PatLove Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Tu już nie chodzi o rzut, czy podbicie ale ten HMX66MH-FS pod 85g przecież ledwo się ugina: https://m.youtube.com/watch?v=NiQgN3Y9gG8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz197503 Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Ja cały czas pisze o premierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Rozumiem, chodzi mi o to, ze z dotychczasowej dyskusji i propozycji wynika, ze PS66MHF bedzie za słaby, a z kolei HMG66MH-FS chyba stanowczo za mocny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz197503 Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Według mnie będzie trochę za słaby ale to tylko moja opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) grzegorz197503 może w takim razie dwuskład, czyli PS66MHF2 opisany jako do 28g (17lb) byłby trochę mocniejszy i akurat. Tylko to znowu takie czyste gdybanie, poza tym przy długości 6'6 dwuskład to trochę profanacja. Z drugiej strony wracając do Fenwicka niby na tym filmiku HMG66MHF gość ciska tymi 85g, a tu:http://www.fishing-test.pl/katalog-testow/wedki/336-fenwick-hmg-gs70h-f-2 nieco dłuższy kij ale już H opisują, że radzi sobie z 45g... Generalnie jeden wielki haos Edytowane 25 Lipca 2016 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz197503 Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 ja mam właśnie dwuskład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Z Fenwickiem HMG 1 1/2 oz. mam złe doświadczenia. Moc to może i ma, ale sztywność kija powoduje częste spady. Raczej sandacz. Jeśli masz możliwość rozejrzyj się za Talonem. Trochę zachodu, a kij na dożywocie. Nie sądzę, żebyś chciał się go pozbyć. Łowię na ITM-a 86MHF2, ale ponieważ nie chcesz tak długiego spróbuj krótszego i dużo tańszego VI Plus 70MHF2 (1/2-1 oz., 12-25LB). Blank w FC za 480,-. Podbicie gumy będzie "miękkie", ale amortyzacja szczytówki i moc w dolniku dają pewność i frajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz197503 Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) żeby nie byłowaga przynęty jak na fotce (RENO KILLER 15cm plus główka 10gr) ja osobiście nie widze takiego ciężaru przy komfortowym podbijaniu szczególnie z głębszej wody Edytowane 25 Lipca 2016 przez grzegorz197503 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 @PatLove nie porównuj HMG66MHF z nowej serii z HMGGS70HF2 z serii starej, bo to różne akcje. @Maciej W. tak jak pisałem, nowsza seria HMG jest sztywniejsza i ma płytsze ugięcie. Starsza czyli z oznaczeniami GS bardziej nadaje się pod szczupaka, bo moc jest, ale akcja wolniejsza i pełne ugięcie pod obciążeniem (w opisie fast, ale w rzeczywistości coś na pograniczu moderate i fast). Dlatego moim zdaniem idealny będzie http://allegro.pl/fenwick-hmg-gs66mh-f-1-98m-7-28g-i6018934867.html - pociągnie 45 gr i fajnie się ugina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Właśnie sprawdziłem. Mój Fenwick ma oznaczenie GS 70HF-2 1/4-1 1/4 oz. 6-20 lb. Moc jest, podbicie też, ale spadały z niego ryby. Statystycznie było to na tyle wyraźne, że po pierwszej wycieczce do Szwecji teraz ma karę i zostaje w domu. Dlatego twierdzę, że Talon jest "bezpieczniejszy". Podobnie jak Rozemeijer Qualifier Spin, ale to wklejka. Też z czystym sumieniem polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Przy podbiciu opór stawia nie tylko waga przynęty ale także jej praca. Ogon agresywnie pracującej gumy potrafi dobrze przygiąć szczytówkę. Słuchaj kolegów i weź kij 20 lb, minimum 17lb.Z STC kupiłbym blank Avid inshore, chyba że budżet naciągając legend extreme inshore. Wędki SW ze stajni STC to kije na prawdę rewelacyjne, nie wiedzieć czemu przez wielu pomijane... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) Kontaktowałem sie bezpośrednio z STC i rzeczywiście do mojego zastosowania Premiery bedą za słabe ale zostały polecone mi dwa inne kije: TIS66MHM do 28g oraz TIS66MHF do 35g, obydwa 20lb. Kontaktowałem sie rowniez z Fenwickiem i tu polecono mi własnie HMG GS66MHF Edytowane 25 Lipca 2016 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) Miałem Batsona MH i zamieniłem na H. Na MH max. komfort to 28-30 gramów. (...) Potrzebuję kija, który poradzi sobie z komfortowym obsłużeniem przynęt o górnej, łącznej gramaturze ok. 30g. Dlatego właśnie doradzam MH a nie H.No chyba, że kontestujemy łowienie w Szwecji szczupaków na takie przynęty jakie chce @PatLove - ale to już wtedy zupełnie inna dyskusja. Edytowane 25 Lipca 2016 przez marcinesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Nie sadziłem ze gumy w sobie sa aż tak ciężkie bo nigdy ich nie ważyłem i jakos nie przywiązywałem do tego uwagi dlatego napisałem 30g ale realnie bedzie to własnie ok 45g Ja na razie najbardziej przekonany jestem do GS66MHF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Właśnie sprawdziłem. Mój Fenwick ma oznaczenie GS 70HF-2 1/4-1 1/4 oz. 6-20 lb. Moc jest, podbicie też, ale spadały z niego ryby. Statystycznie było to na tyle wyraźne, że po pierwszej wycieczce do Szwecji teraz ma karę i zostaje w domu. Dlatego twierdzę, że Talon jest "bezpieczniejszy". Podobnie jak Rozemeijer Qualifier Spin, ale to wklejka. Też z czystym sumieniem polecam.GS70HF2 to jak piszesz 20 funtówka, GS66MHF jest opisany oczko niżej - 8-17 lb, w praktyce niewiele słabszy, ale ugięcie ma pełniejsze, także powinien być idealny. Zapewne kij na jakimś cieplejszym blanku Talona czy Batsona byłby lepszy, ale cena na dobrej jakości komponentach z robocizną wyjdzie zapewne w okolicach tysiaka. A tu jest 600 i dożywotnia gwarancja. Co kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Właśnie cena, komponenty i gwarancja były powodami dla których zdecydowałem się spróbować HMG. No może jeszcze czułość, bo faktycznie wyczuwalne jest każde zakłócenie pracy. Dziś jednak mogę go puścić w świat za 400,- i nie będę żałował. Jednak czasem wydane większe pieniądze dają więcej satysfakcji. Post zawierał lokowanie produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Panowie cena to jedno, a satysfakcja z łowienia to drugie ale nie porównujmy Fenwicka HMG czy STC Premiera do kija kręconego na zamowienie za 1000pln bo do takiego kija należałoby raczej porównać Aetosa czy Avida i wtedy postawić pytanie-gotowiec czy kij na zamowienie, a co mozna ukręcić za 600-700pln? Nawet licząc taka kwotę na same komponenty nie wiem czy bedzie to kij dorównujący HMG...Chyba ze sie mylę, to wyprowadźcie mnie z błędu i czekam na propozycje konkretnych komponentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 (edytowane) Jednak się myliłem-szybka kalkulacja i za 640pln będzie kij na blanku Batsona CB70H, Fuji Alconite + SIC na szczyt oraz uchwyt Fuji DPS. Na MHXie MB783 lub 784, które proponował mi Hubertus wyszło jeszcze trochę taniej ale zdecydowałem się na Batsona. Edytowane 26 Lipca 2016 przez PatLove 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz197503 Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Jednak się myliłem-szybka kalkulacja i za 640pln będzie kij na blanku Batsona CB70H, Fuji Alconite + SIC na szczyt oraz uchwyt Fuji DPS. Na MHXie MB783 lub 784, które proponował mi Hubertus wyszło jeszcze trochę taniej ale zdecydowałem się na Batsona.no i super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 No to faktycznie spoko cena Daj znać jak ten kijek chodzi po testach, powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Talon 64 hm 20-70 g 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Jednak się myliłem-szybka kalkulacja i za 640pln będzie kij na blanku Batsona CB70H, Fuji Alconite + SIC na szczyt oraz uchwyt Fuji DPS. Na MHXie MB783 lub 784, które proponował mi Hubertus wyszło jeszcze trochę taniej ale zdecydowałem się na Batsona. no i super Popieram. Mam i polecam. Typowa szczupakówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Talon 64 hm 20-70 gTalon tez na pewno fajna opcja ale blank jednak troche droższy niż Batson i nie zmieściłbym sie w założonym budżecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Panowie doradźcie jeszcze jaki młynek do tego kija-3000 czy 4000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Panowie doradźcie jeszcze jaki młynek do tego kija-3000 czy 4000?pamiętaj że np Daiwa 3000 to takie Shimano 4000no i bez budżetu trudno doradzać, za 300 zł masz nowego Penna Slammera 360, którego nie zajedziesz szwedzkimi szczupakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi