Scen dynamicznym mnóstwo a obraz cały czas żyleta, tylko dysk się spocił trochę :D