Tarłoś Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2006 Witam Mam nadzieję, że dobrze to zrobiłem ?Pzdr.TARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2006 Witam,Jest bardzo dobrze. Czy masz przyrząd, na którym można położyć rurkę tak, aby była podparta w dwóch miejscach? Jeżeli tak, to zaczynamy. Na początek nici metalic naklej kawałek taśmy. Taśmę z nitką przylep na rurkę tak, aby nić przechodziła dokładnie przez lewy górny i prawy dolny róg pierwszego kwadratu na linii poziomej nr.1. Ciągnij dalej nic przez kolejne kwadraty po przekątnej aż do końca siatki. Nić powinna wyjść dokładnie w prawym górnym rogu ostatniego kwadratu na linii nr.1. Teraz od lewej strony zrób to samo. Nić powinna przecinać się dokładnie w środkach kwadratów. Zrób tak na kolejnych liniach 2,3 i 4. Powinieneś otrzymać siatkę z nici. Przecięcie każdej z nici powinno być dokładnie w środku kwadratu. Pamiętaj!! To co zrobiłeś, jest linią bazową, która nie może się w żadnym razie przesunąć w czasie dalszego robienia dekoracji. Pamiętaj również o kolejności wykonywania poszczególnych czynności. Jeżeli nie zachowasz kolejności kładzenia nici, wyplatanka nie wyjdzie. Na dzisiaj koniec. Teraz znajdż kilka godzin czasu non stop. Dalszego robienia wyplatanki nie można przerwać aż do końca. Przygotuj również pędzelek i lakier jednoskładnikowy do omotek. Zaraz po zakończeniu pracy koniecznie trzeba zagruntować wyplatankę. Pozdrawiam,Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2006 WitamMam przyrząd zrobiłem sobie, a wygląda tak.TARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2006 Witam Koledzy następne zdjęcia w poniedziałek - wyjeżdżam na trzy dni.Pzdr.TARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 6 Października 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2006 Ok @Tarlos, ciesze sie ze nadrabiasz zaleglosci nie moge sie doczekac skonczonej wyplatanki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2006 Witam No to pracę przygotowującą do zrobienia całej wyplatanki już mamy . Jeżeli to co zrobiłem do tej pory jest zrobione dobrze, a kolejny etap ma trwać kilka godzin nonstop to musicie się jeszcze uzbroić się w trochę cierpliwości. Dopiero w weekend znajdę te cztery potrzebne godziny do zrobienia tej wyplatanki do końca. Na razie zamieszczam kolejne zdjęcia do weryfikacji przez Pana Irka.Pzdr.TARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2006 Witam,Ze zdjęcia wynika, że nie poprowadziłeś nici od lewej strony do prawej. Po położeniu nici 1 powinieneś poprowadzić od lewej strony do prawej nić z linii pierwszej tak, aby początek był w prawym górnym rogu kwadratu, dalej przez lewy dolny róg. Nić powrotna powinna przeciąc się z pierwszą nicią w punkcie 1. Czynności w pkt. 2, 3 i 4 muszą być takie same. Zapamiętaj dokładnie kolejność. Jeżeli jej nie zachowasz, łuska nie wyjdzie.Pozdrawiam,Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 Witam Musiałem coś źle zrozumieć. Poprowadziłem nici od lewej strony do prawej, ale nie wiem dlaczego nic mi się nie przecięło, wyszły mi linie równoległe po ukosie. Żeby mnie się przecięły nitki to muszę raz prowadzić je od lewej a drugi raz od prawej? Jeżeli będę prowadził tylko od lewej do prawej ( tak to zrozumiałem ) to nijak mnie się nie przetną. Panie Irku proszę jeszcze raz, ale tak bardzo łopatologicznie opisać mi jak zrobić tę siatkę. Idealnie by było jakby Pan zamieścił jakieś fotki jeżeli da radę. O co chodzi z nicią powrotną? Czy tą siatkę robimy tylko z jednego kawałka nitki ?Pzdr.TARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 Witam,Przepraszam, oczywiście popełniłem błąd. Pierwsza nić idzie od lewej do prawej, druga od prawej do lewej.PozdrawiamIreneusz Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2006 Witam po dłuższej przerwie.Poprawiłem zgodnie z instrukcjami Pana Irka. Jeżeli jest ok to możemy zaczynać ostateczne plecienie. W tym tygodniu znajdę czas żeby dokończyć wyplatankę.Pzdr.TARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2006 i kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2006 Super! Nazwijmy położoną nić bazową. Teraz weź czarną nić. Jej początek przyklej w pkt1 nici bazowej tak, aby do niej dotykała od lewej strony. Poprowadź ją równolegle do bazowej od lewej do prawej. Następnie z punktu 1 po prawej stronie poprowadź czarną nić do lewej strony, również od lewej strony nici bazowej. Zrób to identycznie z pkt 2, 3 i 4. Weź ponownie nić metallic i poprowadź identycznie