Skocz do zawartości

Jednakowy cw. blanku, a różne długości.

Artek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jeżeli podobny temat istnieje, to proszę o połączenie go.

Zastanawiam się nad zmianą kija. Zaczynałem od wędek z pracowni 3 metrowych, później były coraz krótsze

i zatrzymałem się na 2,67m. Teraz mam dylemat, planuję uzbroić kijek na blanku Black Chrome ML, tylko teraz, czy wrócić do dłuższego 92ML, czy jeszcze zejść niżej z długością i wybrać 82ML ? Wiem, że to sprawa indywidualna, jeden woli dłuższe, inny krótsze blanki. Dodam, że nie mam możliwości porównania obu blanków przed zakupem.

Wody na jakich wędkuję to przeważnie jeziora, tylko i wyłącznie z brzegu, sporadycznie rzeka Warta, Noteć. Ta druga rzeka z racji zarośniętych brzegów wymaga dłuższego badyla. Przynęty to w 80% gumy, reszta to wahadła i wobki. Bardzo często muszę wykonywać b. dalekie rzuty przynętą i raczej dłuższy kij mi odpowiada, nie wiem jak by było z kijkiem o dł. 2,50m ?

I teraz pytanie do Was, czy różnice w długości rzutu na obu kijach 2,8m. i 2,5m będą podobne ? Blanki tak samo uzbrojone, ten sam kręcioł, jednakowa plecionka i jednakowa przynęta.

Jakie wg Was będą plusy i minusy blanku dłuższego i krótszego?

Zależy mi zarówno na dalekich rzutach, na dobrym podbiciu gumy, dobrym czuciu przynęty oraz na pewnym holu ryby. Czy to wszystko idzie ogarnąć jednym kijem?

Proszę o jakieś uwagi, sugestie, zapraszam do dyskusji.

Też spinninguję głównie z brzegu, sporadycznie z pomostów. Osobiście preferuję długie wędziska, mam dwa firmy KONGER 1-10g/300cm i 10-30g/300cm, DRAGON 3-15g/305cm (rewelacyjny), JAXON 10-40g/300cm (praktycznie niezniszczalny) i nie schodzę poniżej 270cm DRAGON 1-7g/275cm (rewelacyjny), SHIMANO 3-14g/270cm i JAXON 5-25g/270cm (praktycznie niezniszczalny).

Im dłuższe wędzisko, tym dłuższe rzuty, ale bez rewelacji, około kilku metrów.

Większość wędkarzy uważa, że przy zakrzaczonych brzegach łatwiej przedzierać się z krótkim kijkiem, ja po prostu demontuję kijek na pół, a po przedarciu się na miejscówkę, lub po jej zmianie na powrót składam kij i po kłopocie.

Ps

Nie wiem czy Ci to pomoże, ale zawsze jakieś wnioski wyciągniesz.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Arturze sprawa długości wędziska jest stricte indywidualna ale też niesie za sobą pewne konsekwencje. Otóż dłuższym kijem słabiej podbijesz gumę, ma on też mniejszą siłę zacięcia gdyż większa część się ugina. Trochę gorzej też podbiera się rybę. Za to może ją lepiej trzymać, właśnie poprzez większy kawałek gnącego się blanku. Z czułością raczej nie będzie żadnej różnicy, to kwestia samych właściowości blanku, uchwytu oraz jego instalacji. Co do rzutów. Tu nie ma reguły bo zbrojenie to ...kosmos ;)  Można danego patyka różnie zbroić: pod maksymalne osiągi rzutowe, pod maksymalną moc, pod idealne ugięcie bez przesztywnień itp. Więc niekoniecznie dłuższym kijem rzucisz dalej, to trzeba by ustalić z twórcą i konkretnie mu to wyłożyć żeby nie robił "po standardzie". A tak niestety jest w części renomowanych pracowni.

Osobiście jestem zwolennikiem króciaków jeśli tylko warunki terenowe na to pozwalają. Dlatego nie mam dłuższych niż 7' ale łowię praktycznie tylko z pływadeł. Natomiast jeśli musisz wystawić woba czy wahadło za krzaczory na np. Drwęcy polecę co najmniej 9'6" a nawet 10'6''. Ale już pod łowienie takich bolków z główek, nawet na spore odległości po +/-70m, to taki 8'6" styknie. Lecz musi być odpowiednio zbrojony.

Generalnie ujmę to tak, im krótszy patyk tym lepszy i bardziej komfortowy. Jedynie specyficzne warunki mogą na mnie wymusić użycie dłuższego wędziska.

• Like 1

Tomku, warunki na moim jeziorze są takie, że wystarczyłby krótszy kijek. Linia brzegowa jest taka jak nad.....morzem. Często wchodzę w woderach jak najdalej od brzegu, żeby posłać przynętę daleko, właśnie w dalszej odległości mam brania i to jest u mnie norma (szczupaki), wówczas przydaje się dłuższy patyk. Natomiast jak łowię gumą z podbicia, chyba lepszy będzie krótszy.

Teraz gdy łowię 2,67m.( PST 894) to odległości mam zadawalające, ale podczas podbicia mam wrażenie, że szczyt lekko siada.

I teraz pytanie, czy wędka krótsza o 17cm będzie bardziej komfortowa, czy dłuższa o 13cm ten komfort obniży?

Dodam jeszcze że z racji dość płytkiego zbiornika, często łowię z uniesioną w górę szczytówką.

Edytowane przez Artek

Wody na jakich wędkuję to przeważnie jeziora, tylko i wyłącznie z brzegu, 

dla mnie dylemat sprowadza się do tego, czy łowisz rzeczywiście z brzegu czy np. wchodzi do wody w woderach lub spodniobutach. Jeśli ten drugi wariant to śmiało bierz kij krótszy. Jeśli ten pierwszy, sprawa robi się nieco bardziej zniuansowana jak trafnie wskazali Koledzy powyżej.... 

pozdrawiam

Pytanie późniejsze:

dla mnie dylemat sprowadza się do tego, czy łowisz rzeczywiście z brzegu czy np. wchodzi do wody w woderach lub spodniobutach. Jeśli ten drugi wariant to śmiało bierz kij krótszy. Jeśli ten pierwszy, sprawa robi się nieco bardziej zniuansowana jak trafnie wskazali Koledzy powyżej.... (...)

niż wcześniejsza odpowiedź i problemy jakie napotyka autor:

Tomku, warunki na moim jeziorze są takie, że wystarczyłby krótszy kijek. Linia brzegowa jest taka jak nad.....morzem. Często wchodzę w woderach jak najdalej od brzegu (...), żeby posłać przynętę daleko, właśnie w dalszej odległości mam brania i to jest u mnie norma (szczupaki), wówczas przydaje się dłuższy patyk. Natomiast jak łowię gumą z podbicia, chyba lepszy będzie krótszy.
Teraz gdy łowię 2,67m.( PST 894) to odległości mam zadawalające, ale podczas podbicia mam wrażenie, że szczyt lekko siada.
I teraz pytanie, czy wędka krótsza o 17cm będzie bardziej komfortowa, czy dłuższa o 13cm ten komfort obniży?
Dodam jeszcze że z racji dość płytkiego zbiornika, często łowię z uniesioną w górę szczytówką.

;)

Edytowane przez Alexspin

@Alex, masz racje - nie doczytałem.

Osobiscie do brodzenia wybrałbym kij 7'6" (230 cm) . Jeżeli chodzi o odległości rzutowe między kijem długiści 2.8 a 2.5 m  to -moim zdaniem -  ta różnica w długości jest zbyt mała żeby sama w sobie mogła wpłynąć w zauważalny sposób na odległość rzutu. Większe znaczenie mogą grać tu inne czynniki - to jak c.w danego blanku jest dobrane do używanej przynęty (czy umożliwia dobre naładowanie blanku), to z jakiego materiału wykonany jest blank, jak jest uzbrojony, jakiej linki i jakiego kołowrotka używa wędkarz, jakie ma umiejętności rzutowe, jak aerodynamiczne są przynęty, jakie są warunki "wietrzne" itp. Większe znaczenie może mieć np. czy używasz żyłki czy plecionki albo jak nawinięta jest linka na kołowrotek (czy pod rant czy np do połowy objętości szpuli). Odległość rzutowa jest wypadkową kilku elementów składających się na zestaw (wędka, linka, kołowrotek, przynęta) oraz umiejętności wędkarza - sama długość wędki jest tylko kawałeczkiem tej układanki.

Jeżeli chodzi o ekstremalne przypadki podyktowane specyficznym łowiskiem to widziałem wędkarzy łowiących na boczny trok odległosciówkami długości 3.9 - rzeczywiście uzyskiwali imponujące odległości i przy takiej różnicy w długości wędki rzeczywiscie z reguły już widac przełożenie na odległość rzutu.

