Skocz do zawartości

Foregrip w SKSS - powybrzydzam trochę

popper

Rekomendowane odpowiedzi

Rzuty jednorącz, również tak wyćwiczyłeś?

Bez znaczenia, zawsze tak trzymam i chyba w tym nic nadzwyczajnego, chciałem tylko zwrócić uwagę na technikę, moim zdaniem właściwą. Mój Ojciec też miał problemy żeby sie przestawić ale jakoś dał radę ;)

• Like 1

Bez znaczenia, zawsze tak trzymam i chyba w tym nic nadzwyczajnego, chciałem tylko zwrócić uwagę na technikę, moim zdaniem właściwą. Mój Ojciec też miał problemy żeby sie przestawić ale jakoś dał radę ;)

Szczerze powiem, to nie wiem jak mozna inaczej trzymac przy wyrzucie ...

Ale z tego co w tym watku "slychac", to mozna ;)

• Like 2

Kurka... 

ja mam i miałem klika wędek z skss bez wypełnienia... mam tak zrobionego pstrągowego talona trout, którym łowię dużo, bardzo dużo... mam wykałaczki do 8lb. no mi ten uchwyt nie przeszkadza. Fakt mam zawsze zrobiony fore kolo 4-5 cm w kształcie lekkiego kielicha, bo lubię palucha oprzeć. 

Miałem SKSS z insertem i pierdkami korka na fore i rear gripie -masakra. 

Miałem SKSS bez insertu z kawałkiem korkiem na fore i rear - masakra.

Wniosek -> dla mnie SKSS jest masakrą i nigdy więcej nawet za darmo.

Mam TVS bez fore i jest to mój ulubiony uchwyt.

Jedni wolą blondynki, a inni łyse :).

Hmm, dla mnie duuużo zależy od rozmiaru uchwytu, 16 i 18 nie mogę przeżyć, nie leży zupełnie, natomiast 17 jest idealna, zarówno DPS jak i TVS.

Przeklinałem tvs 16 w mojej ML extremce do czasu aż zmieniłem korek na dolniku. Nowy dolnik o 17g cięższy i nagle stała się moim ulubionym narzędziem.

Bardzo dużo zależy od balansu. 

• Like 1

Łowiąc UL przy wykonywaniu rzutu przyzwyczaiłem się przytrzymywać  palcem wskazującym zwoje linki i przy rzucie lekko cofam palec i kontroluje nim długość rzutu i jak rzut za silnie wykonany lekko hamuję przyciskając palec do zwojów linki na szpuli .Takie skrzywienie z czasów młodości zostało po uganianiu się za pstrągami po pomorskich ciurkach gdzie często pierwszy celny rzut decydował o powodzeniu lub nie. Oczywiście rzuty jedną ręką i druga była tylko potrzebna do otwierania kabłąka .Uchwyt był sprawą drugorzędną ,zresztą kto wtedy myślał tymi kategoriami :) Byłem prze szczęśliwy posiadając mojego 1,90 m ABU ZOOM z przesuwanym uchwytem ,który dopiero się blokował przy dokręceniu kołowrotka .Przelotki z tego co pamiętam były wykonane z chamskiego drutu ale tej wędki nie wymieniłbym za żadną inną .Bardzo rzadko wracałem bez kompletu do domu a teraz to już całkiem inny sprzęt i całkowicie inaczej człowiek go postrzega .SKSS jest uchwytem niewygodnym ale trochę ćwiczeń i można go opanować .

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

Uwaga na marginesie - cala ta dyskusja przypomina mi dyskusje o uchytach PacBaya:

http://rodbuilding.org/read.php?2,342237,342432

i cytat z w/w watku:

"Many folks love minima seats, and many folks hate minima seats."

Mysle, ze rowniez w przypadku skss'a bedzie dokladnie tak samo: tylu samo zwolennikow, co i antagonistow.

Pamietam jak (Waldek bodajze wlasnie) zapytal o dzielony uchwyt ALPS'a w moim watku - po 'powedkowaniu' moge smialo odpowiedziec - pasuje; wygodniejszy nawet niz skss (z ktorym zreszta szczegolnego problemu ani ja, ani moja Zona, nie mamy..).

Milalem kleniowego MHX'a ST1141 z golym skssem, bez insertu i przez jakis czas mi cholernie przeszkadzal, a potem - przestal i bylo dobrze.. Ladne rybki wytargalismy razem ;)

Czlowiek do wszystkiego sie, prosze Pana, moze przyzwyczaic :)

Edytowane przez madmatt
  • Like 1

Milalem kleniowego MHX'a ST1141 z golym skssem, bez insertu i przez jakis czas mi cholernie przeszkadzal, a potem - przestal i bylo dobrze.. Ladne rybki wytargalismy razem ;)

bo chyba to działa tak:

"Miałem kleniowego MHX'a ST1141 z gołym skssem, bez insertu i przez jakiś czas mi cholernie przeszkadzał, a potem - przestał i było dobrze, bo ładne rybki wytargaliśmy razem"

;)

• Like 1

SKSS to dla mnie też nieporozumienie , raz połowiłem i za nic w świecie nie chciałbym mieć żadnego kija z tym uchwytem , bez insertu to po prostu masakra.Co do TVS , byłem na początku sceptyczny , ale po kilku już dniach łowienia wędką z takim uchwytem uważam go za bardzo fajne rozwiązanie , z jednym konkretnie zastrzeżeniem - ergonomiczny foregrip obowiązkowo.

Witam, podczepię trochę moje pytanie do wątku a mianowicie:

Mam zrobionego travelka na skss z fore i rear gripem w korku lecz bez insertu. Jako, że to wędka na szybkie wypady na początku nie zwracałem na to uwagi lecz z czasem doszedłem do wniosku, że to bardzo niewygodne.

Tutaj do meritum -  czy zna ktoś sprytny sposób na zamontowanie czegoś w miejsce insertu bez rozbierania rękojeści ...?

• 2 tygodnie później...

Witam, podczepię trochę moje pytanie do wątku a mianowicie:

Mam zrobionego travelka na skss z fore i rear gripem w korku lecz bez insertu. Jako, że to wędka na szybkie wypady na początku nie zwracałem na to uwagi lecz z czasem doszedłem do wniosku, że to bardzo niewygodne.

Tutaj do meritum -  czy zna ktoś sprytny sposób na zamontowanie czegoś w miejsce insertu bez rozbierania rękojeści ...?

Miałem tak. Dałem do FC w Warszawie. Wkleili walec z mielonego korka. Śladu nie ma i wygoda! :)