Skocz do zawartości

Pierwszy kijek

kiler1224

Rekomendowane odpowiedzi

To prawda nie mam doświadczenia w łowieniu dobrymi pełnymi kijami na gumy ,gdy?ź pr?łby wędkami do 200?źł wypadały fatalnie kończąc się pogryzionymi gumami bez ogon?łw i bez kontaktu z rybą a na dro?źsze mnie i kolegi @kiler1224 w tej chwili nie stac.Druga sprawa-gdy sam prosiłem o radę w doborze kija pełnego dowiedziałem się ?źe pogodzenie tej rozpiętości gramatur przynęt jest niemo?źliwe nawet przy drogich kijach a co m?łwic o mas?łwce.

@Zander Hunter czy widziałeś w jakiej cenie kolega chce się zmieścić kijek plus kołowrotek? Jak znasz jakiś super kijek do powiedzmy 200zł kt?łry obsłu?źy przynęty od okonia po szczupaka to napisz.

Pzdr :D

Kolega juz mnie wyprzedził :mellow: :mellow:

A je?źeli chodzi o dokładne modele to np był ostatnio na jerkbaicie prawie nowy shimaniak technium 240 cx cw od 5 do 21 g

za 200 z przesyłką.

Jak poszukasz a w zasadzie poszukacie to znajdziecie <_<

Druga sprawa to to ?źe takim kijem połowisz okonia

szczupłego tudzie?ź pstrą?źka . Raczej nie ma mowy o sandałowaniu z opadu bo cię?źko z zacięciem.

Podsumowując 300 zitha bud?źetu wcale nie znaczy ?źe masz do wyboru tylko wklejkę. Musisz być jednak pewien ?źe

nawet za 500 na samą wędkę nie znajdziesz niczego uniwersalnego do wszystkiego.

p.s.-techniumka ja zwinąłem.

<_< <_< <_<

pzdr.ZH

Kijek miałem w ręce tylko w sklepie moje spostrze?źenia, ?źe to kijek do okonia pstrąga a szczupak to tak trochę hard core :lol: owszem do gł?łwki max 12g połowi z kopytem 3' ale o większych przynętach wydaje mi się, ?źe tu mo?źna zapomnieć nie m?łwiąc o ewentualnej obrot?łwce 3-4. Przy pełnych wędkach jak i wklejankach trzeba p?łjść na kompromis.

@wiktos - napisałem Tobie ?źe to jedna z ciekawych propozycji

kt?łre były ostatnio na tym forum do 200 zł. Odniosłem się do pytania kt?łre mi postawiłeś.

Co do szczupłych- hmmmm myślę ?źe rzeczywiście obrot?łwka 4 to mo?źe byc przegięcie lub 12 cm guma z gł?łwką 15g.

Jednak jak r?łwnie?ź napisałeś trzeba albo p?łjść na kompromis

i łowić szczupłe tym kijem mniejszymi przynętami lub

kupić drugi kt?łry obsłu?źy du?źe gumy itp.

Wielu wędkarzy posiada 2 lub nawet 3 kijki na szczupłego

czy sandała więc oczywistą oczywistością będzie brak mo?źliwości

dopasowania jednego kijka do wszystkich rodzaj?łw przynęt.

Jeszcze raz polecam nie spieszyć się z decyzją, szukać, szperać

i pomacać przed kupnem ,jak są mo?źliwości to najlepiej nad wodą. :mellow:

pozdrawiam,

ZH

• 2 lata później...

Witam ! Panowie sorry za odgrzanie kotleta ale potrzebuje pilnie opinii o tym kiju Daiwa Sweepfire cw do 50gram dokładniej model 2.4m. Jaka to ma akcje ? czy podane Cw jest realne czy zmyślone, czy obsłuży gumy 15-20 gram i koguty ok 20 gram. Lubię łowić z opadu i potrzebuję coś na łódkę i brzeg ale żeby ładnie rwało z dnia przynętę.