Skocz do zawartości

Kij na szwedzkiego szczupaka

PatLove

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze mowiac myslalem własnie o Slammerze ale ten Sorron to w sumie tez ciekawa, warta rozważenia opcja.

Freams to chyba jednak troche za słaby młynek do ciężkich przynęt aczkolwiek przełożenie ma 4,8:1

Do głowy wpadła mi jeszcze Okuma Salina

godski gdzie wyrwę Biomka 4000 FB za 700-800pln?

Edytowane przez PatLove

Jednak się myliłem-szybka kalkulacja i za 640pln będzie kij na blanku Batsona CB70H, Fuji Alconite + SIC na szczyt oraz uchwyt Fuji DPS. Na MHXie MB783 lub 784, które proponował mi Hubertus wyszło jeszcze trochę taniej ale zdecydowałem się na Batsona.

640 pln za komponenty mam rozumieć?

A co do kołowrotka to poszukaj Daiwy Emblema w rozmiarze 3000, mam, używam już parę sezonów, w szwecji na słonej wodzie. Rozkręcam, smaruje i łowie dalej. 

Polecam

• Like 1

Szczerze mowiac myslalem własnie o Slammerze ale ten Sorron to w sumie tez ciekawa, warta rozważenia opcja.

Freams to chyba jednak troche za słaby młynek do ciężkich przynęt aczkolwiek przełożenie ma 4,8:1

Do głowy wpadła mi jeszcze Okuma Salina

godski gdzie wyrwę Biomka 4000 FB za 700-800pln?

Faktycznie . Trochę podrożały.  Zapłacisz 970 zł i sprzedasz szpulkę zapasową za 150 zeta. 

A co sądzicie o Team Daiwa s3000iA?

taki emblem w innej skórze :) dupy nie urywa kulturą pracy ale jak to emblemowate są niezniszczalne....największym defektem są oporówki, generalnie bałbym się takim z niewiadomego pochodzenia łowić w chłodne pory roku, no i trochę to to waży już jednak, jak weźmiesz salinę to się  nie zawiedziesz, bardzo fajne młynki i cholernie proste , jeden warunek DOBRA PLECIONKA bo słabą lubi salina zbrodzić szpetnie !

O salinie myslalem, rozmiar sa-40, waga jest do przyjęcia, a kultura pracy chyba jednak troche wyższa niz w Slammerze?

Co masz na myśli pisząc "dobra plecionka"? Myslalem ze w kwestii brod chodzi bardziej o jej grubości i w niektórych przypadkach ilośc nawinięta na szpulę, a nie sama jakość plecionki

Edytowane przez PatLove

to znaczy sprawdzona pletka dobrej jakości, kultura w salinie powtarzalna i moim zdaniem bardzo dobra , nie jest to stella, lubi czasem puknąć i stuknąć ale kręci bardzo lekko i świetnie się nadaje do przynęt zwijanych ,które dają spory opór.

Jedne o czym trzeba pamiętać :) nie wyciągamy saliną drzew z wody :) często właśnie w ten sposób zdarzały się ukręcone piniony :) jeśli użytkuje się ją z głową , kołowrotek na dożywocie do tego ładny i w miarę kompaktowy (30-40 te same body)

co do plecionki, łowiłem 30stkami, 40stkami i 55tkami (sumowa bajka :) )  przy lżejszych przynętach tanie plecionki (jakich w życiu używałem wiele) zawsze przysparzały problemy.

Edytowane przez Profil_Nieaktywny

Ok, rozumiem, szczerze mowiac nie miałem jeszcze Saliny w ręce wiec trudno mi cokolwiek powiedzieć ale słyszałem chyba tylko same dobre opinie o tym kołowrotku, w przeciwieństwie do Slammera, ktory ma swoich zaciekłych zwolenników ale ma tez dosc duzo negatywnych opinii.

• 2 tygodnie później...

Panowie kij jest juz gotowy ale jeszcze do mnie dotarł. Powiedzcie mi jakie dolne cw ogarnie komfortowo ten CB70H? Zastanawiam sie czy ogarnę nim cały swój zakres przynęt na zębatego do tych 45g, czy jednak bedzie potrzebny jeszcze jakis kij M/MH? Lżej niz 10cm + 8-10g nie lowie

• 1 miesiąc temu...

Kij testowalem z powodzeniem od końca sierpnia przez kilka dni i muszę przyznać, ze na szwedzkie zębate sprawdza super. Co prawda ryba wtedy dosc słabo żerowała przez raczej wysokie jak na Szwecje temperatury i nic większego niż 60cm sie nie uwiesiło ale i pod taka 60tka blank zaczyna juz ładnie pracować wyraźnie amortyzując wszystkie próby odjazdu, czy szarpnięcia.

Edytowane przez PatLove
  • Like 1