witoldn Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Witam Szanownych Kolegów. Ma to być mój pierwszy kij do jerkowania. Współpracować będzie na 90% z Revo SX albo STX. Sądzę, że na początku mojej przygody w grę będą wchodziły przynęty typu slidery od pływających 10cm do tonących 12 cm, a więc cóś między 30 a 70 gramów. Na kij nie chciałbym wydać więcej niż 300 - 320 zł.Nie wchodzą w grę jednoczęściowe, a ponieważ będę głównie łowił z pontonu, nie chciałbym, by kij był dłuższy niż 195 cm. Tytułowego Max-a Empire Casting macałem na sucho i wydaje się miodzio, leciutki, czuć że jest sztywny, ale nie jest kijem od szczotki i czuję, że awaryjnie, w razie potrzeby to i gumę na 10 gramowej główce obsłuży nienajgorzej, ale mam obawy, czy nie będzie za delikatny szczególnie do 70 gramowego tonącego slidera, czy da radę przy wyrzucie no i czy jest wystarczająco sztywny by tchnąć życie w tego jerka?!? Może ktoś z Kolegów łowił lub łowi na taki kij i może mnie upewnić, albo odwieść od tego zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witoldn Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Czy rzeczywiście nikt z forumowiczów nie ma doświadczeń z tym kijkiem???Czyżby nie było ryzykantów, co by próbowali nowego, malo znanego i nierozreklamowanego? Nie chce mi się wierzyć, że castingowcy dzielą sie na st.croix-owców i Dragon-owców !Czyżby nie było wypełnionej luki pomiędzy kijami za 500-900zł a kijami za 150-200zł?Może i nie pisałbym postu o Max-ie i przełknąłbym jednoczęściowy kijek, gdyby ktoś mi chcial sprzedać np Avida AVC66HF czy MHF za 300-400zł, ale niestety life is brutal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesty Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Za taką cenę dostaniesz dragona 30 - 70 gram ;] Sprzedałem taki za 180 zł ;] trzeba szukać okazjiCzasami się fajne trafią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witoldn Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Tak wiem, że Dragona w tej cenie by się znalazło, ale być moze nieracjonalnie myślę, że kijek raczej mało znanej i nie wydającej chyba na reklamę tyle kasy co D, jesli kosztuje ok 3 stówek, to może być niezły materiał np blanku. Ot takie moje kombinowanie, a o dragonach czytywałem, ale ciut mnie martwi, że na forum jednak sporo opinii o przeszacowywaniu górnej granicy c.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Miałem jakiś czas temu kij spinningowy MAX Empire Spin 3 m 10-30 g. Kiedy go wybierałem, szukając wśród wędek za +/- 300 zł, zrobił na mnie lepsze wrażenie niż kije naszych potentatów w tej klasie (choć napis IM10 High Modulus Carbon nie wróżył nic dobrego ). Całkiem przyzwoity, dość mięsisty blank, w miarę zmyślnie uzbrojony w przelotki nie najgorszej jakości; tylko uchwyt wykonany był niezbyt starannie i w sumie obleśny. Generalnie była to solidna wędka, w której postawiono na walory użytkowe, nie na bajer w stylu silenia się na japanstyle czy obwieszenia nędznej imitacji blanku markowymi przelotkami Fuji (no, może ten napis IM10...). Oglądałem wówczas jeszcze model Pike (chyba), i tam blank podobał mi się jeszcze bardziej, ale uzbrojony był już - moim zdaniem - głupawo, w trzy na krzyż wielkie przelotki na blanku z mocnym dolnikiem i dość ustępliwą szczytówką.Castingów MAX nie znam, ale, skoro trudno o informacje o wędkach sprzedawanych pod tą marką, może i powyższych parę zdań na coś się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witoldn Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Dzięki. Przyda się i taka informacja, tym bardziej, że pomimo marketingowego ble-ble typu IM-10, to juz druga dobra opinia jaką dostałem odnosząca się do blanków z serii Empire. Na pierwszą natknąłem sie przy teście lekkiego spina 2-12g, gdzie zjechano dobór sztywności wklejki' do blanku, ale o samej mocy blanku napisano bardzo pozytywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 A ja mam tego kijaszka Używam go od 1,5 sezonu.Jak dla mnie super patyk, świetnie wyważony, bardzo dobrze czuć przynętę. Miałem na nim najpierw Jaxona XTL, potem ABU 4601, a teraz Caiman'a 151. Najwięcej rzucałem nim Fatso 10F (48gr). Na pewno powyżej zadeklarowanego c.w. bym nie wychodził, a raczej sugerowałbym 50-55 gr jako górna granica. Blank jest z IM10 i jest stosunkowo cienki, dlatego osobiście boję się rzucać czymś grubszym. Do cięższych zastosowań mam Dragon Mysterey XT Jerk 1,8m 60-120gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIEK522 Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Ja też mam tego kijaszka/MAX Empire casting 1,9m 20-60g/z curado 201 DHSV dla mnie jest ok.Też 50g nie przekraczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociemu Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Witam. Sam się zastanawiam nad tym kijkiem. Firma która produkuje te kije znajduje się prawie w tym samym miejscu co Dragon, być może to tylko klon Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz59 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 kolego mam taki kijek dlamie bajka gorąco polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi