Skocz do zawartości

Kij na szwedzkiego szczupaka

PatLove

Rekomendowane odpowiedzi

Temat powraca...

Moim podstawowy kijem na szwedzkie zębate pozostaje świetny CB70H ale potrzebuje teraz wędki, która ogarnie mi komfortowo przynęty od 50-60g do 120-130g. Cast w długości 220-230cm, głównie gumy 20cm+ i jerki ale też żelastwo.

Czy jest szansa na kupno czegoś fajnego (sensownego?) z gotowców w kwocie ok 300-400pln (oczywiście jeżeli da się taniej, to super)

Ja lubie mocniejsze kije aby w razie potrzeby moc dalej silowo rzucic .

240 pod jerki tez troche dlugi .

Ja lowie 220 do 70g i stricte pod jerka jeszcze lepszy bylby krotszy .

Moze napisz co oczekujesz od wedki .

Mpp jest fajnym rozwiazaniem ale krotsze kije nie maja tak fajnego ugiecia .

Cieakawi mnie jesscze black savage 250 do 100g ale nie mialem w rece wiec nie moge polecic mam do 70g i fajny kij dajacy frajde z mniejszych ryb .

Dam yagi tez ciekawe kijki o szybkich blankach .

Moze jakis westin w3 .

Edytowane przez jacob1993

No właśnie teraz pytanie czy jerki i swimbait da się pogodzić?

Di jerkowania im ktorszy kij, tym lepszy, a do dużych gum optymalna długość to właśnie chyba 240-250cm, zgadza się?

Na wodach, na których łowię głębokość to 2,5-5m wiec jest raczej płytko, co dodatkowo przemawia za dłuższym patykiem...

Westina nie brałem pod uwagę, natomiast DAM’a owszem ale IMPULSE i wszystko byłoby fajnie poza długością bo ma 255cm, co już wydaje mi się za dużo jeżeli chodzi o jerkowanie.

Edytowane przez PatLove

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Szanowni koledzy,

szukam wędki (spinn) pod szczupaki. Z tego względu mam pytanie odnoście akcji dwów Talonów:

70MHF2 MagBass, 70MHF2, który z nich ma cieplejszą akcję i jaki zakres przynęt obsługują, dół i góra?

pozdrawiam

Edytowane przez Pawele

No właśnie teraz pytanie czy jerki i swimbait da się pogodzić?

Di jerkowania im ktorszy kij, tym lepszy, a do dużych gum optymalna długość to właśnie chyba 240-250cm, zgadza się?

Na wodach, na których łowię głębokość to 2,5-5m wiec jest raczej płytko, co dodatkowo przemawia za dłuższym patykiem...

Westina nie brałem pod uwagę, natomiast DAM’a owszem ale IMPULSE i wszystko byłoby fajnie poza długością bo ma 255cm, co już wydaje mi się za dużo jeżeli chodzi o jerkowanie.

https://www.sklep-mietus.pl/2-elementy/28629-wedka-shimano-yasei-ltd-casting-pike-crank-225m-50-110g-8717009844406.html

Wiem, że późno odpowiadam i może Twoje pytanie jest już nieaktualne. Kij droższy znacznie niż zakładałeś, ale daje radę z jerkami i sporymi gumami. Można go trochę przeciążyć, Jednak więcej niż 120 gramów nie rzucałem.