Skocz do zawartości
  • 0

Przewody zasilające do silnika elektrycznego

erni

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dobór przekroju kabla zależy od wartości maksymalnej prądu jaką pobiera silnik i długości przewodów.

Zerknij sobie w tą tabelę, co prawda audio, ale zależność taka sama dla prądu stałego.

Jak już będziesz miał kabel, idź do sklepu elektrycznego kup u nich końcówki z oczkiem ze strony do akumulatora, a z drugiej tulejki od strony silnika (nie wiem jak mocowany jest kabel w silniku), a potem poproś aby Ci to zaprasowali. Wcześniej załóż koszuli termokurczliwe, najlepiej kilka, od mniejszych do większych, a potem je zaciśnij na łączeniu od strony akumulatora, po kolei, jedna na drugą. Te kilka koszulek spowoduje usztywnienie połączenia. Częste przykręcanie i odkręcanie powoduje że pojedyncze linki łamią się  i spada przekrój, potem zaczyna się grzać i w końcu tracimy połączenie i trzeba nowe końcówki zaprasowywać.

Temat przerabiałem z kablami z MC. Jak zrobiłem powyższą metodą, to już kilka sezonów się nie dotykam do kabli.

Edytowane przez Pietruk
  • Like 2

• 0

Podpytam tutaj. Chciałbym u siebie w łodzi zamontować złącza laboratoryjne do których dokręcał bym przewody silnika http://www.fox-boats-shop.pl/pl/p/ZLACZE-LABORATORYJNE-M8/610

Mam przygotowanie pod instalacje elektryczną (rurkę zatopioną między płaszczami, do przeciągnięcia kabli od bakisty dziobowej, gdzie będzie aku, do bakisty rufowej).

Czy takie połączenie na zewnątrz poprzez złącza laboratoryjne jest bezpieczne? Pytam w sensie kontaktu z wodą. Złączki będą wyciągnięte na zewnątrz w komorze, gdzie montujemy silnik, może się tam zbierać woda, która w sumie nie powinna zalewać tego połączenia. Nie mniej chlapanie od silnika, fala uderzająca w rufę itp może powodować dość znaczny kontakt wody z takim połączeniem. A kable od silnika mają zwykłe miedziane oczka, które będzie się po prostu nakręcać na tą złączkę laboratoryjną, bez żadnych izolacji...

Edytowane przez Żbiku

• 0

Żbiku nie spodziewałbym się problemów z powodu zachlapania, ale może lepsze miejsce byłoby gdzieś pod ławką ?

Tak jak w wigry http://www.eurolodzie.com/fotografie/wigry355/zaciski_akumulatora.jpg

Albo mniej więcej tam gdzie planujesz, ale nieco wyżej.

Edytowane przez thug

• 0

Witam , 

mam minn kote endura 55 i zastanawiam się jaki zastosować przewód do zasilania czyli aku.A nie mniej jednak problematyczne jest zarobienie kabla przy przełączniku (regulatorze obrotów).Chodzi o te wsuwki z czego się orientuje to max jest 6mm a kabel ma być gróbszy.I nie wiem jak to rozwiazać.

• 0

Panowie... zastanówcie się jaki jest spadek napięcia na przewodzie o długości 2m, przy napięciu powiedzmy 13V i prądzie około 50A ? Proszę również pamiętać iż mamy do czynienia z prądem stałym.

Proponuje to przeliczyć dla standardowych przewodów występujących w silnikach, oraz dla grubych przewodów 16mm2.

Niestety potencjalny zysk jest całkowicie pomijalny !!!

• 0

To ja jeszcze się podepnę pod temat, chcę pospinać równolegle 3 aku 93ah każdy, jakiej grubości powinny być przewody między akumulatorami, czy 25mm2 to nie byłaby przesada utrudniająca życie? Maksymalny pobór silnika około 70A.

Edytowane przez Apioo

• 0

To ja jeszcze się podepnę pod temat, chcę pospinać równolegle 3 aku 93ah każdy, jakiej grubości powinny być przewody między akumulatorami, czy 25mm2 to nie byłaby przesada utrudniająca życie? Maksymalny pobór silnika około 70A.

Na tak krótkich odcinkach to 16mm będzie aż nadto. Możesz też kupić od razu łącznik masa-karoseria np. od Poloneza. Są tanie, w dużych przekrojach i łatwo dostępne i zarobione.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Nie potrafię zrozumieć skąd biorą się pomysły na kabel 16mm2 do silnika 55.Kabel 10mm2 ma obciążalność do 80A i biorąc poprawki na spadki jest to przekrój wystarczający.

A skąd Ty to wziąłeś te obciążenie 80A dla 10mm2 ? I to może jeszcze jest prąd ciągły... ?

• 0

Zgadzam sie po stronie aku takie mam.

Ale mi chodzi o drógą stronę kabla gdzie podłączasz do silnika ..... tam są takie płaskie blaszki do których nakładasz wsuwki na 6mm .

https://www.mc-sklep.pl/przelacznik-biegow-minn-kota-53-nowy-model-p-583.html

• 0

Ja kupiłem kabel spawalniczy 25mm i zleciłem zakucie końcówek tutaj: http://www.berkers.pl/ - wszystko było załatwione w 4 dni (mail + telefon dogranie szczegółow -> kurier). Kable zostały wykonane bardzo porządnie, właściciel jest gościem bardzo ogarniętym w temacie - udzielił kilku rad. Polecam (jako klient a nie kolega kolegi właściciela).

Na ten sezon planuję zamontować gniazda spawalnicze (http://allegro.pl/gniazdo-lw-25-wtyk-lw-lp-25-do-spawarki-i7089730106.html#thumb/2) żeby podłączać silnik w ciągu chwili zamiast zabawy motylkami.

Pozdrawiam,

Mariusz