Skocz do zawartości

ZDOBIENIE WĘDEK - Wyplatanki

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze. Kiedy taśma nawijana na blank połączy się z jej początkiem(zajdzie na siebie)zaznacz ten punkt ołówkiem na taśmie. Otrzymany odcinek taśmy jest równy obwodowi blanku. Odwiń taśmę z blanku i złóż ją dokładnie na pół powierzchnią bez kleju i zaznacz ołówkiem miejsce zgięcia taśmy. W ten sposób masz obwód blanku podzielony na pół. Zrób dokładnie to samo z każdą połówką tak, aby dokładnie odwód blanku podzielić na 4 części. Mając na taśmie odmierzony i podzielony na 4 obwód blanku przyklej taśmę jeszcze raz w tym samym miejscu na blanku. Narysuj na blanku, na obwodzie punkty zgodne z tymi, które są na taśmie. Odklej taśmę. Masz obwód blanku podzielony dokładnie na 4. Teraz przyklej taśmę dokładnie wzdłuż pierwszej narysowanej linii tak, aby pierwszy punkt który poprzednio zaznaczyłeś był zgodny z początkiem taśmy.

Pozdrawiam,

Irek

To pleciemy dalej.

Jak przykleiłeś taśmę na narysowanej linii, zaznacz na linii punkty zgodne z punktami na taśmie. Odklej taśmę i przyklej ją ponownie tak, aby początek taśmy był w ostatnim przed chwilą zaznaczonym punkcie. Zaznaczonych punktów musi być parzysta ilość. Teraz napisz mi, jaka została odległość od ostatniego parzystego punktu do korka (prawa strona oczywiście).

Pozdrawiam,

Irek

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Witam

Na wstępie chciałem przeprosić Wszystkich Was którzy czekali tak długo na tą pracę nad wyplatanką, Mea culpa Embarassed .

Ale już jestem i biorę się do roboty co by można było ruszyć z kolejnym tematem miesiąca!

W kilku kolejnych postach załączam zdjęcia z pracy nad wyplatanką chronologicznie z tym co napisał Pan Irek.

Dla ułatwienia sobie pracy i dla lepszej wizualizacji poszczególnych etapów zrezygnowałem z robienia wyplatanki na wędce ( bardzo słaba widoczność na zdjęciach)i wziąłem do tego celu rurkę aluminiową na której można lepiej zauważyć poszczególne etapy pracy. Do robienia wyplatanki użyję też grubszych nici, żeby było lepiej widać postępy przy powstawaniu wyplatanki.

Pzdr.

TARŁO$

post-57-1348913291,7796_thumb.jpg

post-57-1348913291,8246_thumb.jpg

post-57-1348913291,8747_thumb.jpg

Witam

Rzeczywiście tak jak napisał Pan Irek najtrudniej zrobić linie prostopadłe do blanku. Zaimprowizowałem do tego celu prostą Wraping Machine i jakoś się udało ale nie ukrywam, że miałem z tym trochę kłopotu.

Panie Irku proszę opisać ten rysik który stosuje Pan do odznaczania lini siatki na blanku, bo szczerze mówiąc nie wiem czym to zrobić żeby nie zniszczyć blanku, a stosując nawet cienkiego markera linie są zdecydowanie grubsze od nici jaką będę stosował.

Pzdr.

Tomek Tarłowski - TARŁO$

Cieszę się Tomku że ruszamy dalej z wyplatanką, mam nadzieję że dokończycie z Irkiem to dzieło :D

Powiedz mi tylko dlaczego nie na kijku ze splitgripem jak miało byc oryginalnie, chcesz najpierw poprobowac wyplatania na sucho a potem dopiero zabrac sie za wedke?

Pozdrawiam

Witam,

Pomysł z rurką jest bardzo dobry. Ze zdjęcia wnioskuję, że podział jest wykonany prawidłowo.

Naklej w odległości ok. 2 cm od pierwszej i ostatniej linii pionowej taśmę na całą średnicę blanku. Zaznacz na taśmie po dwóch stronach linie poziome i ponumeruj je od 1 do 4. Numery po jednej i drugiej stronie muszą się zgadzać. Potnij taśmę na kilkanaście odcinków po ok. 5-7 mm. Kawałki tej taśmy będą służyły do mocowanie kolejnych nici w wyplatance. Przygotuj nici, taśmę, kartkę i długopis. Jutro zaczynamy robienie wyplatanki.

Pozdrawiam,

Ireneusz Matuszewski