Skocz do zawartości
  • 0

Nowe silniki 2T z Ukrainy

Wojtasz

Pytanie

Chłopaki trochę grzebałem po necie i znalazłem ciekawe silniki. Chodzi mi o Tohatsu 2T. Na Ukrainie są w ciągłej sprzedazy. Jest np model m6b, czyli dwusuwowy silnik z dwoma garnkami. Jest to chyba bardzo ciekawa opcja dla kogoś kto chce nieduży cichy silnik, a wersja 8-9,8 km jest rownież, a ich waga to całe 26 kg, czyli są mega lekkie. Koszt takiego 9,8 na Ukrainie to około 7 tys zł. Może i nie mało, ale nowka sztuka i chyba maja lepszy moment obrotowy od 4T i co za tym idzie maja mocniejszego powera ????. Pytanie jak na granicy, gdyby np chciał go przywiezc zaprzyjaźniony kolega z Ukrainy bez pudełka, tylko np zapierami na niego wlasnie ???? Czy gra warta zachodu ?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pamiętam jak kiedyś woziło się nowe graty z De. Kiedy jeszcze trzepali na granicach i cło dowalali. Rozkręcało się, smarowało jakimś przepracowanym, czarnym smarem, składało się, lub woziło w częściach jako używane, czy wręcz zepsute. Później wymyślili nawet naklejki imitujące rdzę czy obicia lakieru. 

• 0

pamiętajcie że na ukrainie trzeba dać "tradycję" a w polsce celnik naliczy cło

To chłopak z Ukrainy nie moze przyjechać do PL ze swoim silnikiem ?? Jak bym jechał na ryby ns Ukrainę to tez mam płacić cło za wędki, łódkę, silnik?...

• 0

To chłopak z Ukrainy nie moze przyjechać do PL ze swoim silnikiem ?? Jak bym jechał na ryby ns Ukrainę to tez mam płacić cło za wędki, łódkę, silnik?...

może ale teoretycznie musi z nim wrócić... zadzwoń do najbliższego oddziału celnego to się dowiesz

Edytowane przez Tomek_

• 0

ale wy się martwcie o coś innego.....cło to gówno...może 2%  a tu chodzi o VAT.....czyli 23%....ale to też jest sprawa do obejścia.....pamietajcie że to jest Ukraina....troche inny kraj....troche dziwna sprawa....silniki u nas niedostępne i nieprodukowane a tam są od ręki w sklepie....zejdzcie na ziemie chłopaki....!!!!

• Like 1

• 0

Ale to są 4 suwy kosztuje od 8tys z kawałkiem za 9,8 km i waga 37 kg... W 2T 26 kg i jesli miał by byc to w miarę mobilny silnik to jest dużo bardziej "komfortowy".

Targam samodzielnie taką "Tosię" 9,8 KM 4suw i jakoś nie stwierdzam problemów. Jestem sprawny fizycznie, ale do Pudziana z lat świetności mi daleko, więc nie przesadzajcie ;)

Wysłane z mojego GT-S7710 przy użyciu Tapatalka

• 0

Z tego co wiem to dwusuwy są produkowane, także to żadne "cuda"  a to że w Polsce nie są sprzedawane to już inna bajka :(

Ja też targam dwusuwową Yamahę 15KM(37 kg) i żyję, ale np. ten sam silnik w 4T będzie ważył  10-12 kg więcej, a to już jest różnica :(

• 0

Panowie ja tylko stwierdzam ze można kupić nówy silnik 9,8 km który wazy 26 kg , kosztuje 7 tysiaków, ma większa pojemność i moment obrotowy i można go przewozić jak sie chce. Nie kupie go dzisiaj bo nie mam w tej chwili zaskórniaków na takie zabawki, ale myśle o tym i chciałem sie dowiedzieć o zaletach i wadach takich silników. Czy warto... Pewnie warto :) ale chciałem poczytać co o tym myślą doświadczeni wodniacy. Ja mam zerowe doświadczenie ze spalinami. Jest tez toska 6 km w dwóch garczkach, a to rownież kusi. U nas nie ma małych silników z dwoma cylindrami.Do takiej małej łódki jaka mam w tej chwili (3metry aluminium) chyba idealnie. Ponoć te dwa garczki dają dużo odnośnie kultury pracy.

• 0

Lekka jak na 15tke ta yamka. Tohatsu 9,9 zrobione na 15tke wazy ca 44kg

Yamaha 15 FMHL   dokładnie waży 38kg bo długa stopa, z krótką waga spada o 2 kg :)  szukałem jak najlżejszego z jak największą mocą i padło na ten dwusuw, jestem mega zadowolony :)

• 0

Zadzwoń na Urząd Celny i dopytaj jak jest z wjazdem Ukraińca na teren UE z zaproszeniem na zawody sportowe. Na zawody Bieszczadzki Puchar Głowatki przyjeżdzają wiec...

Powiesz że chce przyjechać z przyczepą, łodzią, silnikiem itd, itp.

Lub powiedz że ty jedziesz tam na ryby tak wyposażony a wrócisz z innym silnikiem. ;)

Może trzeba wszystko zgłosić przejeżdżając i wypełniać deklaracje celną, u naszych jak i u "szo-szo-nów". :)