szczupak12345 Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Panowie znalazłem na FM taką promocję, używa ktoś takiej echosondy, opłaca się za taką cenę?? Proszę o odpowiedzi http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/humminbird-seria-300 -i-100-g5-a62-p45-k2807.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darekchowaniec Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Używam tej echosondy, kupiłem troszke drożej :/ dobra echosonda, napewno warta tych pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szczupak12345 Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Panowie wie ktoś coś jeszcze na temat tej echosondy?? Bo promocja się skończy ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 za tą kasę warto.tylko jeśli posiada stożek tylko 20 stopni to raczej nada się na lód lub na jeziora o sporej głębokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szczupak12345 Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 No właśnie, po wnikliwej obserwacji sam to zauważyłem, 20stopni to za mało, pływam na płytszych wodach, chyba odpada.. dziękuje za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Panowie...juz tak w ktoryms watku przebakuje sie o kacie stozka... Moje pytanie jest takie - czego sie spodziewacie kupujac sonde? Chyba nie sluzy Wam ona do namierzania ryb, na ktore chcecie polowac?Jezeli chodzi np. o dno to dzieki ktoremu stozkowi trafniej ocenimy (zalozmy np. , ze jest pofaldowane, z uskokami, zmienna twardoscia (costam na nim np lezy)? Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IMMORTAL Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Jak pisze @Gumofilc węższy stożek pozwoli lepiej ocenić ukształtowanie dna. Jednak małe ale. Jeszcze do niedawna Humminbird odmiennie niż Lowrance i Eagle określał kąt stożka przetwornika. O ile się nie mylę to Lowrance i Eagle przyjmowały do testów spadek mocy sygnału na poziomie 10 dB natomiast Hummanbird - 3 dB. Edit: Wartość kąta 20 st jest określana przy 10 dB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ramzesq Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Witam Panowie.Jeśli mogę coś dorzucić w temacie,ale bardziej ogólnie - to myślę,że najważniejszą cechą na którą należy zwracać uwagę przy zakupie echa to jest rozdzielczość ekranu im większa tym lepiej.Jeśli miałbym wybór w podobnej cenie - kupić kolorowe echo o niższej rozdzielczości,lub czarno białe o wyższej rozdzielczości - to zdecydowanie polecam czarno białe.Jeśli cena przyzwoitej echosondy z podwójna wiązką i wbudowanym GPS'em jest zbyt wysoka,to może lepiej kupić model,który można rozbudować w przyszłości o te funkcje,stopniowo dokupując GPS lub wymieniając przetwornik na lepszy.Co do szerokości wiązki,to ja stosuję przetwornik na 2 wiązki,ale w planie mam przetwornik Quad Beam o kącie 90 stopni,wiele modeli Humminbird'a można tak rozbudowywać i podnosić tym samym ich funkcjonalność.Ja osobiście uważam,że im więcei wiązek tym więcej widać,a modele 2 i więcej wiązkowe zawsze można przełączyć na wiązkę pojedynczą.@IMMORTAL - dane które przytoczyłeś zapewne są poprawne,ale czy takie ich zestawienie nie jest mylące?Czy mniejsze natężenie sygnału (-3dB) nie wynika na przykład z tego że Humminbird stosuje dużo czulsze odbiorniki sygnału,którym wystarcza taka moc do poprawnego zinterpretowania sygnału odbitego?A jeśli tak jest to zapewne wydłuża to pracę akumulatora i podnosi efektywność wiązki w stosunku do zużywanej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IMMORTAL Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Przytoczyłem sposób charakteryzowania przetworników, żeby nieco rozjaśnić sytuację. Dawniej Hummanbird stosował standard -3dB w odróżnieniu od np. Eagla, który bazował na spadku mocy na poziomie -10dB. Tym samym Humanbird przegrywał z konkurencją z uwagi na mniejsze kąty stożka w oczach konsumentów, które w rzeczywistości były niemal identyczne. Teraz widzę, że także stosują standard -10dB.Nie sądzę, żeby Humminbird stosował lepsze przetworniki od konkurencji. Za porządny przetwornik z jasno określoną charakterystyką trzeba niestety słono zapłacić. Analizując dane producenta, który podaje moc wiązki na poziomie 150 W RMS oszczędności na aku w stosunku do konkurencji raczej nie będzie. Mieszczą się raczej w standardzie dla tej półki cenowej, który wynosi ok. 200 W RMS.Tak naprawdę w tej półce cenowej różnice pomiędzy poszczególnymi modelami są raczej kosmetyczne i nie do końca wiemy co otrzymujemy. Ważne jest, żeby echo czytelnie odwzorowało kształt dna i jego twardość. Wracając jeszcze do nieszczęsnego kąta stożka. Miałem kiedyś okazję pływać z dwoma echami pracującymi na różnych częstotliwościach i z różnymi kątami stożków. Różnica w odwzorowaniu dna a dokładniej jego zmienności była duża z korzyścią dla węższej wiązki. Dla przykładu stare koryto rzeki (rzeczywista szerokość ok. 15 m, głębokość wody ok. 8 m) przy mniejszym kącie (20st) było doskonale widoczne, bazując na drugim echu (60st) pewnie bym je minął płynąc nieco szybciej. Wpływ różnicy częstotliwości z uwagi na niewielką głębokość można pominąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szczupak12345 Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Immortal dziękij za info, już wszystko wiem ths Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
szczupak12345
Panowie znalazłem na FM taką promocję, używa ktoś takiej echosondy, opłaca się za taką cenę?? Proszę o odpowiedzi
http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/humminbird-seria-300 -i-100-g5-a62-p45-k2807.html
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi