Tarłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2006 Witam Wchodzę w to A jeżeli chodzi o blank to uzbroiłem i jestem bardzo zadowolony rewelacja, trochę doskwiera mi brak dobrego kręciołka do lakierowania ( jak już mówiłem używam silniczka do grilla) . Lakier nieznacznie się przesunął w jędną stronę ale i tak mi się podoba. Jeżeli chodzi o wyplatankę to chętnie zrobiłbym taką łuskę po między rękojeściami ( jak Pan wie zrobiłem rękojęść dwu częściową z gołym blakiem po środku) w związku z tym że kij trochę leci na pysk pomyślałem, że zrobienie wyplatanki pięknie by go wyważyło. W takim razie czekam na instrukcję, od czego zacząć.PozdrawiamTomasz Tarłowski - TARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waci Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2006 Pomysł mnie się też podoba. Ten step by step oczywiście.Martwi mnie, że niektórzy koledzy mają nieco sarkastyczne podejście. Panowie czasami lepiej byłoby się nie odzywać bo to nic do tematu nie wnosi jedynie zamula post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 8 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2006 @Tarlos, super, czekam na fotki od Ciebie, i instruktarz od Irka przy okazji namawiam zebys pochwalil sie swoja pierwsza produkcja, nawet jesli uwazasz ze cos mozna bylo zrobic lepiej - to tez jest wazne zeby takie rzeczy pokazywac następne na pewno będą lepsze ! @Waci no tak, to jest tak - ktos cos stara sie zrobic, to zaraz drugi z boku doskoczy zeby szpile wsadzic, mysle ze tak juz jest i bedzie, trzeba przywyknac przejmowac sie nie ma co Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2006 Chłopaki, świetny pomysł z tym krok po kroku. Ze zdjęciami napewno było by fajniej .@Waci podzielam Twoje zdanie, przeciez na tym forum właśnie o to chodzi zeby pokazać coś ładnego.Przecież gołego blanku nie będę pokazywał Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2006 Witam,No to zaczynamy.Na początek musisz zgromadzić potrzebne narzędzia i materiały. Potrzebne będą: linijka, ołówek, taśma klejąca-taka sama jak do ustalania uchwytu na blanku, nożyczki, metalowy rysik, narzędzie jakiego używasz do dobijania nici w omotce, nici omotkowe. Aby łuska wyglądała poprawnie, należy zastosować nić którą zrobione były omotki na wędce, natomiast druga nić będzie nicią metaliczną. Obydwa rodzaje nici muszą być jednakowej grubości A lub C. Aby zacząć wykonywać dekorację musisz mieć dostęp ze wszystkich stron do miejsca w którym wyplatanka będzie wykonywana. Tak więc wędka misi być w poziomie podparta w dwóch miejscach tak, aby element nie mógł przemieszczać się w żadnej płaszczyźnie. Blank musi się swobodnie obracać wokół własnej osi. Ja mam specjalnie wykonany,prosty przyrząd. Jest to płyta pilśniowa o wymiarach ok 70 x 50 cm. Od spodu przymocowałem dwie cienkie kantówki tak, aby wystawały spod płyty na odległość około 15 cm. Kantówki są do siebie równoległe oddalone o ok.50 cm. W kantówkach na końcach nacięte są rowki w których będzie obracał się blank. To jest bardzo ważne. Inaczej nie wykona się wyplatanki. @Friko, jak możesz wpadnij w poniedziałek do mnie. Zdjęcia z pewnością pomogą. Pozdrawiam,Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 10 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2006 @Friko, jak możesz wpadnij w poniedziałek do mnie. Zdjęcia z pewnością pomogą. Pozdrawiam,Irek Irku,jeżeli można to wpadnę jutro (wtorek) po południu. Przy okazji sprecyzuję zamówienie z Talona. