Skocz do zawartości

Woblery BONITO łowił ktoś??

Tommek

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdzam, w sumie mniej znana f-ma a te co sprawdzalem modele (wiekszosc wylowilem <_< - trafil sie jakis pasjonat z inklinacja do zostawiania ich na zaczepach).

Zlowilem na to troche jazi (modele 35-4cm na oko) i ze 2 pstragi (jakis model ~6cm)

Cecha rozpoznawcza - ch-czny ksztalt steru (obustronnie sciety)

Gumo

Czermin z tego co widzę kupiłeś woblery na klenia o agresywnej pracy, na płytka wodę do sprowadzania z nurtem w sam raz na bzure koło kładki. Na dużego klenia. Wobki na bolka są z mniejszym sterem ale nic strasznego jak chcesz wymienię je na boleniowe. Czasami jeżdżę przez leszno.

Czermin z tego co widzę kupiłeś woblery na klenia o agresywnej pracy, na płytka wodę do sprowadzania z nurtem w sam raz na bzure koło kładki. Na dużego klenia. Wobki na bolka są z mniejszym sterem ale nic strasznego jak chcesz wymienię je na boleniowe. Czasami jeżdżę przez leszno.

W Płocku na Dworcowej były podpisane jako boleń i tym się sugerowałem Embarassed jeszcze nie były w wodzie, stąd ta pomyłka. Ale je sobie zostawię, najwyżej kiedyś dokupię typowe boleniówki. Do maja jeszcze troszkę czasu zostało :unsure: Może nawet pojutrze przejdę się na dworcową, bo akurat jutro będę w Płocku i poszukam z małymi sterami, może nawet powiem, że pomylili model pstrąg z boleniem

edit: czyli porównanie do salmo minnowa powyżej jak najbardziej trafne. w poniedziałek poszukam na dworcowej typowych boleniówek i wkleję fotki jak się uda znaleźć.

Różnica między 2.5 a 2.7 jest taka że 2.7 już nie produkuje, miały drobniejszą prace i były lepsze na wczesną wiosnę na jazie natomiast pod mostem w Rogalinku łowiłem na nie ładne okonie.Dziwi mnie dlaczego piszesz że 3.5 to duże 3.5.

Myślałem że 3.5cm zawsze jest takie same. Nie produkuję 2.7 bo przerobiłem formę i nie mogę złapać stabilizacji, mam za dużo ustawiania przy tym modelu i jest to za małe pieniądze nieopłacalne.Natomiast 2.5 będę w tym roku produkował z innym drutem i sterem, będą takie powierzchniowe z pracą do 10cm pod powierzchnią i takie z pracą do metra. Tonące bedą z ciężka śruciną by na sporej rzece można było rzucić dosyć daleko. Szkoda że już nie mieszkam w Poznaniu, macie fajną rzekę i w okolicy Piły rzeczki pstrągowe.

Byłem dziś na dworcowej w Płocku (sklep Marlin) i kupiłem sobie jednego właściwego, boleniowego wobka stoją w jednym rzędzie z pstrągami i każdy ma na cenie napisane boleń więc łatwo się pomylić, kosztują tam chyba 11,50. Dokupiłem jeszcze jedną pchełkę 2,5 cm za 10,50 zł.

No i ważna sprawa- na stronie fishing-mart napisane jest, że tonące boniciaki model boleń ważą 5,5 grama. Na pudełku od mojego napisane jest, że waży 6 g. I istotnie, wydaje mi się, że jest cięższy od tamtych z poprzednich zdjęć.

Te płytko schodzące boniciaki byłyby hitem! Czekam na jakiekolwiek info i mogę brać na starcie z 6-8 sztuk. Przydałoby mi się coś takiego na kładkę- jak woda jest niższa to nie mogę korzystać z boniciaków i wybieram płycej chodzące sieki, a tak byłoby więcej alternatyw.

Apropos kotwiczek- te dzisiejsze są uzbrojone w troszkę inne kotwiczki, te są troszkę grubsze, czarne.

Z tego co mnie pamięć nie myli za 10 zł można dostać wobki bonito w Konstancinie- Chyliczkach (koło przystanku Sowińskiego) oraz w Sochaczewie w Chodakowie koło cukierni. Widziałem jeszcze boniciaki w zoologicznym w Tesco na Górczewskiej w Warszawie z tym, że w troszkę wyższych cenach.

Ten wobler na bolenia waży 5.5g lub 7.5g, a pływajacy 4g. Fishing-mart nie ma tych najcięższych. A na kładkę to niech Pan sie wstrzyma jak powklejam tegoroczne wobki ,bo troszkę stery w tamtych były za długie i one na innej wodzie prowadzone pod prąd są za agresywne. Na kładce kolega łowił na nie klenie powyzej 40cm a trafił sie też 57cm. Tylko czasami trzeba zostać i czekać aż sie ściemni. I tam najlepiej biora na wobka sprowadzanego po luku z nurtem ,w poprzek z przytrzymaniem i bardzo wolne prowadzenie.

• 2 tygodnie później...