Skocz do zawartości

ZDOBIENIE WĘDEK - Wyplatanki

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wchodzę w to :mellow:

A jeżeli chodzi o blank to uzbroiłem i jestem bardzo zadowolony rewelacja, trochę doskwiera mi brak dobrego kręciołka do lakierowania ( jak już mówiłem używam silniczka do grilla) . Lakier nieznacznie się przesunął w jędną stronę ale i tak mi się podoba. Jeżeli chodzi o wyplatankę to chętnie zrobiłbym taką łuskę po między rękojeściami ( jak Pan wie zrobiłem rękojęść dwu częściową z gołym blakiem po środku) w związku z tym że kij trochę leci na pysk pomyślałem, że zrobienie wyplatanki pięknie by go wyważyło. W takim razie czekam na instrukcję, od czego zacząć.

Pozdrawiam

Tomasz Tarłowski - TARŁO$

@Tarlos,

super, czekam na fotki od Ciebie, i instruktarz od Irka :mellow: przy okazji namawiam zebys pochwalil sie swoja pierwsza produkcja, nawet jesli uwazasz ze cos mozna bylo zrobic lepiej - to tez jest wazne zeby takie rzeczy pokazywac następne na pewno będą lepsze !

@Waci

no tak, to jest tak - ktos cos stara sie zrobic, to zaraz drugi z boku doskoczy zeby szpile wsadzic, mysle ze tak juz jest i bedzie, trzeba przywyknac :mellow: przejmowac sie nie ma co B)

Pozdrawiam

Witam,

No to zaczynamy.

Na początek musisz zgromadzić potrzebne narzędzia i materiały. Potrzebne będą: linijka, ołówek, taśma klejąca-taka sama jak do ustalania uchwytu na blanku, nożyczki, metalowy rysik, narzędzie jakiego używasz do dobijania nici w omotce, nici omotkowe. Aby łuska wyglądała poprawnie, należy zastosować nić którą zrobione były omotki na wędce, natomiast druga nić będzie nicią metaliczną. Obydwa rodzaje nici muszą być jednakowej grubości A lub C.

Aby zacząć wykonywać dekorację musisz mieć dostęp ze wszystkich stron do miejsca w którym wyplatanka będzie wykonywana. Tak więc wędka misi być w poziomie podparta w dwóch miejscach tak, aby element nie mógł przemieszczać się w żadnej płaszczyźnie. Blank musi się swobodnie obracać wokół własnej osi. Ja mam specjalnie wykonany,prosty przyrząd. Jest to płyta pilśniowa o wymiarach ok 70 x 50 cm. Od spodu przymocowałem dwie cienkie kantówki tak, aby wystawały spod płyty na odległość około 15 cm. Kantówki są do siebie równoległe oddalone o ok.50 cm. W kantówkach na końcach nacięte są rowki w których będzie obracał się blank. To jest bardzo ważne. Inaczej nie wykona się wyplatanki. @Friko, jak możesz wpadnij w poniedziałek do mnie. Zdjęcia z pewnością pomogą.

Pozdrawiam,

Irek

Witam

Tak jak już pisałem jestem przygotowany, ale - no właśnie ale od piątku wyjeżdżam na urlop :mellow: i niestety nie będę mógł robić wyplatanki w tym okresie Embarassed . Moja propozycja jest taka, że zaraz po przyjeździe biorę się za plecienie wg instrukcji, no chyba, że znajdziecie innego chętnego. Oczywiście jeżeli poczekacie to obiecuję foto-relację z moich wypocin.

pzdr.

TARŁO$

• 2 tygodnie później...

