Kopytko Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 Normalne w toku użytkowania. Niektórzy rozbierają dokładają podkładki w celu skasowania luzów ale w 99% praca kołowrotka nie ulegnie poprawie lub wręcz się pogorszy. Ale luz w tym miejscu będzie minimalny. Zaraz będą atakować ,,serwisanci" kołowrotków którzy na takich zabiegach koszą niezłe pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 Normalne w toku użytkowania. Niektórzy rozbierają dokładają podkładki w celu skasowania luzów ale w 99% praca kołowrotka nie ulegnie poprawie lub wręcz się pogorszy. Ale luz w tym miejscu będzie minimalny. Zaraz będą atakować ,,serwisanci" kołowrotków którzy na takich zabiegach koszą niezłe pieniądze. Ale to jest nowiutki kołowrotek, w blue arcu którego katuję już 20 lat nie mam takiego luzu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Normalne w toku użytkowania. Niektórzy rozbierają dokładają podkładki w celu skasowania luzów ale w 99% praca kołowrotka nie ulegnie poprawie lub wręcz się pogorszy. Ale luz w tym miejscu będzie minimalny. Zaraz będą atakować ,,serwisanci" kołowrotków którzy na takich zabiegach koszą niezłe pieniądze. Nie do końca zgodzę się z takim stwierdzeniem, praca może i się nie poprawi ale luzu można się pozbyć co już jest dla mnie poprawą jakości użytkownika. Pogorszy się tylko wtedy gdy ktoś przesadzi z ilością lub grubością podkładek i zwyczaje kołowrotek zamuli, będzie za ciasno napchane. Czasami wystarczy podkładka 0,1mm czasami jeszcze mniej, zależy od luzu. Niestety w niższych modelach daiwy jest różnie i w jednym będzie luz mniejszy w drugim większy. Jednemu będzie to przeszkadzać,drugi nie zwróci uwagi. W Ballisticu MQ czy Daiwie BG MQ praktycznie luzu nie ma, delikatny luz roboczy, mam też stradica i twin powera i luz też jest delikatny jak w ww.daiwach. Edytowane 17 Grudnia 2023 przez Biesan 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopytko Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 Przerobiłem kilka lt excelerów i prędzej czy pózniej ten luz się pojawia. Łowie sezon-dwa i do kosza i kolejny. To kołowrtoek w cenie szpuli zapasowej do topowych kołowrotków które niekoniecznie dłużej przetrwają Może mam większą tolerancję na takie niuanse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 W jaki sposób ten luz prędzej czy później się pojawia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopytko Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 W toku użytkowania. Pod obciążeniem mechanizm koła głównego z pinionem się wyrabia i luz powoli się powiększa. A że czasem fabryczne nówki mają ciut za duży- to kołowrotek za 300-400zł nie można wymagać spasowania z certate(która też swoje od nowości ma). Luz minimalny musi być- jest coś takiego jak luz techniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 Nie wiem czy zauważyłeś ale wyżej o tym już napisałem,,, luz roboczy " czyli luz techniczny, jak zwał tak zwał wiadomo o co chodzi. Myślę że nikt tu nie wymaga spasowania i jakości certate bo po co wtedy przepłacać więc nie mam pojęcia do kogo to, uwierz że tu forumowicze kumaci, ,,z kilkoma wyjątkami ". A pytanie zadałem z ciekawości bo kilka lat temu skasowałem w ten sposób luz w prorexie który jest na zdjęciu wyżej i do dzisiaj luz nie powrócił, użytkuję ten kołowrotek intensywnie 70% mojego łowienia.Podałem przykład jak pozbyć się tego luzu jak ktoś ma ochotę, czy warto? Tak samo jak palić węglem, szczepić się lub chodzić w zimie w czapce. Tak i nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopytko Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 Właśnie- jeśli komuś potrzeba niech kasuje i uprawia podkładkową onanizację w kołowrotku za 300-500zł, jeśli nie to nie przejmować się i kręcić nad wodą. I tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 ,, Lub sezon - dwa i do kosza i kolejny " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
langeman Opublikowano 7 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2024 Nie do końca zgodzę się z takim stwierdzeniem, praca może i się nie poprawi ale luzu można się pozbyć co już jest dla mnie poprawą jakości użytkownika. Pogorszy się tylko wtedy gdy ktoś przesadzi z ilością lub grubością podkładek i zwyczaje kołowrotek zamuli, będzie za ciasno napchane. Czasami wystarczy podkładka 0,1mm czasami jeszcze mniej, zależy od luzu. Niestety w niższych modelach daiwy jest różnie i w jednym będzie luz mniejszy w drugim większy. Jednemu będzie to przeszkadzać,drugi nie zwróci uwagi. W Ballisticu MQ czy Daiwie BG MQ praktycznie luzu nie ma, delikatny luz roboczy, mam też stradica i twin powera i luz też jest delikatny jak w ww.daiwach.kolego a jak wygląda smarowanie tych młynków jest dośc smaru jak zdjąłeś obudowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 7 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2024 Moje były dobrze posmarowane, tzn moim zdaniem w sam raz i nie było sucho ani też przesadnie nawalone lub tylko punktowo. Ale czy w każdym tak jest to ciężko stwierdzić, podejrzewam że loteria jak zawsze, kilka śrubek i można samemu zerknąć co w środku piszczy, trzy minuty roboty. Po sezonie lub dwóch zależnie od użytkowania przesmaruję już po swojemu, póki co zostawiłem jak jest. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr00 Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 Dzisiaj odebrałem, jestem w szoku jak to kręci. Lepiej niż Twin Power czy Sustain a warty jest tyle co szpula do TP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcipas Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 No tak, tylko ciekawe jak długo. I żeby nie było, jestem fanem tanich młynków daiwy. Jednak do zadań bardziej hard, wybieram silniejsze konstrukcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 Exceler lt 2000 to korpus od 2500 czy mniejszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 23 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2024 Od 1000 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WedkarzIncognito Opublikowano 9 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2024 Dzisiaj odebrałem, jestem w szoku jak to kręci. Lepiej niż Twin Power czy Sustain a warty jest tyle co szpula do TP. Było już tym kręcone nad wodą? Jak się sprawdza w boju? Jakieś porównania do innych młynków, ponieważ jak tylko zobaczyłem tego Excelera to od razu jakoś tak mi wpadł w oko i się nad nim zastanawiam. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr00 Opublikowano 28 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2024 Było już tym kręcone nad wodą? Jak się sprawdza w boju? Jakieś porównania do innych młynków, ponieważ jak tylko zobaczyłem tego Excelera to od razu jakoś tak mi wpadł w oko i się nad nim zastanawiam. Pozdrawiam.Kręci bardzo dobrze, w mojej opinii lepiej niż ultegra. Mam też Lexe i to jest prawie to samo, różnica w knobie, kabłąku, MagSeal i obudowa alu, ilość łożysk taka sama, szpule też pasują naprzemiennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WedkarzIncognito Opublikowano 5 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2024 Orientuje się ktoś, czy Exceler 23 w rozmiarze 4000 otrzyma wolniejsze przełożenie (CP)? Poprzednia generacja została wyposażona w niskie przełożenie, a nowa generacja obecnie nie występuje w tak niskim przełożeniu i stąd to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaskader Opublikowano 8 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja A ja tez dzisiaj odebrałem excelera 23 2500lt i na sucho fajnie kreci a pod malym mikrusem kleniowym czus stukanie podczas krecenia za kazdym obroceniem korbki jest stuk jak korbka jest pionowo w góre. Da sie to wyrliminowac jakos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaskader Opublikowano 8 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja Biesan podałbys rozmiary tej podkladki? Skad taka zamowic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 9 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja (edytowane) A ja tez dzisiaj odebrałem excelera 23 2500lt i na sucho fajnie kreci a pod malym mikrusem kleniowym czus stukanie podczas krecenia za kazdym obroceniem korbki jest stuk jak korbka jest pionowo w góre. Da sie to wyrliminowac jakos?Stukający wałeczek podpierający kosz ośki dość częsta przypadłość w Daiwach. Czy można coś z tym zrobić oczywiście trzeba dorobić dłuższy wałeczek który nie będzie miał żadnego luzu i stukanie ustanie. Edytowane 9 Maja przez tetsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 9 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja Biesan podałbys rozmiary tej podkladki? Skad taka zamowic?Wybacz ale nie pamiętam a nie bardzo chcę rozkręcać młynek po to żeby zmierzyć. Podkładkę nie zamawiałem, po prostu dobrałem po wcześniejszym zmierzeniu suwmiarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaskader Opublikowano 9 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja Kolowrotek odesłany. Może i kołowrtoek za niecałe 400zł ale, żeby stukał przy mikrusie to jakiś żart. Nie wiem w jaki mlynek celowac w takim budzecie zeby nic nie stukało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 10 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja (edytowane) U mnie chodzi elegancko. Może trafiłeś jakiś wadliwy.Nie doradzam nic, na pewno znajdą się fachowcy fotelowcy którzy mają więcej do powiedzenia i z rękawa posypią modelami. Edytowane 10 Maja przez Biesan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 10 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja Zadziwiające jest to, że Daiwa robi w praktycznie w tej samej cenie Legalisa, który jest chyba jednym z najlepszych kołowrotków z tej pólki cenowej a Exceler ma takie niedociągnięcia. Rozumiem, że jest to sprzęt budżetowy ale bez przesady. Ja swojego Excelera rozebrałem i doszedłem, że największe stukanie powoduje luz gniazd łożysk przekładni w obudowie. Pewnie większość kołowrotków za mniej niż 100zł nie ma takiego feleru. Wkleiłem te łożyska w obudowę i tyle w temacie, To jest mój pierwszy i ostani Exceler jakiego kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi