Skocz do zawartości

zahar - ciesielstwo i kowalstwo

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

yo yo yo.

Wybrałem się wczoraj z rodzinką nad jeziorko zrobić mały test surFera. W sumie to nie taki mały.

Był to test wytrzymałościowy zarówno Piranii jak i surFera.

Piranie zbrojone są w kotwice VMC 9626 4X Strong O'Shaughnessey Treble Hooks rozmiaru 2/0. Osoby łowiące sumy wiedzą o jakich kotwach mówię i jakie one są wytrzymałe. Przy standardowym kółku łącznikowym sprawa była prosta, ale gdy założyłem spłaszczone kółka o wytrzymałości 80kg takie, w które zbroję większość moich przynęt wyglądało to strasznie :) 

Siłowałem się z "zaczepem" ze 4min a nie jestem jakimś tam szczypiorem. 100kg żywej wagi. Myślałem, że nie dam rady, aż w końcu coś puściło a ja zaliczyłem glebę  :lol: 

Zachowanie kotwicy i kółka mam na filmie  :blink:  :blink:  :blink: poniżej fotki po testach. To tego kształtu wróciła kotwica po wszystkim, w trakcie przeciagania liny wyglądało to ciut inaczej  :blink:  :ph34r:  :) 

post-49629-0-95442700-1480071977_thumb.jpgpost-49629-0-07870300-1480071982_thumb.jpgpost-49629-0-42243300-1480071985_thumb.jpg

Gdy otrzymałem surFera zakochałem się w nim od pierwszego wejżenia. Dlaczego? Bo jestem gadzeciażem i kocham produkty wysokiej jakości. Po każdym teście zakochuję się w surFerze jeszcze bardziej!

Dzięki @zahar za tak wspaniały produkt!

Pozdr

M

• Like 1

• 2 miesiące temu...

yo yo yo.

Wybrałem się wczoraj z rodzinką nad jeziorko zrobić mały test surFera. W sumie to nie taki mały.

Był to test wytrzymałościowy zarówno Piranii jak i surFera.

(...)

Kto jest ciekaw, jak ten test wyglądał?

Poniżej filmik, na którym wszystko można sobie zobaczyć ;)

• Like 4

I wpadka…

Januszek – Woblery z Bielska chyba sprawdzał listę obecności i wyłuskał.

Więc pogadalim, ustalilim, będzie dobrze.

Prawdę mówiąc, nie lubię pisać, co innego telefon.

A jak zmęczę dziennie trochę maili z kilku poczt, to wystarczy.

Koniec i początek roku to najczęściej urwanie dupy, albo prezenty, albo kontrakty.

Obiecałem zagęścić watek, ale czasu brak, może po powrocie.

Na jesieni pojawił się odbiorca z Tajlandii i było nieźle.

Zmarł Tajski Król, więc napisałem mu kilka słów, bo wypadało napisać.

Odpowiedź niesamowita, z linkiem do Tajskiej Księgi Żałobnej.

Wpisałem się i tam, i wkrótce dowiedziałem, że jestem wielkim przyjacielem Tajów.

A, że jeszcze tam nie byłem, a ma być kilka spotkań, więc będą, ale na miejscu neutralnym,

pomimo że on ma kilka hoteli, i w bardzo dobrych punktach.

Nigdy nie robię z siebie Polaka dziada i nie znoszę sępić, i sępów, a to często zauważa się na wyjazdach, i nie tylko na wyjazdach.

Z tej poczty, pod którą jest podczepiony jerkbait.pl, nie korzystam, (tylko na czas logowania).

Na zaległe wiadomości odpowiem w miarę możliwości.

I tak się sprawy mają.

Maciek zrobił fajną robotę, ukłony z poważaniem, ale to już na jego wątku.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Blaszka przed ostatnim polerem i zbrojeniem. Może zbyt bogata kolorystyka, chociaż…,

zmieniająca się zależnie od kierunku i intensywności światła. W ruchu, ożywa i przytłacza furią kolorów.

Po polerce finish, niszczy oczy i wypala matrycę w aparacie, więc brak zdjęcia, a aparat w serwisie.

Przemieszcza się do Kuby S. z przeznaczeniem na licytację. Ufam, że sprawę znacie.

http://jerkbait.pl/t...amputacji-nogi/

post-51865-0-15509500-1492029127_thumb.png

Edytowane przez zahar
  • Like 11

• 2 tygodnie później...

Oczywiście Januszu..., więc jestem, co by kto nie pomyślał, że tylko paszczą robię.

Tajlandia, kolejny kraj zaliczony, krótki, ale intensywny wyjazd.

I wypad na Phi Phi, w życiu nie widziałem takich plaż. Malutkie, tłok i wszyscy na stojąco, jak pingwiny.

Większość to Japończycy, wszak u nich temperatury takie jak w Polsce (koniec lutego), a mają bliżej.

Więc zacząłem bawić się surFer’em, może nieco ostentacyjnie, ale też nie zbyt nachalnie.

Bo losowi czasem trzeba wyjść naprzeciw.

A w każdej grupie, zawsze znajdzie się jakiś bardziej odważny, który zapyta, co to jest.

Więc zaproponowałem, aby sam się tym pobawił. W międzyczasie grupka obserwatorów rosła.

A kiedy odczepił woblera, rozległo się chóralne, gardłowe „ooo….”.

To z pewnością byli Samuraje.

Szkoda, że trzeba było płynąć dalej, bo sytuacja stawała się bardzo rozwojowa. Ale, to już wystarczyło.

Potem akcja przeniosła się na łódkę, ~ 40 osób, trafił się też wędkarz z LA i jakoś szło, a ręce bolały w rozmowie.

Świat jest mały. To tak niewiele było, a już coś się dzieje.

Przez czas jakiś, spróbuję zagęścić wątek, jak będzie czas.

A tylko po to, żeby nie trzepać codziennie zbędnie w klawiaturę, bo pisać nie umiem, nie chcem, ale za często muszem. A jest co robić.

Ale też po to, bo czytając między wierszami, niektóre ruchy zawsze można adoptować na własne „podwórko”.

Cóż mi szkodzi, niech się dzieje.

post-51865-0-90065000-1493593474_thumb.jpg

post-51865-0-38110800-1493593526_thumb.jpg

• Like 4

• 2 tygodnie później...

Porada strugaczom z drewna – impregnacja.

Widziałem różne metody, również tu na forum, extr. do gotowania w Caponie.

Można szybciej i skuteczniej.

Capon, maksymalnie chłodny, przetrzymany w piwnicy, jeżeli nieco „odparowany” tym lepiej

Wobler, ogrzany do temp. 80 – 90, ale ogrzany długo, aby cały korpus miał taką temperaturę.

Więcej nie ma potrzeby, ponieważ niektóre kleje mogą mięknąć i będzie się rozwarstwiał jeżeli jest z połówek.

Niektóre szpachle (niedosuszone, akrylowe) będą się zapadać, itd. tego jest więcej i jest to zależne od użytej chemii.

Nie wolno!!! grzać w mikrofalówce.

Każdy metal, stelaż, obciążenie, wypali drewno, Wilgotne kleje rozwarstwią się. Część szpachli też może się źle zachować.

A przetrzymany zbyt długo zwęgli się i spali.

Cały zabieg to zanurzenie w Caponie i schłodzenie.

Gorące powietrze stygnąc zassie lakier i wypełni wszelkie pory drewna, szpachli, itp.

Najlepiej jest gdy wobler jest wyjmowany jeszcze nieco ciepły. Wówczas nie ma żadnych zacieków.

I widać jak lakier schnie, ale też jeszcze wnika w drewno.

Wada. Długo oddaje wszelkie rozcieńczalniki i to się czuje dzień lub dwa, chociaż jest suchy i dobry do obróbki po kilku minutach.

Nie ma obawy, że lakier wypełni cały korpus, bo drewno zachowuje się jak filtr, a jest tam jeszcze sporo powietrza.

Rozcieńczalnik lakieru, wszak lotny, będzie penetrował drewno głębiej i wolno też będzie wydzielany. Stąd ten zapach.

To się nadaje do wszelkich lakierów jednoskładnikowych, ale tu chodzi o wydajność i straty.

Nie ma też obawy samozapłonu.

• Like 3

Bardzo dobra metoda, ja pozwalałem najczęściej podgrzanym korpusom popływać w schłodzonym caponie z godzinę, a później cały słoik lądował w ciepłej wodzie...to powodowało jeszcze głębszą penetrację...pewnie nie jest to konieczne...no, ale ja lubiłem wszystko uszczelnione na maxa.

Każde drewno tonie, każde.

Nie ma znaczenia czy jest to balsa czy grab.

I tonie prawie jednakowo.

To brzmi prawie jak herezja.

Ale jeżeli sprasuje się je, aby miało 0 powietrza, złapie dno w moment.

Stary patyk wyjęty z wody, gdzie przeleżał kilka lat, a powietrze zostało wypłukane, tonie jednakowo czy jest lipowym, sosnowym czy dębowym patykiem. Różnice niezauważalne.

Bo jest to woda i celuloza. Woda w wodzie jest neutralna, a celuloza cięższa.

Zawartość powietrza decyduje o pływalności, większa w balsie, która jest jak wata, czy mniejsza w dębie który jest bardziej spoisty.

Więc to co zaproponowałem, służy jedynie impregnacji, takiej namiastce „stabilizacji podciśnieniowej”, najszybszej i eliminującej późniejsze niespodzianki. Ale też, najprostszej do osiągnięcia i niezbyt głębokiej.

I potrzeby nie ma, aby przeciążać korpus „impregnatem”, jakimkolwiek.

Capon to najbardziej prymitywny roztwór nitrocelulozy w rozcieńczalnikach niewzbogaconych. Nie ma tu żadnej Ameryki, tani szybki i na takie podstawowe harce skuteczny.

Możesz celebrować godzinne nurzanie, ale wystarczą dwie minuty, woblery spięte w pęczek, co by weszły w otwór naczynia. Tylko ogarnąć ten proces i idziesz jak burza.

A jest to na tyle też dobre, że stykające się woblery nie skleją się. Przezornie po minucie możesz nimi potrząsnąć i jazda dalej, kolejne.

Zaś nadmierne wypełnianie woblera czymkolwiek, zwiększa jego ciężar.

Mniej będzie potrzeba go dociążać, ale też mniejszy będziesz miał wpływ na rodzaj jego pracy.

I tracisz czas. A teraz są takie czasy (były zawsze), że ten to czas, decyduje jego wartości pracy.

Rzecz w tym, aby proces doprowadzić do takiego stanu, że gdy widzisz klienta przez okno, a jesteś w malinach, w drzwiach witasz go z gotowym produktem w ręku.

• Like 6

Jeden wpis, efekt zmęczenia, żenada.

Kolejny bo coś tam chciałem poprawić i edytowałem. I wyszło jak wyszło.

Często błądzę po japońskich stronach i nalazło do komputera czort wie czego.

Tak że, opis tego forum częściowo mam po japońsku.

Więc poruszam się losowo, to tu nacisnę, to tam.

A gdy już dobrze trafię, radość przeogromna.

I całość ogólnie wyszła, żenùá.

Ale, ja już tak mam, taka Karma. :)

Nawet nie wiesz jak się starałem.

O mało pier....ca nie dostałem, świeżo ugotowane jajko, mazak się wbija i zatyka.

Rodzina już chciała dzwonić do jakiegoś lekarza.

A potem zobaczyłem na fejsie, Melek pokazał syna z podobnym jajkiem.

Synek to zobaczył, "Twój młodszy kolega lepiej sobie radzi" i już miałem święta.

Tylko się pochlastać.

A tu jeszcze kolejne echo wydarzeń.

No, miło, miło.

• Like 1

Zapewne jesteś przepracowany, signum temporis, zwłaszcza twórczych ludzi. 

Można być przepracowanym od przykręcania śrubek w fabryce. Wtedy wystarczy nic nie robić, by wypocząć. Twórczy umysł pracuje wciąż, nawet wtedy, gdy ręce odpoczywają.

Wymyśla. 

Ażurową wahadłówkę. Niezwykle oryginalny, przy tym bardzo sprawny wyczepiacz przynęt. Jedyny w świecie (chyba :) ) jerk inspirowany piosenką. Jakby tego było mało, noże widoczne na zdjęciach powyżej @zachar również własnoręcznie popełnił. Wiem, gdyż swego czasu rozmawiałem z Nim o nożu, który mi się marzył, a którego nigdzie znaleźć nie potrafiłem. Przysłał mi dwa :D W opakowaniu tak oryginalnym, tak przemyślnie zamykanym, że samodzielnie go nie potrafiłem otworzyć :lol:  :lol:  :lol: Człowiek - orkiestra, mnogich talentów popartych znakomitym warsztatem. 

Masz prawo być zmęczony. Nieuważny. Roztargniony. Jest tylko godzina na edycję postów i później już zostaje to, co zostaje. W odwodzie jest jeszcze "koło ratunkowe" w postaci moderatora, który pomoże, gdy zajdzie taka potrzeba. 

Pomoże chętnie.

:)

• Like 1

Januszku, przecież to co napisałem to było max. na wesoło, wyluzuj i czytaj między wierszami.

Dlatego też, wielu osobom które coś chciały, proponowałem telefon.

Banalne słowo qrwa może ranić, bawić, albo zastanawiać, itp., i jest to tylko kwestia

intonacji i kilku, dobranych słów sąsiednich. Fonty nie niosą emocji.

A ja nie umiem pisać.

Ludzi rozmową bawię (zazwyczaj). Rozmowa jest szybka, bezpośrednia, i potrafi się ukierunkować.

A może się mylę?

• Like 1

No Toś mi życiorysem pojechał.

W tym kraju takich się nie lubi i wkrótce będę wrogiem publicznym.

Co innego, pomniki i rocznice.

Tu, umiemy ładnie umierać, ale nie umiemy ładnie żyć.

Kto ładnie żyje to i umiera ładnie.Edyta Geppert śpiewa-"jakie życie taka śmierć, nie dziwi nic"

Edytowane przez Lester
  • Like 1