Skocz do zawartości

Gdańsk tonie!

Żbiku

Rekomendowane odpowiedzi

To nam lato zafundowało "niespodziankę"... Od rana leje jak z cebra, Gdansk jest zalany, sparaliżowany, tunele nieprzejezdne, na ulicach po 60-80cm warstwy wody. Wszystkie miejskie zbiorniki retencyjne wylewają, kanaliki, które w normalnych letnich warunkach ledwo sączą wodę, dzis rwą jak górskie potoki, wylewając sie gdzie mogą. Nasypy SKM i PKM zaczynaja spływać...

I padać ma tak jeszcze cała noc...

Mieszkam na sporym wzniesieniu, stad czuje sie dosc bezpiecznie. Nie mniej miasto jest i bedzie jeszcze długo sparaliżowane i weekend zapowiada sie bardzo średnio...

http://m.onet.pl/wiadomosci/trojmiasto,svn0qd

Edytowane przez Żbiku

Jest na prawdę masakra! Mieszkam tu 37 lat ale nie pamietam takiej ulewy i sytuacji od dawna. Cieżko bedzie sie dostać do Gdańska, wiele dróg wjazdowych jest zalana i nieprzejezdna. Trzeba liczy sie z potężnymi korkami na drogach wjazdowych i wyjazdowych z miasta.

I ciagle pada...

Edytowane przez Żbiku

Lato 1997 się przypomina... .

Wiele od tego czasu zostało poprawione i zmodernizowane ale jak widać nadal mamy mega zajebisty problem...

Byłem wlasnie z psem na spacerze, jemu deszcz absolutnie nie przeszkadza (mnie ratował tylko komplet Geoffa ;) ). Mój pobliski zbiornik retencyjny (dosc duży, 1300m alejka na około) jest tak pełny, ze wyglada jakbyśmy nalali do wanny wody aż po sama krawędź. Ulicami ze wzniesienia płyną potoki wody i błota cała szerokością jezdni do wysokości dosc wysokiego krawężnika. Strumyk łączący dwa zbiorniki retencyjne (mój i położony trochę wyżej ok 500m), który normalnie ma szerokość niecalego metra, dzis ma ze 3.5-4m i płynie (a właściwie rwie) cała szerokością koryta dla niego przeznaczonego.

Edytowane przez Żbiku

dziś 2 godz. jechałem z Gd. Łostowic do pracy na granicy Wrzeszcz i Oliwy. Ogólny komunikacyjny paraliż, nikt ze służb tego nie próbuje ogarnąć, postawili tylko bramki na ulicach lub zastawili radiowozem wjazd i stoją z założonymi rękami a na skrzyżowaniach gdzie zaskoczeni ludzie muszą zawracać ogólna anarchia. Ehhhhh

Edytowane przez hi tower