Skocz do zawartości

LES96MLF2

Casdamato

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 lata później...

Pozwolę sobie odświeżyć temat ponieważ zastanawiam się nad kupnem tytułowego kija. Wędka jest mi potrzebna do wykonywania dalekich rzutów przynętami o maksymalnej wadze około 15 gram. Przykładowo 3-4" easy shiner na 8 gramowej główce albo czeburaszku. Głębokość łowiska to średnio 7-10 metrów. Woda stojąca. Przynętę prowadzę skokami po dnie. Do tej pory używałem Elitki 2.75 do 21 gram LES90MF2 i prawdę mówiąc słabo wskazuje opad w/w przynęt i delikatne brania z większej odległości. Wydaje mi się że trochę dłuższy i o oczko słabszy model bardziej by mi pasował. Przynajmniej teoretycznie. Może któryś z kolegów użytkuje w/w model albo jest w stanie polecić coś innego.

Mam fabryczną, ale używam jej w zasadzie wyłącznie do łowienia boleni w Warcie i w 90% na bezsterowe. 

Trudno mi powiedzieć czy lepiej przeniesie brania od nieco mocniejszej. Teoretycznie tak, bo nieco słabsza to raz, ale chyba co ważniejsze nieco dłuższa. Mam pewne porównanie do Avidów do 21 gr - oba custom jeden 9 drugi 9'6. Ten krótszy sprawia wrażenie szybszego i mocniejszego. 

Wracając do elity. Po założeniu 3 cm woblerka czuć go idealnie i to na żyłce z plecionką byłoby pewnie jeszcze lepiej. 

Myślę, że idziesz w dobrym kierunku. :)

Edytowane przez AdasCzeski
  • Like 1