• Like 1

Zasada jest prosta - tak krotki, jak to mozliwe! Ten sam blank w wydaniu 2,6-2,75-2,9 to zupelnie inne doznania. Odleglosci rzutowe natomiast beda praktycznie takie same.

Dlugi leci na nos i meczy reke, kilkanascie czy kilkadziesiat gramow wiecej do tego. Bardziej ulegly szczyt, czyli gorsze operowanie jigami. Wolniejszy. Przeszkadza podczas przemieszczania sie. Uzasadnieniem dla dluzszego moze byc jedynie koniecznosc lowienia za krzaczorami czy z wysoko uniesionym kijem.

I tu pytanie o Twoja wode i Twoje przynety. No i ryby. Skoro PST894 nie wystarcza (znam, lowilem, wiem co potrafi, zwlaszcza pod plecionka), to dluzszy blank musialby byc chyba jednoczesnie mocniejszy. Czyli przykladowo 17 funtowa uncjowka. To juz ciezki kaliber na duze ryby, komfortu przy calodniowym lowieniu nie bedzie.

Moze poszukaj czegos 12 funtowego w okolicach tych 2,6 metra, czegos dedykowanego pod gumy? Bo mocy zapewne wystarczy. Chyba ze lowisz bardzo ciezko, a szczupaki i sandacze zaczynaja sie na 5 kg i daza do nieskonczonosci ????

• Like 1

Zasada jest prosta - tak krotki, jak to mozliwe! Ten sam blank w wydaniu 2,6-2,75-2,9 to zupelnie inne doznania. Odleglosci rzutowe natomiast beda praktycznie takie same.

Dlugi leci na nos i meczy reke, kilkanascie czy kilkadziesiat gramow wiecej do tego. Bardziej ulegly szczyt, czyli gorsze operowanie jigami. Wolniejszy. Przeszkadza podczas przemieszczania sie. Uzasadnieniem dla dluzszego moze byc jedynie koniecznosc lowienia za krzaczorami czy z wysoko uniesionym kijem.

I tu pytanie o Twoja wode i Twoje przynety. No i ryby. Skoro PST894 nie wystarcza (znam, lowilem, wiem co potrafi, zwlaszcza pod plecionka), to dluzszy blank musialby byc chyba jednoczesnie mocniejszy. Czyli przykladowo 17 funtowa uncjowka. To juz ciezki kaliber na duze ryby, komfortu przy calodniowym lowieniu nie bedzie.

Moze poszukaj czegos 12 funtowego w okolicach tych 2,6 metra, czegos dedykowanego pod gumy? Bo mocy zapewne wystarczy. Chyba ze lowisz bardzo ciezko, a szczupaki i sandacze zaczynaja sie na 5 kg i daza do nieskonczonosci

A znasz coś sprawdzonego 12lb w okolicach 2,6m i pod gumy, bo nie koniecznie musi to być Black Chrome?

Ja tam lubie PST894-2...ale z plecionka ???? Na rzece przy jigowaniu gumami na glowkach od 4 do 7 (w porywach 10) gramow jest genialny. W jeziorze powinno byc jeszcze lepiej. No ale ja nie jiguje agresywnie.

Tak juz ogolnie, troche poza tematem dodam...Phenixy to blanki typowo pod plecionke, z zylkami jest tylko bardzo dobrze ????

"Czyli przykladowo 17 funtowa uncjowka. To juz ciezki kaliber na duze ryby, komfortu przy calodniowym lowieniu nie bedzie."

Chyba bardzo sie roznimy bo dla mnie 17 funtow to najwyzej srednia polka wagowa. Z takimi kijami chodze na okonie :-). Ciezko to 25-30 funtów i mam na mysli tylko lowienie w slodkiej wodzie. Choc mam jednego kija, ktory lamie sie przy 47 funtach :-)

Do autora tematu. Bralbym 2,6m i wlasnie ok 17 funtow, cw tak do 30g. Oczywiscie realny cw.

Edytowane przez Jack__Daniels
  • Like 1

No u mnie takich okoni nie ma w rzece, coby je uncjowka lowic ???? Zazdroszcze... Ale, ale, taka palka 17 funtowa wymaga i odpowiedniej linki, i laduje sie dopiero przy okolo 7 gramach, nie kazdemu to pasuje. Poza tym na pewno bedzie to kij o kilkanascie przynajmniej gramow ciezszy.

Jezeli ryby raczej spore, przynety niemale, linka od 10 funtow w gore, mozna brac uncjowke. Jesli jednak kij ma byc na tyle uniwersalny, zeby obsluzyl i okonie na lince 6-8 funtowej, bralbym lzejszy. Takze 2,6 metrowy, ostatecznie, jezeli uzasadnia to charakter lowiska, 2,75 ????

Lowie tym PST894 w sredniej wielkosci rzece, to moj najlepszy uniwersal jaki kiedykolwiek mialem. Od okoni po bolenie. Od 4 do mniej wiecej 16 gramow. Gumy, jigi, wahadla, wobki. Obrotowki nie do konca lubie na tym kiju, gora nr 3.

Znajdziesz lepszy? Moze do agresywnego podbijania tych 10 gramow tak. Ja tam nie szukam ????

Witam

koledzy wcześniej  wiele już napisali  . Ja  dodam  od siebie  że przez kilka ostatnich sezonów  przeszedłem  podobną  ewolucję   z kijów  2,75/2,9 m   w kierunku  max   8'6'   od 7"6  jeśli mowa  o łowienie

z brzegu  . Te   długości  są  dla mnie  bardziej komfortowe  lepiej  zbalansowane  ,  nie męczą   tak jak  poprzednie .  Lepiej można  podbić gumę   na długości  przy odpowiednim  zbrojeniu i blanku

nie tracę za wiele  .

Jeśli  zdecydowałeś się  na black chrome  to ja  mając  tą serię  w rękach  do tej roboty  wybrałbym  tego 7"8'  ML  / 14 lbs    bardziej  uniwersalny  guma/ wobler  / blacha / obrotówka  /

ten dłuższy 8"2'   jest moim  zdaniem   mniej uniwersalny  taki bardziej szczytowy  jakby bardziej pod gumę  delikatny  szczyt .....a pózniej  sporo mocy .

moje typy :  matagi super sea bass  8"6'  20/ lbs/ 28 g  realnie   myślę ca 15 lbs   guma/ wobler  tego mam/ używam pięknie się ładuje  .

matagi super shore    7"6'  14 lbs 14 g      typowo pod gumę/jigi   ten w trakcie  realizacji  projektu  .

i Elitki  7"6  12 lbs   lub  8"6'  12 lbs     i może  jeszcze phenix fx  794  mam/używam  tego fx  793  jeśli nie te ,   to może Talony itm lub VI + tam też coś 12 lbs się znajdzie .Trudno tak na odległość  doradzać  ale nie

brałbym  już  powyżej 8"6"   te 7"6"  do 8'6"   wydaję mi się  optymalnym  rozwiązaniem  .

Pozdrawiam/ Maciej

Witam

koledzy wcześniej  wiele już napisali  . Ja  dodam  od siebie  że przez kilka ostatnich sezonów  przeszedłem  podobną  ewolucję   z kijów  2,75/2,9 m   w kierunku  max   8'6'   od 7"6  jeśli mowa  o łowienie

z brzegu  . Te   długości  są  dla mnie  bardziej komfortowe  lepiej  zbalansowane  ,  nie męczą   tak jak  poprzednie .  Lepiej można  podbić gumę   na długości  przy odpowiednim  zbrojeniu i blanku

nie tracę za wiele  .

Jeśli  zdecydowałeś się  na black chrome  to ja  mając  tą serię  w rękach  do tej roboty  wybrałbym  tego 7"8'  ML  / 14 lbs    bardziej  uniwersalny  guma/ wobler  / blacha / obrotówka  /

ten dłuższy 8"2'   jest moim  zdaniem   mniej uniwersalny  taki bardziej szczytowy  jakby bardziej pod gumę  delikatny  szczyt .....a pózniej  sporo mocy .

moje typy :  matagi super sea bass  8"6'  20/ lbs/ 28 g  realnie   myślę ca 15 lbs   guma/ wobler  tego mam/ używam pięknie się ładuje  .

matagi super shore    7"6'  14 lbs 14 g      typowo pod gumę/jigi   ten w trakcie  realizacji  projektu  .

i Elitki  7"6  12 lbs   lub  8"6'  12 lbs     i może  jeszcze phenix fx  794  mam/używam  tego fx  793  jeśli nie te ,   to może Talony itm lub VI + tam też coś 12 lbs się znajdzie .Trudno tak na odległość  doradzać  ale nie

brałbym  już  powyżej 8"6"   te 7"6"  do 8'6"   wydaję mi się  optymalnym  rozwiązaniem  .

Pozdrawiam/ Maciej

Maciej, ja się waham pomiędzy ML 82, a ML 92.

Edytowane przez Artek