Witam,

No to zaczynamy. Na początku trzeba rozrysować na blanku podział dekoracji. Wędka leży w poziomie na podpórkach. Element wędki na którym będzie wyplatanka jest pomiędzy podpórkami. Trzeba odmierzyć doległość od górnego korka na zaczep. Teraz na blanku, rysikiem robisz mały krzyżyk. Przytnij początek taśmy malarskiej pod kątem prostym. Przyklej prawy róg taśmy dokładnie w środku przecięcia się linii. Naklej taśmę na blank do momentu, kiedy taśma zajdzie na siebie. Zaznacz miejsce zetknięcia taśmy. Odwiń ją, masz na taśmie zaznaczoną średnicę blanku. Teraz podziel ten odcinek taśmy dokładnie na 4 części i zaznacz to na taśmie. Masz teraz podzieloną średnicę blanku na 4 części. Przyklej taśmę jeszcze raz, dokładnie w tym samym miejscu. Rysikiem zaznacz na blanku punkty które naniosłeś na taśmę. Odklej ją, i przyklej również w miejscu przecięcia się linii pierwszego punktu prawym rogiem, ale wzdłuż blanku. Zaznacz na blanku punkty które są na taśmie. Zrób to trzykrotnie. Otrzymasz odcinek trzykrotnej średnicy blanku podzielonej na 4. Od krzyżyka do ostatniego zaznaczonego punktu poprowadź linię prostą, równoległą do osi blanku. Biorąc pod uwagę ostatni punkt podziel średnicę blanku w tym punkcie dokładnie na 4 i zaznacz to na blanku tak jak poprzednio. Połącz punkty podziału średnicy z obydwu stron. Otrzymasz cztery równoległe do osi blanku linie oddalone od siebie na obwodzie dokładnie o 1/4 średnicy. Teraz obracając blank wokół osi ( przydała by się Wrapping Machine) narysuj linie prostopadłe do blanku, przebiegające dokładnie przez wcześniej zaznaczone punkty. W ten sposób otrzymasz siatkę złożoną z kwadratów o boku równym 1/4 średnicy blanku i długości 3 średnic blanku. Tę operacją musisz przeprowadzić z dużą dokładnością, równą grubości uzywanych nici. Dla pocieszenia powiem, że to najtrudniejsza i najbardziej precyzyjna czynność przy tej dekoracji. Dalej już będzie łatwo.

Pozdrawiam,

Irek

Witam

Jako że to ja mam być tym królikiem doświadczalnym, jeżeli mogę to proszę o jakieś poglądowe zdjęcia, gdyż też mam mały mętlik po przeczytaniu tego opisu. Jeszcze jedna ważna uwaga ja swoją wyplatankę będę robił pomiędzy korkiem gdyż zrobiłem dwuczęściową rękojeść. Odległość pomiędzy korkami wynosi 15 cm.

Pzdr.

Tomasz Tarłowski-TARŁO$

załączam zdjęcie rękojeści,

post-57-1348913265,0575_thumb.jpg

Mam w taki razie pytanie, czy ten dekor ( łuska srebrno-czarna ) może być poprostu krótszy np długość dekoru dajmy na to 8 cm i zostaje po 3,5 cm na mocowanie nici? I jeszcze jedna dość istotna uwaga ja podałem odległość od końca omotki wykończającej uchwyt do początku drugiej omotki wykończającej. Całkowita odległość między korkami to 17,5 cm mierzona od pierścienia do pierścienia.

Ja lubię trudne wyzwania i jestem zdeterminowany do wykonania takiej plecionki :mellow:

Pozdrawiam

Tomasz Tarłowski-TARŁO$

Witam,

Nadal jest mało miejsca ale możemy spróbować. Jeżeli instrukcja podana powyżej jest zbyt skomplikowana, zacznijmy jeszcze raz.

Zakładam,że mamy do dyspozycji 17,5 cm. Nie wiem jaka jest śerdnica w tym miejscu więc będziemy to robić doświadczalnie. Rysikiem narysuj na blanku linię prostą, dokładnie wzdłuż blanku. Linie należy rysować tak aby była widoczna, ale żeby była narysowana na werniksie i rysik nie uszkodził struktury blanku. Odmierz od lewej strony 2cm i narysuj małą, pionową kreskę przecinającą tę linię. Weź cienką taśmę malarską, utnij końcówkę taśmy tak, aby początek taśmy był idealnie równy. Odwiń kawałek taśmy z rolki. Przyklej taśmę do blanku tak, aby początek był równo z narysowaną linią a prawy róg taśmy był dokładnie w miejscu zaznaczonego wcześniej punktu. Owiń taśmą blank przez całą średnicę.

Na razie jest wszystko jasne?

Pozdrawiam,

Irek