Skocz do zawartości
  • 0

Kąt stożka w echosondzie Helix 5

Matta

Pytanie

Witam! Proszę o podpowiedź i poradę doświadczonych użytkowników echosond w następującej kwestii: 

Zakupiłem echosondę Humminbird Helix 5 DI i już po zakupie przeanalizowałem kąt stożka który posiada powyższy model a jest on następujący: 28 i 16 stopni przy klasycznym obrazowaniu ( to interesuje mnie najbardziej) oraz 45 i 75 stopni przy Down Imaging. Ten sam model Helixa tylko bez obrazowania Down Imaging (Humminbird Helix 5 sonar) posiada stożek 20 i 60 stopni przy klasycznym obrazowaniu (nie posiada DI). Moja wątpliwość co do słuszności  wyboru, dotyczy sprawowania się tak wąskiego stożka na wodzie do 10 m. głębokości, gdzie głównie będę jej używał. Dodam że echosondę nie użytkowałem jeszcze i być może jest możliwość jej zamiany na model z szerszym kontem stożka.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dziękuję Paprykarz za odpowiedź. Właśnie nie jestem pewien jak na płytkiej i np. w verticalu będzie się sprawował ten konkretny model. Czy w dryfie przynęta nie będzie uciekała poza obręb wiązki sonaru? Czy szersze obrazowanie DI zrekompensuje wąską wiązkę klasycznego obrazowania? Jak obliczyć powierzchnię obrazowania dna przy głębokości 5 metrów i stożku o szerokości kąta 28 stopni?

• 0

Tablice matematyczne i ... jazda.

Obszar obliczysz z tangensa kąta (połowa stożka jaki daje echo).

Wzór to:

tan 14'= a/b czyli z tablic >>>>>> ok 0.25= a/b

Gdzie:

a-to połowa spenetrowanego obszaru dna przy tym kącie,

b-głębokość na jakiej stoisz

Wynik: na pięciu metrach głębokości, przy kacie stożka 28' penetrujesz 1.25mx2 (2.5m)

Edytowane przez trout master
  • Like 1

• 0

Dziękuję Wam za rzeczowe odpowiedzi. Najczęściej będę łowił na dość wolnej rzece, podobnej do środkowej Wisły. Lucas jeśli masz doświadczenie w  z kresie łowienia w wolnej rzece metodą vertical, to proszę Cię o podpowiedź czy to echo się nadaje, czy raczej wymienić na Helix 5 sonar, które jest bez obrazowania DI?Warto dodać iż echo będzie mi również służyło do polowania na jesienne sandacze na zaporówkach, podobnych do Czorsztyna.

• 0

Nie wiem co w tym jest. Ja jestem raczej praktykiem niż teoretykiem. Sporo ryb już złowiłem w tym roku z grminem. Może i wiara w te różne dziwne stożki ;) grunt że się dają sumki łowić  :D  Jest jeszcze taka opcja, że kumpel nie potrafi ustawić swojego HB ale przez ponad rok raczej by doszedł o co chodzi ;)

• 0

W 120 stopni nie wierzę ale podam prosty przykład. Siedzimy na jednej łodzi i łowimy na dwa echa. Kolega na HB ja na Garmina. Wrzucam dwa stożki na ekran i na szerszym widzę swój zestaw, wszystko co się dzieje obok i kolegi zestaw który siedzi na drugim końcu łodzi. On wrzuca dwie częstotliwości i mojego zestawu nie widzi... Ja widzę jak mu bierze ryba, jak idzie na dół itd. Pewnie to 120 st to jakiś chwyt ale Humminbird ma na pewno węższy kąt niż Garmin. 

• 0

Helix prawdopodobnie::

• Standard Sonar Coverage:20°, 60° & (2) 85° @ -10db (Total of 180°)
  • Standard Sonar Frequency:200/83/455 kHz
  • Power Output RMS:500 Watts

GT40:

Frequency:
          Traditional: 77/200 kHz
          DownVü: CHIRP 425-485 kHz and CHIRP 790-850 kHz
          SideVü: CHIRP 425-485 kHz and CHIRP 790-850 kHz
Transmit power:
          Traditional: 500 W
          DownVü: 500 W
          SideVü: 500 W
Beam Width (°) LF/HF (-3dB):
          Traditional: 45/15
          DownVü:
                    1.1x53@455
                    0.7x30@800
          SideVü:
                    1.1x53@455
                    0.7x30@800

Czyli teoretycznie kąt widzenia większy w Helixie. Ciekawe czy mierzony tak samo. 

Edytowane przez godski

• 0

Zwróć uwagę, że to jest podane po spadku o 10dB (do wartości 10% amplitudy maksymalnej) sygnału. To bardzo dużo. Lowrance i Garmin podają dla 3db - do wartości 70% amplitudy.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Zwróć uwagę, że to jest podane po spadku o 10dB (do wartości 10% amplitudy maksymalnej) sygnału. To bardzo dużo. Lowrance i Garmin podają dla 3db - do wartości 70% amplitudy.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

I to jest właśnie to. Dzięki. Nie zauważyłem. Ciekawe jaki on jest przy 3dB.

• 0

Dlatego właśnie piszę, że Lowrance zawyża możliwości swoich urządzeń. Z mojej praktyki wynika, że przy podobnej częstotliwości osiągamy bardzo podobne zasięgi, bez względu na markę urządzenia. Jedyne co może coś zmienić to mocniejszy sygnał wysyłany z przetwornika. 

• 0

Dlatego właśnie piszę, że Lowrance zawyża możliwości swoich urządzeń. Z mojej praktyki wynika, że przy podobnej częstotliwości osiągamy bardzo podobne zasięgi, bez względu na markę urządzenia. Jedyne co może coś zmienić to mocniejszy sygnał wysyłany z przetwornika. 

Z danych powyżej wynika że to Koliberek zawyża w stosunku do Garmina.

Edytowane przez godski