wobler129 Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Poszukuję żywicy, lakieru do dużych jerkbaitów i swimbaitów. Mam domaluxa, ale nie jestem do końca zadowolony - wykorzystuję sezonowo 1/5 puszki, a później zastyga. Nie chcę wyrzucać pieniedzy w błoto. Może ma ktoś inne propozycje, np. jakieś porządne, twarde i wytrzymałe żywice lub inny lakier? Może być coś do malowania pędzlem - tylko, żeby po malowaniu powłoka ładnie się układała i była równa. Czekam na konkrety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Używałem kiedyś dwuskładnikowego lakieru poliuretanowego do parkietów.Mieszałem tylko potrzebną mi ilość.Ala nie wiem czy można go jeszcze gdzieś kupić. Wpisz w google lakier poliuretanowyTu mas przykładowy opis; http://www.szendera.home.pl/files/karty_techniczne/berger/Un o.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Maciek musisz po prostu robić w sezonie więcej jerków i swimbaitow problem sam się rozwiąże 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Ja używam lakieru Hartzlack do parkietów. Dla mnie jest o wiele lepszy od domalux'a. Czasami zaczyna lekko zastygać lecz w tedy można dokupić specjalny rozpuszczalnik poliuretanowy i go dolać do lakieru a następnie wymieszać i lakier znowu jest dobry do użytku. Wiele razy już tak robiłem i jest wszystko w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Pold3k daj namiary na ten rozpuszczalnik bo ja też jadę na hartzlacku. Podstawa to zamykać bardzo dokładnie puszkę, przynajmniej tak jest z hartzlackiem. Jak się go trzyma w cieple w oryginalnej puszce i dobrze zamknięty to i pół roku postoi. Ale mam problem wtedy jak przychodzi lakierowanie bo non stop otwieram i zamykam a to lakierowi dobrze nie robi.Wobler spróbuj hartzlack. Kosztuje 20,90zł za 350ml w castoramie. Tam jest zawsze pewny. 100% polyurethan połysk. Jest dużo rzadszy i bardziej przezroczysty od domaluxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Wow to będę musiał go znaleźć, u mnie i w okolicy w budowlanych nie mieli tego 350ml, muszę się udać do castoramy w takim razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Ja odrazu kupuje 750ml za 37zł bo taniej a i tak wszytsko zużyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Zwykły poliuretanowy rozpuszczalnik powinien być dobry. Ja dokładnie mam rozpuszczalnik poliuretanowy uniwersalny D 1010.Można taki zakupić w REDIX w Warszawie ul. Minerska 2b. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.d.wobler Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 (edytowane) ... Edytowane 21 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes1965 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 myślę że żywica epoksydowa firmy webac 4101-rzadka, lub 4110- gęsta będzie dobra,można także zapytać się w firmie Deiterman,Sika mają różne żywice które stosuje się do iniekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 WItam! z tym webac to juz jakaś w końcu konkretna odpowiedz....uzywałes jej kolego do woblerów....???? jest przezroczysty...???? jak reaguje z farbami....???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 (edytowane) Jeżeli chodzi o żywice to jest jedna uznana na całym świecie Envirotex Litepotem długo długo nic . http://eti-usa.com/envirotex-lite/ http://www.art-equipment.pl/p3636,przezroczysta-zywica-do-odlewania-crystal-1kg-katalizator.html Tańszą i podobna żywica ale już nie jest tak łatwa w dozowaniu trudno na przykład rozrobić 50ml często mi się zdarzało ze wychodziła ciut lepka jest też bardziej krucha niż Envirotex na wszelki wypadek dobrze pokryć ją dwoma warstwami np Harclaka , i tu pytanie po co się bawić żywicami jak i tak na koniec musisz użyć lakieru wyjście jest jedno tylko Envirotex . Edytowane 16 Grudnia 2012 przez wedkarzyk1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 (edytowane) A na jaki to wszelki wypadek kryć Envirotex lakierem? Żeby dobrze odmierzyć, to wystarczy przelać trochę w strzykawki.Można jeszcze szukać żywicy Translux D154 - równie dobra co Envirotex.Ja, gdy zacząłem babrać się żywicami, nie chce widzieć żadnych lakierów. Edytowane 16 Grudnia 2012 przez krzychun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Krzychun - podaj namiary na tę żywice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Oj kolega nie wczytał się dokładnie .Uwaga odnosi się żywicy z trzeciego linku CRYSTAL . Lakier tworzy bardziej sprężystą powłokę i działa jako amortyzator , po za tym ta żywica wiele razy wychodziła lepka nawet po wygrzaniu , pisząc wiele razy mam na myśli na 30-40 użyć parę razy się to zdarzyło .Z Envirotexem nie miałem żadnej takiej wpadki a była to pierwsza żywica kupiona przeze mnie w celu pokrywania nią przynęt tak że doświadczenia nie miałem żadnego po prostu postępowałem zgodnie z instrukcją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Co do transluxa nie wypowiem się nie znam tej żywicy . http://www.zywica.eu/sanit//index.php?cat_id=72&page=0&view=0&sort=default Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 A to przepraszam, nie doczytałem. tu jest porównanie Transluxówhttp://www.amod.pl/epoksydy-odlewnicze-49.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 A ktoś ma może trochę mniejsze niż 8,5 kg ilości na zbyciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 http://www.zywica.eu/sanit//index.php?cat_id=72&page=0&view=0&sort=defaultw tym liku mozna kupic male opakowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 (edytowane) wszystko fajnie tylko jest małe ale...."Czas wstępnego utwardzania - 36 godzin ' a czas od rozrobienia do żelowania to 6,5 h.....dla mnie to dyskfalifikuje tą żywicę.....jak ktoś chce nałozyć kilka warstw-a wg. mnie trzeba nałożyć 4-5 warstw to czas "lakierowania" potrwa tydzień.....poza tym używałem kiedyś podobnej żywicy i na powierzchni zawsze zostawała lepka powłoka....czy komuś też tak się robiło...????jak to zlikwidować...????? kiedyś kupiłem taka zywicę: http://allegro.pl/zywica-epoksydowa-epidian-53-1-0kg-i2862731198.htmljakoś nie mogłem sobie z nią poradzić....zawsze pozostawała lepka powierzchnia.... Edytowane 17 Grudnia 2012 przez mi106 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 (edytowane) Kładzie się jedną warstwę żywicy.I fakt, czas nakładania długi, więc trzeba suszarkę zrobić za 30zł. Z racji tego, że żywicy kładzie się jednorazowo grubszą warstwę, dobrze jest obracać podczas suszenia, bo ma tendencje do zlewania się (nawet te 30 minutowe) (lakiery zresztą też). Trzeba bardzo dokładnie wymieszać i jeszcze dokładniej odmierzać. Dodawanie więcej niż zalecił producent utwardzacza nic nie da (a tu na forum podsuwano takie pomysły). Jeżeli dodasz więcej utwardzacza, to jego nadmiar nie będzie miał się z czym związać i zostanie w masie jako płynny utwardzacz. Edytowane 17 Grudnia 2012 przez krzychun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 ale co Ci da zrobienie suszarki...????? nie skruci to czasu wiązania żywicy jakoś znacznie....żywica nie schnie pod wpływem temperatury i powietrza....więc suszarka niewiele da.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 ale co Ci da zrobienie suszarki...????? nie skruci to czasu wiązania żywicy jakoś znacznie....żywica nie schnie pod wpływem temperatury i powietrza....więc suszarka niewiele da....Ogólnie pisząc: walka z grawitacją do czasu wstępnego utwardzenia.A temperatura ma wpływ na szybkość wiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 dobra....walka z grawitacją....zgadzam się a co z lepką powierzchnią....???? jak to wyeliminować...???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Temperatura ma przede wszystkim wpływ na czas startu żelowania. Żywica ogrzana super się miesza, ale jest rzadsza i szybko startuje. Żywicę w temperaturze pokojowej trudniej się miesza, ale za to jest gęstsza i jest więcej czasu na malowanie. Jeśli żywica pozwala, to można nałożyć od razu warstwę nawet ok 1mm. Maszynka obrotowa jest wtedy niezbędna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi