Skocz do zawartości
  • 0

Kąt stożka w echosondzie Helix 5

Matta

Pytanie

Witam! Proszę o podpowiedź i poradę doświadczonych użytkowników echosond w następującej kwestii: 

Zakupiłem echosondę Humminbird Helix 5 DI i już po zakupie przeanalizowałem kąt stożka który posiada powyższy model a jest on następujący: 28 i 16 stopni przy klasycznym obrazowaniu ( to interesuje mnie najbardziej) oraz 45 i 75 stopni przy Down Imaging. Ten sam model Helixa tylko bez obrazowania Down Imaging (Humminbird Helix 5 sonar) posiada stożek 20 i 60 stopni przy klasycznym obrazowaniu (nie posiada DI). Moja wątpliwość co do słuszności  wyboru, dotyczy sprawowania się tak wąskiego stożka na wodzie do 10 m. głębokości, gdzie głównie będę jej używał. Dodam że echosondę nie użytkowałem jeszcze i być może jest możliwość jej zamiany na model z szerszym kontem stożka.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Niestety nie.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Masz może dostęp do literatury lub jakiegoś materiału obrazującego te pomiary (fajnie by było gdyby były tam grafiki). Moje obserwacje poczynione podczas używania tych urządzeń są dokładnie odwrotne. 

• 0

http://support.lowrance.com/system/selfservice.controller?CONFIGURATION=1001&PARTITION_ID=1&secureFlag=false&CMD=VIEW_ARTICLE&ARTICLE_ID=2967

In order to measure the transducer's cone angle, the power is first measured at the center or axis of the cone and then compared to the power as you move away from the center.  When the power drops to half (or -3db[decibels] in electronic terms), the angle from that center axis is measured. The total angle from the -3db point on one side of the axis to the -3db point on the other side of the axis is called the cone angle. 

This half power point (-3db) is a standard for the electronics industry and most manufacturers measure cone angle in this way, but a few use the -10db point where the power is 1/10 of the center axis power. This gives a greater angle, as you are measuring a point further away from the center axis. Nothing is different in transducer performance; only the system of measurement has changed. For example, a transducer that has an 8 degree cone angle at -3db would have a 16 degree cone angle at -10db.

• 0

Z przesłanego materiału wynika jednak to co mówiłem;

Nothing is different in transducer performance; only the system of measurement has changed. For example, a transducer that has an 8 degree cone angle at -3db would have a 16 degree cone angle at -10db.

Po przetłumaczeniu- Nie ma różnicy w możliwościach przetwornika, różny jest jedynie sposób pomiaru. Na przykład , przetwornik który ma stożek 8 stopni przy -3 db przy pomiarze - 10 db ma 16 stopni. 

Czyli gdyby Humminbird zastosował -10 db to ich przetworniki miałyby również 60/120 stopni.

Czy nadal uważasz że się mylę?

I to jednak Lowrance zmienił sposób pomiaru żeby z tego samego przetwornika uzyskać marketingowo większe kąty na swoich przetwornikach

• 0

@paprykarz - skoro stożek HB ma 20/60 przy -10db jak napisał @godski to 60/120 jest nieosiągalne. Lowrance, Garmin podaje stożki dla -3db - spadek mocy o połowę. Gdyby podawali przy -10 było by szerzej, gdyby HB podał przy -3db wyszło by pewnie 15/30 albo mniej. Wystarczy przeczytać specyfikację dowolnego przetwornika.

Podawanie szerokości stożka przy spadku mocy sygnału o 10db, jest sposobem na "podrasowanie" przetwornika na papierze w stosunku do konkurencji podającej stożek dla spadku mocy o 3db.

Edytowane przez psulek

• 0

@paprykarz - skoro stożek HB ma 20/60 przy -10db jak napisał @godski to 60/120 jest nieosiągalne. Lowrance, Garmin podaje stożki dla -3db - spadek mocy o połowę. Gdyby podawali przy -10 było by szerzej, gdyby HB podał przy -3db wyszło by pewnie 15/30 albo mniej. Wystarczy przeczytać specyfikację dowolnego przetwornika.

Popieram powyższe. Dane na temat Koliberka brałem ze strony producenta.

• 0

No, dobrze to dlaczego wbity w dno pal na dwóch echosondach Humminbird/Lowrance pokazuje mi się w takiej samej odległości od łodzi? Wystarczy, że zmienię odległość w jakiej przepływam tylko o metr i już jest niewidoczny na obu echosondach a według was powinien  być dalej widoczny na 120 stopniowym stożku w Lowrance ?

• 0

Witam, posiadam echosondę humminbird helix 5 Di i mam chyba problem z ustawieniami. Czy ktoś może mi powiedzieć jak jest z kolorami na tym echu tzn. kolor żółty to twarde dno? a kolor czerwony/bordowy to dno miękkie? Może ktoś by zechciał mi zrobić fotki ustawień. Łowie na dość czystej wodzie gdzie widoczność jest ok 80-100 cm a głębokość 3-10m z czego przy brzegu zwykle jest roślinność. Menu tej echosondy jest jednak dość skomplikowane. Dziękuję i pozdrawiam!

• 0

Witam, posiadam echosondę humminbird helix 5 Di i mam chyba problem z ustawieniami. Czy ktoś może mi powiedzieć jak jest z kolorami na tym echu tzn. kolor żółty to twarde dno? a kolor czerwony/bordowy to dno miękkie? Może ktoś by zechciał mi zrobić fotki ustawień. Łowie na dość czystej wodzie gdzie widoczność jest ok 80-100 cm a głębokość 3-10m z czego przy brzegu zwykle jest roślinność. Menu tej echosondy jest jednak dość skomplikowane. Dziękuję i pozdrawiam!

Możesz to sprawdzić praktycznie dla każdego odcienia koloru w palecie- weź kilkanaście metrów grubej plecionki, jakieś zwijadło i ciężarek taki z 0.5kg. Ideolo byłby stalowy. Na interesującej cie miejscówce "obstukaj" dno tym wynalazkiem i będziesz wiedział wszystko. Wystarczą dwie próby na kontrastowych kolorystycznie fragmentach dna.

A co do zasady, to generalnie im ciemniejszy odcień, tym silniejszy sygnał odbicia powrotnego do echa i można domniemywać, że dno jest tam twardsze- ping powrotny nie "utonął" w mule i jest silny odczyt na echu.

• 0

Tomek Żyrardów - łowiłeś wertykalnie? Chwycił?

Niestety w tym przypadku nie,ale takich wyjść na wyjeździe 5-7 godzin mam kilkadziesiąt.Raz napływasz i jest strzał od razu,a raz męczysz kota przez kilka godzin i wtopa.Ja w tym sporcie jestem jeszcze cienki bolek,ale pływam nie raz z gościem co ma takie wyniki,że mogę tylko pomarzyć.

Człowiek cały czas się uczy,więc nie tracę nadzieji,że będzie lepiej.Poniżej jeszcze kilka snapshot-ów.Pozdrawiam

post-67296-0-26673600-1533658155_thumb.png

post-67296-0-87533300-1533658197_thumb.jpeg

post-67296-0-46012600-1533658242_thumb.png

post-67296-0-09901500-1533658266_thumb.png

post-67296-0-34568500-1533658286_thumb.png

post-67296-0-61409000-1533658311_thumb.png

post-67296-0-07337100-1533658340_thumb.png