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 11 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2006 No dobra, wrzucam fotke tego pulpitu o którym pisał Irek, wygląda to tak: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waci Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2006 Prawdę powiedziawszy myślałem, że to stanowisko wygląda bardziej zaawansowanie. Że są jakieś rolki do blanku jakieś naciągacze nitek i tym podobne urządzenia. A tu nic takiego nie ma, zwykła decha. Moja ciekawość zatem wzrasta, co będzie dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2006 WACI jak mogles niezauwazyc podkladek pod blankiem zapobiegajcym jego rysowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 11 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2006 Ale o co chodzi? Proste rozwiazania sa najczesciej rowniez najlepsze Przynajmniej nie ma sie co popsuc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waci Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2006 @Friko. Wszystko jest spoko. Przynajmniej u mnie. Moja wypowiedź nie zawiera żadnych podtekstów o znamionach szyderczych. Byłem po prostu zaskoczony prostotą rozwiązania. Dlatego z niecierpliwością czekam na dalszy ciąg zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 12 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2006 Z tym to już trzeba do @Tarlosa teraz, zeby wrzucał fotki z kolejnych etapow powstawania swojej wyplatanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2006 @WaciZwykła decha - właśnie o to chodzi. To jest Hand Made tak wysoko ceniony na całym świecie. Żadnych urządzeń, tylko ręce. Pozdrawiam,Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2006 Witam Tak jak już pisałem jestem przygotowany, ale - no właśnie ale od piątku wyjeżdżam na urlop i niestety nie będę mógł robić wyplatanki w tym okresie . Moja propozycja jest taka, że zaraz po przyjeździe biorę się za plecienie wg instrukcji, no chyba, że znajdziecie innego chętnego. Oczywiście jeżeli poczekacie to obiecuję foto-relację z moich wypocin. pzdr.TARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 12 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2006 Trudno sie mówi, poczekamy, ale - trzymam za słowo!Kiedy wracasz z urlopu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2006 31 lipca jestem już W Gdańsku - czyli w domu i mogę zaczynać. Wszystkie rzeczy do robienia wyplatanek mam łącznie z tzw dechą.PZDR.TARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2006 @Tarlos zycze miłego wypoczynku,czekam z niecierpliwością na Twoje foty pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 Witam Nieoczekiwanie mój urlop uległ skróceniu. W związku z tym możemy zaczynać zdobić wędkę Czekam na instrukcjęPzdr.Tarło$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 Witam,No to zaczynamy. Na początku trzeba rozrysować na blanku podział dekoracji. Wędka leży w poziomie na podpórkach. Element wędki na którym będzie wyplatanka jest pomiędzy podpórkami. Trzeba odmierzyć doległość od górnego korka na zaczep. Teraz na blanku, rysikiem robisz mały krzyżyk. Przytnij początek taśmy malarskiej pod kątem prostym. Przyklej prawy róg taśmy dokładnie w środku przecięcia się linii. Naklej taśmę na blank do momentu, kiedy taśma zajdzie na siebie. Zaznacz miejsce zetknięcia taśmy. Odwiń ją, masz na taśmie zaznaczoną średnicę blanku. Teraz podziel ten odcinek taśmy dokładnie na 4 części i zaznacz to na taśmie. Masz teraz podzieloną średnicę blanku na 4 części. Przyklej taśmę jeszcze raz, dokładnie w tym samym miejscu. Rysikiem zaznacz na blanku punkty które naniosłeś na taśmę. Odklej ją, i przyklej również w miejscu przecięcia się linii pierwszego punktu prawym rogiem, ale wzdłuż blanku. Zaznacz na blanku punkty które są na taśmie. Zrób