Skocz do zawartości
  • 0

Nowe silniki 2T z Ukrainy

Wojtasz

Pytanie

Chłopaki trochę grzebałem po necie i znalazłem ciekawe silniki. Chodzi mi o Tohatsu 2T. Na Ukrainie są w ciągłej sprzedazy. Jest np model m6b, czyli dwusuwowy silnik z dwoma garnkami. Jest to chyba bardzo ciekawa opcja dla kogoś kto chce nieduży cichy silnik, a wersja 8-9,8 km jest rownież, a ich waga to całe 26 kg, czyli są mega lekkie. Koszt takiego 9,8 na Ukrainie to około 7 tys zł. Może i nie mało, ale nowka sztuka i chyba maja lepszy moment obrotowy od 4T i co za tym idzie maja mocniejszego powera ????. Pytanie jak na granicy, gdyby np chciał go przywiezc zaprzyjaźniony kolega z Ukrainy bez pudełka, tylko np zapierami na niego wlasnie ???? Czy gra warta zachodu ?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

okazuje sie, ze irlandii nie bylo by za ciezko dostac licencje na podstawie ktorej moglbym kupic 2suwa, ale nie na ponton. sprawa zdechla bo az tak mi sie nie chce babrac (wbrew pozorom te silniki nie sa tanie tylko lekkie) za to ponoc nowe suzuki 20hp 4 suwy waza 44kg (nie tak tragicznie).

• 0

W Poznaniu w salonie yamaha-marine na ul.Bułgarskiej pojawiły się nowe yamahy 2t na wtrysku.Yamaha 25 NMHOS waży 49 kg

Nie na wtrysku tylko z pompą oleju. Nie mylić  z 2T na wtrsku bezpośrednim typu E-Tec, Tohatsu TLDi, Mercury Optimax. To zwykłe dwusuwy na gaźniku, tylko nie trzeba robić mieszanki.

• 0

Lekko odgrzeje kotleta. Panowie czy ktoś z Was użytkuje Tohatsu 9,8 w 2T. Myśle poważnie o tym motorku. Cena Ok i ta waga :) . Zastanawiam sie czy ten silnik pociągnie lodke 3,5 m 120 kg w ślizg, czy jednak trzeba celować w 15 km ... ? Czy jego kultura pracy ( głośność) bedzie zdecydowanie lepsza i cichsza od silnika 2T w jednym garczku ??

Edytowane przez Wojtasz

• 0

Mam nadzieję, że już niebawem ktoś wpadnie na pomysł jak sprowadzać te 2T Tohatsu np. jako używane albo jako części zamienne. Myślę , że byłoby spore zainteresowanie tymi silnikami. Sam chętnie przytuliłbym nowe Tohatsu 2T M8/dwa baniaczki/ waga ok 27 kg. Jak wiadomo Polak potrafi, a jeśli ma jeszcze w tym interes to tylko kwestia czasu jak znajdzie się ktoś kto znajdzie sposób jak to zrobić.

• 0

Właśnie jestem w trakcie kompletowania nowego zestawu i brakuje mi tylko spalinki. Wiem, że 2T M8/dwa baniaczki/27 kg byłoby ok, bo 6KM/4T/1 gar może być za słabe. Z uwagi na wagę i mobilność zestawu nie chcę większego silniczka. O 20-letnich spalinkach dostępnych na rynku sprzedawanych głównie przez handlarzy magików mam swoje zdanie... więc nowe 2T chodzi mi po głowie.

• 0

Można przywieźć w małej ilości bez problemu. Z tym że cena podobna do nowego 4T w Polsce i kłopot z gwarancją.

Nie można tzn można ale przemycić i   trzeba kombinować. Te silniki nie mają magicznej naklejki CE - każdy celnik cofnie taki silnik na granicy, dobrze wiedza co jest grane....

Edytowane przez womaly23

• 0

Jako agent celny mogę powiedzieć że jak nie ma CE to jak trafimy na upierdliwego celnika to może nam kazać z nim wrócić na Ukraine .

Jak będzie mniej upierdliwy to każe zapłacić cło i Vat od wartości silnika + koszt transportu .

Raczej marna szansa że się nikt nie doczepi do silnika w osobówce ....

No i po ukraińskiej stronie bakszysz trzeba będzie dać .....

• Like 1

• 0

Jedyne najprostsze i skuteczne rozwiazanie

Jedziesz turystycznie lodzią i sztruclem silnika na pawęzy .

sztrucla zostawiasz zakladasz nowy .

Koszta czy ktoś to policzyłem hehe, można jeszcze łatwiej np lodzią podwodna:) Edytowane przez womaly23

• 0

Hehe

Cirka 6500 w przeliczeniu na rublczki plus podróz plus mrówka bo tylko dla obywateli Kaliningradu

wychodzi  jakieś 8000 pln 

dodatkowo atrakcje na spisywaniu wjazdowej deklaracji celnej czy spawdzą czy  nie ;)

18 kucy gołej Toski w 2t tak to wychodzi z pozycji  Trójmiasta 

nie mam  pojecia jak to wychodzi z Ukrainą 

Edytowane przez Trebron