erni Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Witam,chciałbym wymienić przewody zasilające na grubsze, np. 16mm2. Pytanie czy takie car audio mogą być, czy są jakieś lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 Kupując kable i końcówki kabli warto zapytać w hurtowni kabli o ręczną praskę do zaciskania końcówek kablowych. Nie mówię to o zakupie a o zakuciu na miejscu lub też o wypożyczeniu za parę złotówek i wykonaniu tego we własnym zakresie. W porządnej hurtowni mają a przynajmniej powinni mieć dla swoich odbiorców te ręczne praski . Sam z takiej opcji skorzystałem i na spokojnie ogarnąłem temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maćkoxxx Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 MarMilo jak masz zarobiony kabel przy silniku możesz podesłać foto.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 a.k Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Witam.Ja posiadam silnik minn kotę 40lb i też chciałem zmienić na10mm2a nawet 16mm2 ,ale pan w sklepie miejscowym powiedział że do tych przekrojów nigdzie nie dostanę konektora żeńskiego {kątowy} 6,3mm [taki jest w przełączniku] na10mm2.czy 16mm2 za duża rozbierzność przekroju do styku. Tak jak powyżej kolega Adam napisał zbyt cienkie styki do tych przekrojówJedynie co mi podpowiedział to to,że mogę zastosować kable o tym samym przekroju 6mm2 ale z miedzi beztlenowej OFC, mniejszy opór, większy przepływ itp. i bez problemu po łącze .Tak w skrócie zdefiniował.Więc zakupiłem przez internet przewód 6mm2 OFC{linka} kl.giętkości 6 o obciązalności 54A wg.instrukcji silnik pobiera 36A czyli zapas jest + konektory proste bo z kątowe do tego przekroju nie dostanę,szkoda bo trochę tam ciasno dlatego zastosowano kątowe.Po zaciskałę,podłaczyłem,przy okazji w montowałem woltomierz w obudowe skręciłem i czekam na lepszą pogodę Celem mojej wymiany było to że te fabryczne dość mocno się nagrzewały,wiadomo {większe straty} przy długim płynięciu na 5 biegu I jeszcze jedno... zmierzyłem średnicę żył,różnica wyszła 0,8mm na korzyść.Oryginalny przewód przewód OFCśr.zew. 6,1 6,2śr żyły-3,0 3,8 Wielkim znawcą w tej dziedzinie nie jestem,myślę że gorzej nie będziem.A czy lepiej? to zobaczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Można część żył wyciąć na samym końcu i zalać całośc cyną tak, żeby wsiąkła w kabel. Straty z tego tytułu praktycznie nie będzie, bo co prawda minimalnie ubędzie materiału, ale pustą przestrzeń między żyłami wypełni metal. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Końcówka przewodu ma.miec przekrój kabla. W ten czas jest tak jak być powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Bez przesady. Lokalne przewężenie na długości kilku mm, jeszcze zalane cyną, to nawet tego miernikiem nie wyłapiesz. Ja wiem że jest świat wyidealizowany, ale w praktyce trzeba sobie radzić, a różnicy nie zauważysz - tylko dyskomfort psychiczny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Tu nie chodzi o dyskomfort psychiczny... Jeśli producent x zrobił styki w rozmiarze z . Tzn że spełniają one swoje zadanie. Do tego dołączył przewody które pasują do danego przyłącza. Tu się temat kończy i nie ma co brnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Tu nie chodzi o dyskomfort psychiczny... Jeśli producent x zrobił styki w rozmiarze z . Tzn że spełniają one swoje zadanie. Do tego dołączył przewody które pasują do danego przyłącza. Tu się temat kończy i nie ma co brnąć.Polemizowałbym. Styk i tak wystarczy, bo został zaprojektowany pod konkretny prąd którego nie przekraczasz. Strat na styku nie zmniejszysz nawet jakby był dopasowany do kabla, ale straty na kablu już tak. Resztę załatwia cyna która zwiększa powierzchnię przewodzenia, pod warunkiem, że złącze będzie zalane (metal wleje się trochę do przewodu). Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 A nie lepiej przylutować przewód bezpośrednio, bez bawienia się we wtyczki i inne takie tam.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Dorado Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Bez przesady. Lokalne przewężenie na długości kilku mm, jeszcze zalane cyną, to nawet tego miernikiem nie wyłapiesz. Ja wiem że jest świat wyidealizowany, ale w praktyce trzeba sobie radzić, a różnicy nie zauważysz - tylko dyskomfort psychiczny .jak byś mi takie coś zrobił w robocie na kablu 240, to nie patrząc na prawo pracy bym Ci takiego kopa zasadził że hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Ech, dupsko już boli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 and66 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Nie przesadzaj większe szkody w mufach powoduje wysokie napięcie i zbyt małe odległości miedzy zaprasowanymi tulejami oraz słaba dielektrycznie zalewa a obciążalność kabla zawsze masz z jakimś zapasem dodanym raz przez producenta dwa przez projektanta sieci i wycięcie jednego druta jakiś dramatycznych problemów nie przysporzy poza podwyższona trochę temperaturą co nie oznacza że tak robić się powinno. Dobrze że podchodzisz solidnie do pracy przy kablach. Pozdrawiam Andrzej ps też miałem do czynienia z 240 mm2 chociaż tylko na marnych 6kV ale za to w czasami w metanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Dorado Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 taka mufa przy silniku to by było coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Tak . Taka ładna na 4x300mm2 w cu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
erni
Witam,
chciałbym wymienić przewody zasilające na grubsze, np. 16mm2. Pytanie czy takie car audio mogą być, czy są jakieś lepsze?
39 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi