Skocz do zawartości
  • 0

Kurs sternika motorowodnego Wawa, Zegrze, okolice

thug

Pytanie

Koledzy tuż po sezonie urlopowym zamierzam zaliczyć kurs i zdobyć patent. Najbliżej mam do Zegrza. Ktoś potrafi polecić, albo odradzić z własnego doświadczenia któryś z ośrodków szkolenia ? Na przykładzie kursów na prawo jazdy wiadomo, że są szkolenia i "szkolenia". Nie chciałbym źle trafić ;)

Z góry dzięki za pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeśli te dwa dni są łacznie z egzaminem, to rzeczywiście szybki kurs zbierania truskawek.

Ja byłem na 6 spotkaniach po 3 godziny teori, 4 godziny praktyki, a następnie egzamin. Przyjechało dwóch smutnych panów z Warszawy i przeprowadzili egzamin. Teoretyczny i praktyczny. Paradoksem było to, że jako jedyna nie zdała osoba, która pół roku wcześniej zdała egzamin żeglarski.

Edytowane przez ptychoo
  • Like 1

• 0

Ja robiłem w kwietniu w Legionowie teoria w sobotę od 10 do 17 załapałem sie jeszcze w sobotę na pływanie a w niedziele o 15 egzamin z pływania na Zegrzu i o 17 egzamin teoretyczny w Legionowie. Pływanie zdali wszyscy a teorie oblała jedna osoba. Jak nasz opanowaną teorie to bez stresu natomiast troche pilnowali i nie dawali ściągać po chamsku na egzaminie z teorii. Sam kurs kosztował chyba 400 czy 450 zl.

• Like 1

• 0

Ja polecam szkole p. Adama Rzezuchowskiego moto-wave.pl telefon 601976777. Patent robilem w listopadzie zeszłego roku. Dostajesz materiały do teorii w sumie w dwa dni bylo załatwione wszystko czyli teoria praktyka i egzamin. Moge tylko polecic. Nacisk kładziony byl na minimum wiedzy ktora kursant musi opanowac aby w miare bezpieczne dla siebie i innych poruszać sie na wodzie. Nie oszukujmy sie ze bez praktyki nawet po tygodniowym czy miesiecznym kursie zostanie sie mistrzem kierownicy. Dla własnego bezpieczeństwa i innych warto przyswoić troche wiedzy.

• Like 1

• 0

Na tych kursach niczego nie uczą a wg prawa nie musisz mieć kursu żeby przystapic do egzaminu także z 500 w kieszeni :)

Nie wiem czy mówisz z własnego doświadczenia czy ogólnie zasłyszana opinia. Bo ja miałem w sumie ze 20 godzin teorii i praktyki, i nie mogę powiedzieć, że niczego nie uczą. Plus to co uczyłam się samodzielnie. Oczywiście najlepszy kurs nie zastąpi praktyki, ale ma się jakieś podstawy.

• 0

Gdzie można zdobyć materiały przygotowywujące do egzaminu i jak jest zakres egzaminu praktycznego?

Zakres egzaminu praktycznego to:

- "człowiek za burtą", podejmowanie człowieka z wody,

- podchodzenie i odchodzenie od pomostu nabrzeża,

-obrócenie jednostki 360 w miejscu, za pomocą biegów,

- kilka podstawowych węzłów.

Ja również, jak przedmówca uczęszczałem na zajęcia i również musiałem się pouczyć. I wcale nie było łatwo jak dostało się pytanie dotyczące ustaw, czy prawa wodnego.

Materiał, który był do przyswojenia sobie to kilkaset stron. Więc albo poziom egzaminu zależy od egzaminatorów i miejsca w którym się zdaje, albo my jesteśmy tacy gamonie, że nie ogarnęliśmy tematu w dwa dni.

Edytowane przez ptychoo

• 0

Np. trzeba znaki znać , BHP plus umiejętności odczytu pogody.

Tu można poćwiczyć. 

https://www.zeglarstwo.waw.pl/testy.htm

Polecam kurs,  nie wszystko jest w necie. 

To jak z kursem na prawko, omówienie sytuacji na wodzie,  kto kiedy ma pierwszeństwo i różne inne sytuację i mogące wystąpić problemy. 

Co prawda wszystko jest w papierach,  ale papier nie zastąpi dyskusji. 

• Like 1

• 0

Egzamin składa się z części teoretycznej , jest 75 pytań w teście - żeby go zaliczyć należy poprawnie odpowiedzieć na 60 pytań - czas na napisanie to 90 minut...

Część praktyczna ''na wodzie'' składa się z wykonania losowo jednego-dwóch węzłów - przeważnie węzła ''ratowniczego'', knagowego lub kotwicznego - ogólnie prościzna...

No i dalsza część już na łodzi , czyli poprawne dobicie i odejście od pomostu z wszelkimi komendami wydawanymi przez 3 załogantów oraz podjęcie ''człowieka za burtą '' również z komendami... nic trudnego

Wszelkie pytania i odpowiedzi są TUTAJ 

http://www.ksiegarniamorska.pl/index.php?str=60&fun=more&kat=13&id_prod=778

Jak się opanuje materiał z książki a wcale nie ma tego dużo , śmiało można iść na egzamin ...

• Like 1

• 0

Ja robiłem w WKS Zegrze.

http://www.wkszegrze.com.pl/palio/html.run?_Instance=wkszegrze&_PageID=3&_RowID=7558&Lang=PL&CatID=21&_CheckSum=1427772934

Bodajże 3 weekendy spotkań sobota - niedziela wykłady teoretyczne. Potem pływanie i egzamin w części teoretycznej i praktycznej. Polecam ten ośrodek. Wysoka zdawalność. Uczą ludzie bezpośrednio z Polskiego Związku Motorowodnego. Materiały do nauki dostaje się na miejscu, można się przygotować też z książek. Co do egzaminu dają wcześniej zestaw pytań które losowo będą na egzaminie. Egzamin praktyczny to odbijanie od pomostu, dobijanie do pomostu, dobijanie do boi, manerwy typu ustawienie bokiem lodzi by podebrać tonącego i powrót do przystani. Pływa się po 3 osoby z egzaminatorem, każdy po kolei pływania 15-30 min max.

Polecam zrobić. Nie ogranicza nas moc silnika, statki pływające do 12 metrów długości kadłuba, możliwość pływania w morzu do 2 mil morskich od brzegu

Edytowane przez luk_80
  • Like 1

• 0

robiłem w Gdyni jakieś 3-4 tygodnie temu na Jana Pawła 2

dwa dni z egzaminem.

Nikt nie oblał.

Potrzebowałem żeby móc samemu sobie wypisać godzin na morzu do sternika morskiego ( nikt nie chciał mi papieru takiego napisać)

Za jakiś czas zrobię morskiego bo  uprawnienia zwykłego dość przeciętne :P

• Like 2

• 0

Też chyba zrobię- orientuje się ktoś gdzie w Krakowie organizują egzaminy?( może yacht klub w mogile?!)

Teraz dotarł do mnie temat wątku... Przepraszam chłopaki, nie wpier...am się w mazowieckie sprawy ;)

Edytowane przez Gobio Gobio