Skocz do zawartości
  • 0

Garmin Quickdraw Contours / społeczność Active Captain

Darecki

Pytanie

Co sądzicie o nowej funkcji w Garminach?

Bawię się nią od miesiąca niby fajnie ale po ostatnich deszczach woda na Turawie ciut się podniosła i maszynka wszystko rysuje na nowo.

Szukałem w ustawieniach i nie znalazłem opcji ustawienia rzędnych poziomu wody, szkoda że tego nie przewidzieli.

Na zaporówkach dupa.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Niedawno udostępniłem swoje zapisy ze zbiorników Mietków oraz Słup do społeczności Garmin Quickdraw. Nie są jeszcze kompletne, sporo brakuje żeby mieć całą mapę.

swosEF6cRleuEo55rNGurIhSGQaY1m.png IL4hspBEym3EonGHobyf7EZwJmqxQJ.png

Jak ktoś ma echo Garmina z tą funkcją i pływa po tych zaporówkach to zachęcam do dzielenia się swoimi zapisami izobatów w społeczności :)

Udostępniać można tu lub przez apkę Active Captain na telefon.

• Like 2

• 0

Koledzy, a ma ktoś pomysł czemu nie mogę pobrać ze społeczności quickdraw mapy Żarnowca? Echo to Garmin Striker plus 9sv. Nowa zabawka. Od dwóch dni walczę. Echo zaktualizowane,  sparowane z telefonem z aplikacją Active Captain niby wszystko ok. Pobieram wybrany obszar mapy, pokazuje komunikat, że przesłano a na echu nic. Na echu w aplikacji Ative Captain zielony ptaszek na Społeczność Quickdraw. W instrukcji wyczytałem, że po pobraniu na telefonie wybranej mapy, po pierwszym połączeniu z echem telefonu, mapa zostanie przesłana automatycznie. Żadnej mapy nie znalazłem. Ktoś ma jakieś pomysły?

• 0

@naryby wejdź na https://connect.garmin.com/ i pobierz sobie te wycinki, które chcesz i wrzuć na kartę SD.  Miałem ten sam problem z Active Captain i żadne zaklęcia nie pomogły. Bez problemu działa sprawdziłem w tym tygodniu.

• 0

Dziś pierwszy raz pływałem z opcją Quickdraw Conturs. Super sprawa, rysuje batymetrie aż miło. Co do pobierania map ze społeczności, to już na tagach w Poznaniu miły i kompetentny Pan ze sklepu wodomania.pl (któremu bardzo dziękuję), pokazał mi co i jak. Wszystko dział i bez problemu można pobierać już gotowe mapy ze społeczności. Mój błąd polegał na tym, że nie mogłem ich znaleźć na żółtym tle. W echu Polska to wielka żółta plama. Dopiero bardzo duże oddalenie pokazuje kwadraty w których są pobrane mapy. Trzeba je najechać kursorem i maksymalnie przybliżać, aż ukaże się batymetria. 

• 0

Ktoś wie jakie stożki są wykorzystywane do tworzenia Quickdraw Conturs.

A szczegółowo, czy SideVü jest wykorzystywane? (czyli sonar boczny) 

Piotr, żadne poza profi sprzętami furuno multibeam  itp. nie używa SI do tworzenia map głębokości. HB bierze z kanału B001- czyli 200khz, Lowrance z każdego 2d, Di a Garmin nie sądzę, by był wyjątkiem- czyli jakikolwiek sygnał spod łodzi. Jeżeli jest inaczej- mocno się zdziwię. 

• 0

Piotr, żadne poza profi sprzętami furuno multibeam  itp. nie używa SI do tworzenia map głębokości. HB bierze z kanału B001- czyli 200khz, Lowrance z każdego 2d, Di a Garmin nie sądzę, by był wyjątkiem- czyli jakikolwiek sygnał spod łodzi. Jeżeli jest inaczej- mocno się zdziwię. 

Dzięki Maćku, trochę mi to upraszcza życie.

• Like 1

• 0

Dzięki Maćku, trochę mi to upraszcza życie.

Zobacz, najtańsze Garminy mają QD, bez bocznego- a rysują coś tam. Nie widzi mi się za cholerę ten ich system, mam HB- jest cieniowanie, At5- też, a oni poszli swoją drogą i jest dość kolorowo na ekranie. 

• 0

Mapa robiona w ślizgu jest bardzo, bardzo niedokładna. Jeśli chcesz mieć precyzyjną mapę to raczej prędkości poniżej 10km/h

Mam tego świadomość.

Ślizg to priorytet do przemieszczania i orientacyjnej głębokości, nie do map. Mapy przy okazji pływania typowo wędkarskiego.

• Like 1

• 0

Mam stara mape quickdraw na karcie SD zrobiona na garmin echomap 91sv

Teraz chciałbym ją zassac do garmin gpsmap 1223xsv

Zgranie plikow po prostu na karte 1223 do katalogu tam gdzie byly na karcie 91sv nie działa. Tak samo wsadzenie tej karty i wskazanie aby 1223 zassal mapy

Czy ktoś zna jakieś rozwiazanie?

Zaznacze ze starego 91sv dawno już nie mam, i nie chciałbym tez wrzucac tych map do community

• 0

Czasami najprostsza rzecz może być problemem - sprawdź czy masz ustawione wyświetlanie map. Wchodzisz do Mapa-Ustawienia,Ustawienia quick draw- wyświetlanie ( musi być zaznaczone) 

Na karcie musi być utworzony folder GARMIN, ale jak kopiujesz starą kartę to pewnie tak jest

Edytowane przez golenia
  • Like 1

• 0

Czasami najprostsza rzecz może być problemem - sprawdź czy masz ustawione wyświetlanie map. Wchodzisz do Mapa-Ustawienia,Ustawienia quick draw- wyświetlanie ( musi być zaznaczone) 

Na karcie musi być utworzony folder GARMIN, ale jak kopiujesz starą kartę to pewnie tak jest

Dzięki za sugestie

1. Nie mam teraz echa przed oczami, ale raczej mam to zaznaczone, bo mapki zaciągnięte z garmin community mi się wyświetlają. Ale sprawdzę wieczorem

2. Tak mam