to trzykrotnie. Otrzymasz odcinek trzykrotnej średnicy blanku podzielonej na 4. Od krzyżyka do ostatniego zaznaczonego punktu poprowadź linię prostą, równoległą do osi blanku. Biorąc pod uwagę ostatni punkt podziel średnicę blanku w tym punkcie dokładnie na 4 i zaznacz to na blanku tak jak poprzednio. Połącz punkty podziału średnicy z obydwu stron. Otrzymasz cztery równoległe do osi blanku linie oddalone od siebie na obwodzie dokładnie o 1/4 średnicy. Teraz obracając blank wokół osi ( przydała by się Wrapping Machine) narysuj linie prostopadłe do blanku, przebiegające dokładnie przez wcześniej zaznaczone punkty. W ten sposób otrzymasz siatkę złożoną z kwadratów o boku równym 1/4 średnicy blanku i długości 3 średnic blanku. Tę operacją musisz przeprowadzić z dużą dokładnością, równą grubości uzywanych nici. Dla pocieszenia powiem, że to najtrudniejsza i najbardziej precyzyjna czynność przy tej dekoracji. Dalej już będzie łatwo.Pozdrawiam,Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 no cóż.. nie pozostaje nic innego jak tylko mieć nadzieje, że czytając i postępując wg wskazówek Irka Jest to łatwiejsze niż... wygląda... Mi problem sprawia samo zozumienie tego co przeczytałem :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 WitamJako że to ja mam być tym królikiem doświadczalnym, jeżeli mogę to proszę o jakieś poglądowe zdjęcia, gdyż też mam mały mętlik po przeczytaniu tego opisu. Jeszcze jedna ważna uwaga ja swoją wyplatankę będę robił pomiędzy korkiem gdyż zrobiłem dwuczęściową rękojeść. Odległość pomiędzy korkami wynosi 15 cm.Pzdr.Tomasz Tarłowski-TARŁO$ załączam zdjęcie rękojeści, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 Witam,No to mamy problem. Jest zdecydowanie za mało miejsca. Nie da rady zrobić dekoracji na tak małym odcinku. Odejmując po min 2 cm na każdym końcu na mocowanie nici, zostaje 11 cm i korek na końcach. Raczej to niewykonalne.Pozdrawiam,Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 Mam w taki razie pytanie, czy ten dekor ( łuska srebrno-czarna ) może być poprostu krótszy np długość dekoru dajmy na to 8 cm i zostaje po 3,5 cm na mocowanie nici? I jeszcze jedna dość istotna uwaga ja podałem odległość od końca omotki wykończającej uchwyt do początku drugiej omotki wykończającej. Całkowita odległość między korkami to 17,5 cm mierzona od pierścienia do pierścienia. Ja lubię trudne wyzwania i jestem zdeterminowany do wykonania takiej plecionki PozdrawiamTomasz Tarłowski-TARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 Witam,Nadal jest mało miejsca ale możemy spróbować. Jeżeli instrukcja podana powyżej jest zbyt skomplikowana, zacznijmy jeszcze raz.Zakładam,że mamy do dyspozycji 17,5 cm. Nie wiem jaka jest śerdnica w tym miejscu więc będziemy to robić doświadczalnie. Rysikiem narysuj na blanku linię prostą, dokładnie wzdłuż blanku. Linie należy rysować tak aby była widoczna, ale żeby była narysowana na werniksie i rysik nie uszkodził struktury blanku. Odmierz od lewej strony 2cm i narysuj małą, pionową kreskę przecinającą tę linię. Weź cienką taśmę malarską, utnij końcówkę taśmy tak, aby początek taśmy był idealnie równy. Odwiń kawałek taśmy z rolki. Przyklej taśmę do blanku tak, aby początek był równo z narysowaną linią a prawy róg taśmy był dokładnie w miejscu zaznaczonego wcześniej punktu. Owiń taśmą blank przez całą średnicę.Na razie jest wszystko jasne?Pozdrawiam,Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2006 Ok. Wszystko jasne możemy jechać dalej.Tomek Tarłowski - TARŁO$ Zdjęcia załącze jak się trochę z Panem Irkiem rozwiniemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi