Skocz do zawartości
  • 0

Sprzet na polskie dorsze

jacavip

Pytanie

Witam jako ze wiem iz wsrod forumowiczow znajduja sie znawcy sprzetu wedkarskiego znacznie bardziej doswiadczeni ode mnie chcialem sie dowiedziec jakie pieniadze trzba obecnie przeznaczyc aby zlozyc w miare porzadny i w miare niedrogi (jak na moja studencka kieszen) zestawik na polskie dorsze( zaznaczam ze na polskie bo jak patrze na te norweskie potwory to wiem ze sprzet do ich polowu musi byc duuuuuuuzo mocniejszy)?

pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

...

Międzynarodowa Rada Badań Morza (ICES) zaleciła znaczną redukcję połowów dorszy i śledzi w Bałtyku. Zalecenia te nie są wprawdzie wiążące, ale stanowią podstawę naukową określenia kwot połowowych przez Radę Europejską, co ma nastąpić w październiku.

Na rok 2020 ICES rekomenduje m.in. wstrzymanie połowów dorszy na obszarze na wschód od Bornholmu i zmniejszenie o połowę kwoty połowowej tych ryb w zachodniej części Bałtyku.

Eksperci ICES zalecają też wstrzymanie w przyszłym roku połowów śledzi w zachodniej części Bałtyku.

Agencja dpa odnotowuje, że sytuacja dorszy w Bałtyku od lat budzi niepokój. Organizacje obrońców środowiska już wcześniej domagały się całkowitego zaprzestania połowów tych ryb we wschodniej części Morza Bałtyckiego, a teraz rekomenduje to także ICES.

Organizacja WWF (Światowy Fundusz na rzecz Przyrody) uznała zalecenia ICES za dowód na to, że przełowienie osiągnęło w Bałtyku "dramatyczne rozmiary"...

• 0

https://wiadomosci.wp.pl/baltyckim-smazalniom-grozi-katastrofa-dla-jednego-dorsza-trzeba-plynac-ponad-18-mil-6393278070421121a

Może trzeba się będzie z karpiami przeprosić ;) albo z "pangą łososiową". 

Pisałem o tym w wątku o Oslo, w Oslofjord został wprowadzony zakaz połowu dorszy od 15 czerwca, chyba na rok na razie. Oczywiście trzeba brać pod uwagę mikro skalę tego akwenu w porównaniu do całego M.Północnego, ale taki problem się pojawił.Jest to tłumaczone ,częsciowo, specyfiką tego fjordu, czyli gęstością zaludnienia i presją wędkarską. Coś w tym jest. Wczoraj po pracy wyskoczyłem na godzinkę na makrele koło twierdzy w Oslo. Wędkarz obok łowił na popularne tu zestawy spławikowe z martwą rybką, miał po 2 przypony na każdym kiju. Złowił kilka makreli, ale i malutkie rdzawce, które też trafiły do siaty. Ja łowiłem na blachę ( po ostatniej przygodzie z tripletem makrel na kiju, który nie wytrzymał, odstawiłem przywieszki na razie) miałem 3 brania, żadnego nie wciąłem.

Kiedyś wiosną, kilka lat temu trafiłem na mega żarcie  dorszy, pojawiły się nocą na płyciźnie w pogoni za małymi rybami. Połowiłem do bólu, zabrałem 5 ryb. Niedaleko łowił rodak, w momencie kiedy się zbierałem, zadzwonił po kogoś z (przyczepą chyba), bo miał już utłuczone z 30 ryb i wcale nie miał zamiaru przestać. To tak całkowicie poza tematem.

Z kutra w Bałtyku nigdy nie łowiłem, a po tym co czytam, raczej się nie wybiorę. Kiedyś na dorsze używałem starego zielonego jaxona, chyba eternum do 40g, super kij, główka 35g i guma dawały radę, łowiłem też trocie na niego. Tu w Norwegii jest duży wybór lekkich pilkerów 18-40 g, też bardzo dobrze się sprawdzały, ale to wszystko z brzegu.Jednak, tak jak ktoś pisał, największa frajda "z gumą" :) Plecionka coś koło 0,15, ale raczej ze względu na zaczepy. 

• Like 1

• 0

(…) tak jak ktoś pisał, największa frajda "z gumą" :) (…). 

Ja tam wolę bez... ;)  :D

(…) Plecionka coś koło 0,15, ale raczej ze względu na zaczepy. 

Dokładnie tak! Używanie grubszych plecionek jest bezsensowne. :good:

https://www.onet.pl/?utm_source=www.gg.pl_viasg_wiadomosci&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&pid=0c7bb63f-3c4b-420d-8ca6-d49155dfcd5c&sid=b177a2c9-166f-4113-9b28-185bbe554807&utm_v=2

Edytowane przez Alexspin
  • Like 2

• 0

Stosuję plecionki pi razy drzwi 0.16-0.18.

Na głębokie łowiska, np Władysławowo, schodzę czasem do 0.12 a na płytkich typu Ustka, zostaję przy 0.18 a nawet myślę o 0.20.

Problemem nie jest wytarganie dorsza na powierzchnię a podanie mu przynęty. Gdy łowię płytko i trzeba rzucać daleko, wolę grubszą linkę - minimalizuje straty gdy wyżyłowany w planach rzut jednak nie wyjdzie i choć w minimalnym stopniu spowalnia opad, co czasem się przydaje.

Gdy łowię głęboko, nie rzucam daleko a na nawietrznej burcie zgoła wcale. Tu im cieńsza plecionka tym zdecydowanie lepiej. Chyba że ktoś ma "szczęście" i trafi łośka w toni, wówczas marne szanse na fajny finał ????

Plecionka musi choć trochę pasować do reszty zestawu, kij do 120g, pilker 100 i pletka o wytrzymałości 3kg to słaby zespół ;)

Edytowane przez morrum

• 0

Witam!

Czy miał ktoś styczność z wędką Dragon Boat Master Champion 3.15m 50-160g?

Testowałem ją w sklepie na sucho . Straszna dźwignia się robi. Opisana do 160g a przy pilkerze 150 strasznie pływa, moim zdaniem nie da się tym łowić. Kij do 100g max 110g....

Jestem ciekaw waszych opini . W sklepie opisują ją jako wykonaną z najwyższej jakości włókien węglowych toray, współtworzona z członkami kadry narodowej...

• 0

Koledzy , używał może ktoś Mikado UV Pilk 2,4  150g.

Ja łowię, ostatnio miesiąc temu w Norwegii. I tak nim łowię sobie w tej Norwegii od lat. Kiedyś jak nad Bałtyk jeździłem to też. 

Ale takimi rzeczami jak cw. zupełnie się nie przejmuję, wieszam też 250g bo nie wiem w czym ma to przeszkadzać. Faktem jest że mam kiję zapasowe bo czasami kij ryby nie wytrzyma co mi się zdarzyło w 2011 dzień po dniu i właśnie wtedy do końca pobytu używałem rezerwy którą wtedy był UV. Sporo przeszedł ale działa. 

• 0

Witam. Mam pytanie może trochę nie na temat Polskich dorszy ale Borholmskich. Myślicie że taka wędka tam się sprawdzi? https://allegro.pl/oferta/wedka-daiwa-megaforce-pilk-2-40m-100-200g-baltyk-7396138480 . Nie mogę znaleźć tematów związanych ściśle z Bornholmem. Na Polskich dorszach używam kongera 270, 180g ale jak miałem ta daiwe w ręku to wydaje mi się czulsza mimo gramatury :). 240 długość też jakoś bardziej za mną przemawia. Z góry dziękuję za wszelakie informacje.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

• 0

Z reguły łowiska bornholmskie nie przekraczają 50m(łowiska polskich szyprów) i łowi się tam dorsze na sprzęt taki jak w Darłówku i Kołobrzegu (cw. od110 do 180g). Mogą być z pełną szczytówką jak i tubulary(pustą). zależnie od preferencji ryb.

• 0

Czyli ta Daiwa chyba powinna być ok skoro wg mnie ma czulsza szczytówke niż konger seacon Baltica 180g? Potrzebuję 2 wędkę na wszelki wypadek ;) . Do tego taką pletke chce kupić https://allegro.pl/oferta/plecionka-daiwa-j-braid-x8-0-16mm-300m-multikolor-6984968564 .

• 0
  • 0

No właśnie jak ją pomacam dopiero będę wiedział czy mi się nada czy zwrócę :) . Miałem kilka w rękach do 150g i jak je obciazałem strasznie się gięły w połowie co mi jakoś nie odpowiada. Mowa oczywiście o nie jakimś mega obciążeniu :)