Skocz do zawartości

ZDOBIENIE WĘDEK - Wyplatanki

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Tu masz jeden rodzaj.

Tiger&Holo Wrap

Uwaga - pdf - może zwiesić przeglądarkę (lepiej pobrać i otworzyć lokalnie).

Wyplatanek jest kilka rodzajów. Najprościej robi się chyba Diamond Wrap - jak ci się nie śpieszy, to podeślij maila - prześlę ci skan z instrukcją jak to zrobić - na forum trochę za dużo tłumaczenia. Wstążek się nie używa.

Pozdrawiam

Paweł

• 1 rok później...

http://jerkbait.pl/topic/7352-feather-inlays-czyli-jak-wstawić-piórko/

Witam. Mam małe pytanie, dotyczące wstawiania ozdobnych piórek na blanku. Chodzi o to, że w opisach, które znalazłem na sieci używane są składniki, którch nie posiadam a nie chciałbym już więcej kupować nowych zabawek... Mam do dyspozycji klej epoksydowy Flex Coat i lakier do omotek Flex Coat Lite. Czy z tymi składnikami da się coś zrobić by uzyskać ładną wstawkę? Z góry dziękuje za wszelką pomoc w tym temacie.
Aha i jeszcze jedno do odtłuszczania piór będę używać acetonu, czy jest on odpowiedni (bezpieczny) do odłuszczania blanków?

To pewnie widziałeś :

http://www.rodbuildingtutorials.com/featherinlays.htm

Nie robiłem tego nigdy, ale... Jeśli chodzi o krycie to najlepiej zrobić próbę, na jakimś kawałku starego blanku, albo jakimś kołeczku drewnianym. Aceton to nie wiem, mnie się wydaje, że może żreć lakier, no chyba, że blank jest nielakierowany. Apteczny spirytus salicylowy załatwi sprawę i na pewno jest bezpieczny. :D

Czyli aceton mogę stosować, dobra. Rozumiem że lakierowanym blankom też nic on nie zrobi?

Krzysiek dzięki za link - wczoraj go właśnie przeglądałem. Tam właśnie polecają Permagloss U40. Ja mam tylko dwuskładnikowy lakier i żywicę Flex Coat. No nic najwyżej kupie ten lakier i coś podziałam na starym blanku.

• 11 miesięcy temu...

Witam Wszystkich!!!

Czytajac ten tekst od początku zastanawiałem sie czy Tarłoś da Sobie rade z tą wyplatanką i sledziłem z ciekawościa dalsze prace.

Ale gdy zobaczyłem fotki z grubymi nićmi juz wiedziałem że nic z tego nie wyjdzie.

Zawsze marzyła mi sie wyplatanka na kiju. Odkładałem to bardzo długo aż wreszcie postanowiłem ze dokończe to co zaczął Tarłoś.

Wysłałem żone z dzieckiem do mamy na jakies 5 godz. co by miec spokój podczas pracy. Zacząłem koło 12 w południe. Nie przygotowałem deski takiej jaka miał Pan Irek, po prostu plotłem na swojej maszynce do omotek.

post-293-1348916151,1894_thumb.jpg

post-293-1348916151,3109_thumb.jpg

post-293-1348916151,394_thumb.jpg

post-293-1348916151,48_thumb.jpg

post-293-1348916151,6328_thumb.jpg

Nie taki diabeł straszny , jak go malują niektórzy . Łącznik kolorystyczny w postaci barwnej wyplatanki jest najzupełniej oczywisty i potrzebny . Gratulacje i uznanie , Pietrusie ..

Firmowe metaliki są dość twarde i słabo się dają przyprasować . Ja używam chętniej nici do haftowania sztandarów , bardziej płaskich przekrojem . To co dalej , poprzeczka w górę ? :D

Może lekki offtop ale też związany ze zdobieniem wędek . Mam pewien problem a mianowicie kupiłem folie carbonowa , wszytko fajnie , ładnie sie nakłada na ciepło , dość wypukła (faktura) , nakładam lakier i... rozczarowanie . Po nałożeniu lakieru robi się jednolita jak by była po prostu czarna. Lakier dwuskładnikowy bez dodatków. Macie jakieś propozycje co zrobić aby po polakierowaniu folii było widać jej wzór ? czy to musi być całkowicie inna folia ? Jak tak to prosił bym o jakieś linki.. Pozdrawiam !

• 1 rok później...

Spróbuj akrylowej w sprayu motipa np. kolor 92U ,pod różnymi lakierami (poliuretany,akryle 1+1)nie traci wyrazu,ale  jeszcze nie próbowalem tego w rodbulidingu tzn.np.z flexem.

Można sobie pśiknąć w kubeczek,chwilkę poczekać i popróbować...

Zresztą maznę dziś trochę na kawałku grafitowego złomu i jutro potraktuję flexem przy okazji