psulek Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 Tu masz jeden rodzaj. Tiger&Holo Wrap Uwaga - pdf - może zwiesić przeglądarkę (lepiej pobrać i otworzyć lokalnie). Wyplatanek jest kilka rodzajów. Najprościej robi się chyba Diamond Wrap - jak ci się nie śpieszy, to podeślij maila - prześlę ci skan z instrukcją jak to zrobić - na forum trochę za dużo tłumaczenia. Wstążek się nie używa. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Lipiec Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 DZIĘKI za rady ,mój adres : piotr_lipiec@poczta.fm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertGizycki Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 http://jerkbait.pl/topic/7352-feather-inlays-czyli-jak-wstawić-piórko/ Witam. Mam małe pytanie, dotyczące wstawiania ozdobnych piórek na blanku. Chodzi o to, że w opisach, które znalazłem na sieci używane są składniki, którch nie posiadam a nie chciałbym już więcej kupować nowych zabawek... Mam do dyspozycji klej epoksydowy Flex Coat i lakier do omotek Flex Coat Lite. Czy z tymi składnikami da się coś zrobić by uzyskać ładną wstawkę? Z góry dziękuje za wszelką pomoc w tym temacie.Aha i jeszcze jedno do odtłuszczania piór będę używać acetonu, czy jest on odpowiedni (bezpieczny) do odłuszczania blanków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Jasne, wystarczy aceton.Ja jak coś wstawiam to kładę cienką warstwę U-40,po ok.2h przyklejam piórko ,po następnej godz. delikatnie podgrzewam zapalniczką i kładę następną warstwę U-40.Tak samo postępuje z wizerunkami ryb.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 To pewnie widziałeś : http://www.rodbuildingtutorials.com/featherinlays.htm Nie robiłem tego nigdy, ale... Jeśli chodzi o krycie to najlepiej zrobić próbę, na jakimś kawałku starego blanku, albo jakimś kołeczku drewnianym. Aceton to nie wiem, mnie się wydaje, że może żreć lakier, no chyba, że blank jest nielakierowany. Apteczny spirytus salicylowy załatwi sprawę i na pewno jest bezpieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Aceton to najbardziej neutralny odtłuszczacz.A zarazem rozpuszczalnik jeżeli materiał jeszcze nie wyschnął,jeśli na sam blank to bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertGizycki Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Czyli aceton mogę stosować, dobra. Rozumiem że lakierowanym blankom też nic on nie zrobi?Krzysiek dzięki za link - wczoraj go właśnie przeglądałem. Tam właśnie polecają Permagloss U40. Ja mam tylko dwuskładnikowy lakier i żywicę Flex Coat. No nic najwyżej kupie ten lakier i coś podziałam na starym blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garowy Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertGizycki Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Właśnie takiego mam . Najbardziej ciekawi mnie to jak to piórko przykleić - czy tak jak sugerował kogut na pierwszą warstwę lakieru czy na epoksyd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garowy Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Tak,właśnie tak jak pisze garowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Witam Wszystkich!!! Czytajac ten tekst od początku zastanawiałem sie czy Tarłoś da Sobie rade z tą wyplatanką i sledziłem z ciekawościa dalsze prace.Ale gdy zobaczyłem fotki z grubymi nićmi juz wiedziałem że nic z tego nie wyjdzie.Zawsze marzyła mi sie wyplatanka na kiju. Odkładałem to bardzo długo aż wreszcie postanowiłem ze dokończe to co zaczął Tarłoś. Wysłałem żone z dzieckiem do mamy na jakies 5 godz. co by miec spokój podczas pracy. Zacząłem koło 12 w południe. Nie przygotowałem deski takiej jaka miał Pan Irek, po prostu plotłem na swojej maszynce do omotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Cd pracy.Nie powiem ale troche sie przeliczyłem z czasem. Jeszcze raz dziękuje w imieniu Swoim i Tarłosia Panu Irkowi za instrukcje do tej wyplatanki.Całego kijka mozna ogladnąć w galeri Pietrusa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Nie jestem fanem wyplatanek.Ale ta kolorystyka i design mi sie podobaja! fajnie to wyszlo. naprawde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Pietrus, super inicjatywa - bardzo dziękuję że to skończyłeś. W sumie niezłe podsumowanie ostatniego tematu IV warsztatów rodbuildingowych. Mam nadzieję że będziemy oglądali więcej wyplatanek na jerkbaicie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł84 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Jakiś czas temu bawiłem się w takie wyplatanki Zrobienie takiej prostej to kilka godzin pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Nie taki diabeł straszny , jak go malują niektórzy . Łącznik kolorystyczny w postaci barwnej wyplatanki jest najzupełniej oczywisty i potrzebny . Gratulacje i uznanie , Pietrusie ..Firmowe metaliki są dość twarde i słabo się dają przyprasować . Ja używam chętniej nici do haftowania sztandarów , bardziej płaskich przekrojem . To co dalej , poprzeczka w górę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Sławku na razie wystarczy, naprawde ta wyplatanka dała mi nieźle popalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidGno Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Może lekki offtop ale też związany ze zdobieniem wędek . Mam pewien problem a mianowicie kupiłem folie carbonowa , wszytko fajnie , ładnie sie nakłada na ciepło , dość wypukła (faktura) , nakładam lakier i... rozczarowanie . Po nałożeniu lakieru robi się jednolita jak by była po prostu czarna. Lakier dwuskładnikowy bez dodatków. Macie jakieś propozycje co zrobić aby po polakierowaniu folii było widać jej wzór ? czy to musi być całkowicie inna folia ? Jak tak to prosił bym o jakieś linki.. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Mam kłopot ze srebrnym pigmentem używanym w marblingu . Te , które znalazłem "gasną" we Flex Coat'cie Może być także chrom , albo inny jasny metal , ale nie brokat .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 a może spróbuj zmienić lakier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 I w Trondaku , i we Flexie jest to samo - szarzeje .. Z innymi kolorami nie ma kłopotu , ale krajowy złoty i srebrny się optycznie "dewaluują" Ściągnę sobie następny zestaw .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Może spróbuj modelarskich sreber,HUMBROL,TAMIYA,ITALLERI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Może spróbuj modelarskich sreber,HUMBROL,TAMIYA,ITALLERI?Sprawdzone, nie zadziała,Humbrol tak spowalnia wiązanie że czas żelowania zbliży się do wieczności.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Spróbuj akrylowej w sprayu motipa np. kolor 92U ,pod różnymi lakierami (poliuretany,akryle 1+1)nie traci wyrazu,ale jeszcze nie próbowalem tego w rodbulidingu tzn.np.z flexem. Można sobie pśiknąć w kubeczek,chwilkę poczekać i popróbować... Zresztą maznę dziś trochę na kawałku grafitowego złomu i jutro potraktuję flexem przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi