Skocz do zawartości

Pierwszy kijek

kiler1224

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chce zakupić sw?łj pierwszy zestaw spinningowy :mellow:

Ale nie bardzo sie znam na sprzecie spiningowym wiec zgłaszam sie do was o porade. Kijek ma być do łapania okoni i od czasu do czasu szczupak?łw i sandaczy. Mam do wydania max 300 zł. Chodzi mi o komplet spining i kołowrotek. :o Bede łapał gł?łwnie na stawach i jeziorach z brzegu i z pomostu.

Z g?łry dzięki.

Dobrze ?źebyś się określił jakimi wabikami będziesz łowił te szczupaki i sandacze jeśli nie będą one przekraczały tych 20g( do 15g gł?łwka plus przynęta gumowa) kup sobie jakąś wyklejankę bo chyba najprędzej tym obsłu?źysz wszystkie przynęty plus jakiś kołowrotek za około 100zł czyli nic mi się innego nie nasuwa na myśl jak jakiś shimano catanka lub tym podobne.

Pozdrawiam

Jeśli ju?ź bardzo chcesz wklejankę to proponuję Mikado Temptation-na allegro mo?źe jeszcze jakąś wyrwiesz za małą kasę w okolicach 100zł.Jest czuła i dosyć mocna (grube ścianki i przelotki druciaki) więc z zacięciem zębatego nie powinno być problemu (sam kiedyś łowiłem temptationami 3,30m do 28g i 2,70m do 18g i były jak za tą cenę bardzo dobre-tylko cię?źkieeee :/ ale na kręcioł Ci trochę zostanie :D

Pozdrawiam Mateusz Okoń

Witam

Miałbym zestaw kt?łry mo?źe cię zinteresowac

Kijek wklejanka Kushiro Lancer Zender dl 2,78 cw 5-20 u?źywany jeden sezon stan bardzo dobry

Kołowrotek Ryobi Zauber 2000 praktycznie nowy jeszcze 1 rok gwarancji nawinięta plecionka power pro 15 lbs ?ź?łłta a na drugiej szpulce ?źyłka dragon maxima 0,16 czerwona

cena za zestaw 250 zł

Z całym szacunkiem do wklejek ale niech Cię ręka B.....broni.

Jak dokładnie poczytasz to forum to przekonasz się ?źe

wklejkę raczej sprzedają a nie kupują.

Kup sobie jakiegoś patyka typu:

dług 210,2,30

c.w.- do 18-20 g.

Tu proponuję np ugly sticka za rozsądne pienią?źki znajdziesz.

Z akcją fast.Koszt to 200 zł i kręciołek serii np catanka 2500 za 120 zł.

Moim zdaniem to kijek kt?łry obsłu?źy i gumki na sandacza i wobki .

R?łwnie?ź mo?źesz kupić patyk z serii catanka taki dł 240

c.w. do 20 g r?łwnie?ź na pierwsze spotkania z predatorami

będzie ok. a tu cena jest sporo mniejsza ni?ź ugly stick ok.120 zł.

pzdr

Z.H.

Na te 2 rybki czasem przydałyby się dwa r?ł?źnie pracujące kijaszki.

Ryobi Zauber, kt?łry był tu wymieniony na pewno byłby duuuu?źo bardziej ?źywotny jak Catana, a co do kijka to nie szalałbym na punkcie wklejanek- pstryka wyczujesz na kijku o jednolitej budowie blanku.

Aczkolwiek, jak ma byc to uniwersał na wszystko.....

Nie radziłbym kupować Catany(kija), no chyba, ?źe chcesz robić krok w tył przy zacięciu, ?źeby wbić hak w rybi pysk. Do sandacza zdecydowanie za kluskowaty.

Pozdrawiam

Kamil

W tym bud?źecie wędkę radziłbym Kongera coś z serii World Champion albo Maxim lub wspominaną przez koleg?łw Catanę. CW do 20-25-30 gram (zale?źy od przynęt).

Jeśli kołowrotek to akurat zamiast Catany (bardzo r?ł?źne opinie słyszałem, miałem w rękach mały model - 1000 - sam plastik) doradzałbym Mistralla Amundsona, rozmiar 3000 powinien być ok.

Bardzo przyzwoity kręciołek za stosunkowo niską cenę.

Jeśli chodzi o wędke to proponuję Dragon Expres, nowa seria dragona, fajne wędki za przystępne pieniądze 160 -170 zł, co do kołowrotka mo?źesz kupić za około 100zł crosfire daiwy, fajny kołowrotek, ma co prawda jedną szpulę ale stąd ni?źsza cena :D

Co do kijka: np. Dragon Millenium Trout, albo Konger World Champion Turbo. Długość np. 2,40. Kołowrotek? Mo?źe Ryobi Applause 2000, albo Team Dragon 720 iX.

Ino spr?łbuj ten pułap 300 zł choć trochę w g?łrę podepchnąć. Powy?źsze kombinacje wyjdą ok. 350 zł (jeśli dobrze poszukać). Ewentualnie szukaj jakiegoś sprzętu u?źywanego, ale w bardzo dobrym stanie.

Pzdr,

Fatso

w tej cenie na pewno udałoby się wyrwać ryobi excia zobacz tu http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=18011&am p;start=0& lub team dragon 930 u?źywany w bdb. stanie.

a kijek to jak radzi kol wy?źej np. ten millenium, jak chcesz dłu?źszy to model superfast 5-25 na alledrogo nowy to koszt 155-160zł + wysyłka.

jak chcesz mocniejszy to model pike, u?źywany jeszcze taniej kupisz. nic lepszego raczej nie znajdziesz.

A ja nie odradzam wklejanki, do zastosowań o kt?łrych napisałeś. Wklejanka z cw. do 20 g poradzi sobie doskonale. Obsłu?źy bez problemu obrot?łwki do rozmiaru mepssowskiej aglii 2 oraz małe woblery i ukierunkuje na u?źywanie gum, kt?łre na wymienione gatunki są skuteczne i mniej problematyczne przy odhaczaniu (uzbrojone jednym hakiem).

drzejko

Mo?źe i wklejanki nie są rewelacyjne, ale jak chcecie Panowie pogodzić inaczej szczupaka i okonia w tym przedziale cenowym? Wędką do 30g zało?źycie paprocha na 3g gł?łwce? Trzeba będzie p?łjść na jakiś kompromis aby jedną wędką obsłu?źyć te ryby.

Pozdrawiam

A co powiecie na temat tych kijk?łw

*Jaxon Perseus Spinning 2,70m/30g

*Cormoran Black Bull HC Light Spinning 240

*Dragon Mystery XT Impulse Spinn 240cm/5-25g

*Cormoran CARB-O-STAR X Jig-Spinn 2,4m/3-25g

*Cormoran THUNDERSTICK Spinn 270cm/25g

*Daiwa Sweepfire Spinning 2,1 m / 5-25 g

*Dragon Mystery Camou Spinn 270cm/25g

*Dragon Mystery XT Contact Jig 240cm/3-20g

I kręcioł?łw

*Cormoran i-COR 10PiF 1500

*Cormoran Red Master 8 PiF 2500

*Daiwa CROSSFIRE- i 1500

*Dragon Maxima HS FD 1020i

*Abu Garcia CARDINAL BC 30R

*Robinson Diplomat FX 38

Wszystkie są zajebiste bierz te, kt?łre Ci się najbardziej podobają.

Wyczuwam sarkazm :lol:

Ale prawda jest taka, ?źe nie przekonasz się dop?łki nie kupisz i nie połowisz. I dopiero po jakimś czasie będziesz wiedział czego oczekujesz od kija, a wtedy łatwiej będzie dobrać coś z tego, co jest na rynku.

Przede wszystkim bez pośpiechu, na razie i tak nie polecisz łowić.

Optymalną sytuacją byłoby gdybyś m?łgł wypr?łbować jakieś zestawy nad wodą, nie wiem czy masz znajomych spinningist?łw, kt?łrzy z jednej strony mogliby Ci coś doradzić, a z drugiej umo?źliwić wypr?łbowanie swojego sprzętu. Przy takiej okazji sam byś stwierdził co Ci najlepiej odpowiada.

Jeśli mieszkasz w większym mieście odwiedź sklepy wędkarskie i pomacaj to co jest w interesującym Cię przedziale cenowym. Posłuchaj te?ź sprzedawc?łw, ale nie bezkrytycznie.

Jak coś Ci się spodoba sprawdź ceny w necie. Jeśli ceny nie będą się bardzo r?ł?źnić między sklepem stacjonarnym a internetowym kup w sklepie stacjonarnym, będziesz miał mniej problem?łw przy ewentualnej reklamacji lub naprawie.

Hej.Ja na początek tak jak @drzejko i

@wiktos polecał bym jednak wklejankę.Wybacza ona wiele błęd?łw początkującym,uniwersalniejsza-obsłu?źy zar?łwno przynęty 3gr jak i 20gr i tańsza.Sam od lat łowię wklejkami i bardzo je sobie chwalę.Z

kijk?łw kt?łre podałeś nie łowiłem na ?źaden ale na sucho podobał mi się cormoran carb o star

Hehehehe Polecałbym wklejke, od paru lat nimi łowie. :lol:

A ile razy machałeś dobrym kijem Nie wklejką. :unsure:

Wiesz kolego aby doradzać nale?źy mieć troszke

obycia z jednym i drugim. Je?źeli łowisz wklejką i Ci to pasi to pełny luss i nie ma o czym m?łwić <_<

Ja natomiast uwa?źam ?źe mo?źna kupić za cene wklejki dobrą wędkę

kt?łra r?łwnie?ź obsłu?źy i 5 i 20 gr.

a je?źeli chodzi o przyklady to wcześniej koledzy podawali.