Skocz do zawartości
  • 0

Nowe silniki 2T z Ukrainy

Wojtasz

Pytanie

Chłopaki trochę grzebałem po necie i znalazłem ciekawe silniki. Chodzi mi o Tohatsu 2T. Na Ukrainie są w ciągłej sprzedazy. Jest np model m6b, czyli dwusuwowy silnik z dwoma garnkami. Jest to chyba bardzo ciekawa opcja dla kogoś kto chce nieduży cichy silnik, a wersja 8-9,8 km jest rownież, a ich waga to całe 26 kg, czyli są mega lekkie. Koszt takiego 9,8 na Ukrainie to około 7 tys zł. Może i nie mało, ale nowka sztuka i chyba maja lepszy moment obrotowy od 4T i co za tym idzie maja mocniejszego powera ????. Pytanie jak na granicy, gdyby np chciał go przywiezc zaprzyjaźniony kolega z Ukrainy bez pudełka, tylko np zapierami na niego wlasnie ???? Czy gra warta zachodu ?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To już indywidualne podejście do tematu , dla mnie gdybym jeszcze do silnika 36 kg (który przenoszę i zawieszam na pawęży i z powrotem pakuję do samochodu ) miał jeszcze dołożyć 8 kg (czyli zawiesić na nim dodatkowo np ciężarek 9 kg od cumy ) to byłoby sporo więcej (ok 25 % wagi silnika ).

To w tej wadze (36+8 ) szukałbym Yamahy 25 KM 2t - a ta to już by polatała !!!@ (pływałem z kolegą na takim zestawie- Favorit 4,20 -zap....ala jak złoto, ile nie wiem myślę że 50 to z palcem a może i więcej.

• 0

Dla jasności

Nowe silniki dwusuwowe Tohatsu:

M6/8/9,8 - pojemność 169 cm waga ok 27 kg

M9,9/15 - pojemność 247 cm waga ok 40 kg

M18 - pojemność 294 cm waga ok 41 kg

Najciekawsze propozycje w relacji waga/moc to M9,8/27 kg i M18/41 kg

M30 to tylko 51 kg  :D

Edytowane przez godski

• 0

To Tohatsu lepiej wypada w w zestawieniu z Yamahą przy wadze ok 40 kg.

Tohatsu 41 kg- 18 KM (294 cm3)

Yamaha 48 kg -25 KM (395 cm3)

I znów te 7 kg różnicy na korzyść Tohatsu  - wybrałbym 41 kg a nie 48 kg  :)

Ale znów Yamaha 15 KM ( 246 CM3) -36 kg i

Tohatsu  18 KM (294 cm3) -41 kg

i znów 5 kg różnicy na korzyć tym razem Yamahy -wybrałbym 36 kg a nie 41 kg  :)

Ale to znów bardzo indywidualne podejście, ktoś kto pływa po dużych akwenach ,nie przenosi silnika w rękach ,itd itd -wybierze coś innego (mocniejszego  i cięższego ) lub odwrotnie.

wybór jest bardzo duży  :)

Edytowane przez JACOB01

• 0

Tylko czasami ta różnica 7kg to nic jak zabraknie ci mocy do wyjścia łódki w ślizg bo różnica między 18  kucykam a 25 końmi jest wtedy znacząca. Chyba że pływasz samemu a od wielkiego dzwonu kogoś zabierasz. A o złych warunkach i sporej fali nie wspomnę.

7 kg to dużo jak musisz sam przenieść silnik kilkadziesiąt metrów i zaczepić go do łódki czy pontonu przycumowanego przy chybotliwym pomoście. Tak naprawdę na większości zbiorników wystarczy ślizg 22-25 km na godzinę.  Chodzi o to aby nie pchać wody.

Inna sprawa kiedy masz ponton/łódkę i wozisz to na przyczepce. Wtedy hulaj dusza.

To nie akumulator gdzie masa jest skupiona i 30-40 kg można przenieść bez większych problemów.

• Like 1

• 0

Wszystko się zgadza. A dochodzi jeszcze zmęczenie po całym dniu na wodzie.

Całe szczęście że mam się gdzie zwodować bo jak miałbym nosić swoją 20 z 50 metrów to pewnie bym inaczej śpiewał:)

Dlatego wielki szacun dla wszystkich którzy noszą cały majdan nad wodę.

• 0

Lekki,nowy no i 2T :)  jednak są i u nas :)  chyba wierna kopia Yamki 15FMH :)

http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-spalinowy-15km-do-lodki-pontonu-w-i6359298463.html

Jest lepsza kopia yamahy i sprawdzona nazwa to Capral jest na allegro można sprawdzić. Znam gościa co na nim pływa już 3 rok i jak nowy.

• 0

Cześć,na Ukrainie nie obowiązują przepisy unijne więc można sprzedawać 2-takty , był już taki temat ze 3 lata temu. Ich zaletą jest mała waga , ale więcej palą , są głośniejsze mają gorszą kulturę pracy, ale dwa cylindry niwelują tę ostatnią wadę. Moim zdaniem warto, jeśli trzeba go często nosić

• 0

Hejka. Okazalo sie ze w irl mozna kupic 2suwa nowego. (Oczywiscie po spelnieniu wszystkich wymogow). Pytanie czy taka powiedzmy 30 tohatsu nie bedzie wcinac 3x tyle co obecna 15 4suw hondy (plywam sporo po morzu dryf szybki wiec sporo nawracania na miejscowki). W 15 zdaza sie osuszyc 12l zbiornik w pol dnia. Slowem zastanawiam sie czy zysk na wadze silnika nie bedzie zrownowazony przez wzrost wagi paliwa:) ktos ma taki silnik?

Sent from my SM-N910F using Tapatalk