jak nić czarną, z tym, że zrób to po prawej stronie nici bazowej. Dalej wszystkie czynności będą się powtarzać, z tym, że za każdym cyklem dokładasz po jednej nici czarnej tzn 2 nici, 3 nici itd. Natomiast nić metaliczna idzie za każdym cyklem tylko jedna. Trzeba to robić aż do całkowitego wypełnienia wyplatanki. Ostatnią kładzie się nić metaliczną, aby zamknąć każdy kwadrat. Po zakończeniu natychmiast polakieruj wyplatankę lakierem jednoskładnikowym, najlepiej Gudebrodem. Trzeba lakierować szybko i na obrotach, bo nici się rozmoczą i wszystko się zepsuje. Z zakończeniami po wyschnięciu pewnie dasz sobie radę.Pozdrawiam,Ireneusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2006 Witam Wybór grubych nici zdaje się, że nie był dobry. Poza tym ciemna nić skończyła się przed zrobieniem całości , jutro kupię taką samą nić żeby dokończyć . Z tego co zrobiłem wg mnie nie wyjdzie łuska ale robię to pierwszy raz i za grubymi nićmi być może dlatego to tak wygląda.Panie Irku proszę o ewentualną korektę. I jeszcze jedna nurtująca mnie rzecz. Jakiego Pan używa rysika żeby zrobić siatkę na blanku? Czy może to być jakieś ostre narzędzie i czy zrobienie widocznych rys na blanku nie obniży jego wytrzynałości. Poniżej przedstawiam zdjęcia.Pzdr.TARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2006 I jeszcze kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 Witam,Technika i kolejność nici jest dobra. Niestety wyplatanka nie wyjdzie z dwóch powodów:1. Nici są za grube.2. Po każdym cyklu musisz zwiększać o 1 ilość nici ciemnej, tzn 1 cykl-jedna nić , 2 cykl-dwie nici itd.Pozdrawiam,Ireneusz Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 13 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2006 No cóż, jaki widać zrobienie wyplatanki nie jest to sprawa łatwa i raczej wyzwanie dla początkującego rodbuildera. Na tym etapie można powiedzieć, że przebrnęliśmy teoretycznie w zasadzie przez cały proces, teoretycznie wiadomo co i jak należałoby zrobić - w zasadzie brakuje tylko finału, czyli zdjęć pokazujących skończoną wyplatankę. W tym miejscu z mojej strony chciałem złożyć podziękowanie dla Irka Matuszewskiego, za czas, który poświęcił na opisanie kolejnych etapów wyplatanki Mam sygnały, że Tomek zawziął się w tej kwestii i że wyplatanka zostanie skończona, być może przy okazji najnowszego kija który Tomek robi. Mam nadzieję, że zdjęcia skończonej wyplatanki trafią w to miejsce, stanowiąc zakończenie tematu miesiąca. Teraz jednak pora przejść do kolejnych zagadnień związanych z rodbuildingiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Witam Tak jak napisał @Friko wyplatanka to nie bułka z masłem , dlatego się tak grzebie. Buduje nową wędkę gdzie wyplatanka będzie stanowiła ozdobę dolnika, czekam na preparat do utrwalania koloru i jak tylko dostanę to obiecuję, że załącze zdjęcia gotowej wyplatanki. Chcę też bardzo podziękować Panu Irkowi za instruowanie ale przede wszytkiem za cierpliwość.Bardzo dziękuję.Tomasz Tarłowski - TARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Witam,Nie ma za co dziękować. Jest mi bardzo miło, że mogłem pomóc. Pozdrawiam,Ireneusz Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 dzis dostalem link http://www.geocities.jp/fish2flower/index.htm a w zasadzie dwa http://www.leapinbass.com/fishing/rod-building.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Mnie podobają się te z rybami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 rybki są fajne, choć kiedyś widziałem cóś ala flaga USA z jakimiś wstawkami, tylko nie jestem pewien czy to była wyplatanka czy może kalkomania. Wracając do tematu to ta czerwień na przelotkach jest porażająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 ale to to już chybaw yzsza szkoła jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezel Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Witajcie Jak w temacie- KawaleC zatapia swój znaczek, inny zatapiają pióro a co można jeszcze zakonserwować w ten sposób ??? Pytam sie bo zamawiam powoli dwa kije i chciałbym żeby kijek miał dusze <_< bezel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Nie chce mi się szukać - więc tylko ogólne namiary dam - ale masz wiele fajnych propozycji, wystarczy poszukać, a i może coś samemu ciekawego wymyślisz http://www.rodbuilding.org/photopost/ Miłej zabawy - kilka tysięcy fotek <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Rybkę oczywiście jako naklejkę PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi