Skocz do zawartości

Kij na szwedzkiego szczupaka

PatLove

Rekomendowane odpowiedzi

grzegorz197503 może w takim razie dwuskład, czyli PS66MHF2 opisany jako do 28g (17lb) byłby trochę mocniejszy i akurat. Tylko to znowu takie czyste gdybanie, poza tym przy długości 6'6 dwuskład to trochę profanacja.

Z drugiej strony wracając do Fenwicka niby na tym filmiku HMG66MHF gość ciska tymi 85g, a tu:http://www.fishing-test.pl/katalog-testow/wedki/336-fenwick-hmg-gs70h-f-2 nieco dłuższy kij ale już H opisują, że radzi sobie z 45g... Generalnie jeden wielki haos

Edytowane przez PatLove

Z Fenwickiem HMG 1 1/2 oz. mam złe doświadczenia. Moc to może i ma, ale sztywność kija powoduje częste spady. Raczej sandacz. Jeśli masz możliwość rozejrzyj się za Talonem. Trochę zachodu, a kij na dożywocie. Nie sądzę, żebyś chciał się go pozbyć. Łowię na ITM-a 86MHF2, ale ponieważ nie chcesz tak długiego spróbuj krótszego i dużo tańszego VI Plus 70MHF2 (1/2-1 oz., 12-25LB). Blank w FC za 480,-. Podbicie gumy będzie "miękkie", ale amortyzacja szczytówki i moc w dolniku dają pewność i frajdę.

@PatLove nie porównuj HMG66MHF z nowej serii z HMGGS70HF2 z serii starej, bo to różne akcje. @Maciej W. tak jak pisałem, nowsza seria HMG jest sztywniejsza i ma płytsze ugięcie. Starsza czyli z oznaczeniami GS bardziej nadaje się pod szczupaka, bo moc jest, ale akcja wolniejsza i pełne ugięcie pod obciążeniem (w opisie fast, ale w rzeczywistości coś na pograniczu moderate i fast). Dlatego moim zdaniem idealny będzie http://allegro.pl/fenwick-hmg-gs66mh-f-1-98m-7-28g-i6018934867.html - pociągnie 45 gr i fajnie się ugina.

Właśnie sprawdziłem. Mój Fenwick ma oznaczenie GS 70HF-2 1/4-1 1/4 oz. 6-20 lb. Moc jest, podbicie też, ale spadały z niego ryby. Statystycznie było to na tyle wyraźne, że po pierwszej wycieczce do Szwecji teraz ma karę i zostaje w domu. Dlatego twierdzę, że Talon jest "bezpieczniejszy". Podobnie jak Rozemeijer Qualifier Spin, ale to wklejka. Też z czystym sumieniem polecam.

Przy podbiciu opór stawia nie tylko waga przynęty ale także jej praca. Ogon agresywnie pracującej gumy potrafi dobrze przygiąć szczytówkę.

Słuchaj kolegów i weź kij 20 lb, minimum 17lb.

Z STC kupiłbym blank Avid inshore, chyba że budżet naciągając legend extreme inshore.

Wędki SW ze stajni STC to kije na prawdę rewelacyjne, nie wiedzieć czemu przez wielu pomijane...

• Like 1

Kontaktowałem sie bezpośrednio z STC i rzeczywiście do mojego zastosowania Premiery bedą za słabe ale zostały polecone mi dwa inne kije: TIS66MHM do 28g oraz TIS66MHF do 35g, obydwa 20lb.

Kontaktowałem sie rowniez z Fenwickiem i tu polecono mi własnie HMG GS66MHF

Edytowane przez PatLove

Miałem Batsona MH i zamieniłem na H. Na MH max. komfort to 28-30 gramów.

(...) Potrzebuję kija, który poradzi sobie z komfortowym obsłużeniem przynęt o górnej, łącznej gramaturze ok. 30g.

Dlatego właśnie doradzam MH a nie H.

No chyba, że kontestujemy łowienie w Szwecji szczupaków na takie przynęty jakie chce @PatLove - ale to już wtedy zupełnie inna dyskusja.

Edytowane przez marcinesz

Właśnie sprawdziłem. Mój Fenwick ma oznaczenie GS 70HF-2 1/4-1 1/4 oz. 6-20 lb. Moc jest, podbicie też, ale spadały z niego ryby. Statystycznie było to na tyle wyraźne, że po pierwszej wycieczce do Szwecji teraz ma karę i zostaje w domu. Dlatego twierdzę, że Talon jest "bezpieczniejszy". Podobnie jak Rozemeijer Qualifier Spin, ale to wklejka. Też z czystym sumieniem polecam.

GS70HF2 to jak piszesz 20 funtówka, GS66MHF jest opisany oczko niżej - 8-17 lb, w praktyce niewiele słabszy, ale ugięcie ma pełniejsze, także powinien być idealny. Zapewne kij na jakimś cieplejszym blanku Talona czy Batsona byłby lepszy, ale cena na dobrej jakości komponentach z robocizną wyjdzie zapewne w okolicach tysiaka. A tu jest 600 i dożywotnia gwarancja. Co kto woli.

Właśnie cena, komponenty i gwarancja były powodami dla których zdecydowałem się spróbować HMG. No może jeszcze czułość, bo faktycznie wyczuwalne jest każde zakłócenie pracy. Dziś jednak mogę go puścić w świat za 400,- i nie będę żałował. Jednak czasem wydane większe pieniądze dają więcej satysfakcji. Post zawierał lokowanie produktu.

Panowie cena to jedno, a satysfakcja z łowienia to drugie ale nie porównujmy Fenwicka HMG czy STC Premiera do kija kręconego na zamowienie za 1000pln bo do takiego kija należałoby raczej porównać Aetosa czy Avida i wtedy postawić pytanie-gotowiec czy kij na zamowienie, a co mozna ukręcić za 600-700pln? Nawet licząc taka kwotę na same komponenty nie wiem czy bedzie to kij dorównujący HMG...

Chyba ze sie mylę, to wyprowadźcie mnie z błędu i czekam na propozycje konkretnych komponentów

Jednak się myliłem-szybka kalkulacja i za 640pln będzie kij na blanku Batsona CB70H, Fuji Alconite + SIC na szczyt oraz uchwyt Fuji DPS. Na MHXie MB783 lub 784, które proponował mi Hubertus wyszło jeszcze trochę taniej ale zdecydowałem się na Batsona.

Edytowane przez PatLove
  • Like 1

Jednak się myliłem-szybka kalkulacja i za 640pln będzie kij na blanku Batsona CB70H, Fuji Alconite + SIC na szczyt oraz uchwyt Fuji DPS. Na MHXie MB783 lub 784, które proponował mi Hubertus wyszło jeszcze trochę taniej ale zdecydowałem się na Batsona.

no i super :)

Popieram.  Mam i polecam. Typowa szczupakówka.