Skocz do zawartości
  • 0

Kolibri 450 + Mercury 15 - problem

Agraph

Pytanie

Właśnie wróciłem z testów takiego zestawu i jestem nie miło zaskoczony.

Od połowy gazu do maxa silnik zaczyna łapać powietrze i nie ciągnie jak trzeba.

Silnik z krótką stopą - 430 mm.

Czy w tym pontonie powinno się już stosować długą stopą aby tego uniknąć?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Bardzo bym chciał, ale tak nie jest.

Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł. Dodam, że dociążaliśmy specjalnie tył pontonu, żeby silnik siedział jak najgłębiej, jednak po chwili przyśpieszania znowu zaczęła się odsłaniać płyta i śruba zasysała powietrze.

• Like 1

• 0

Właśnie wróciłem z testów takiego zestawu i jestem nie miło zaskoczony.

Od połowy gazu do maxa silnik zaczyna łapać powietrze i nie ciągnie jak trzeba.

Silnik z krótką stopą - 430 mm.

Czy w tym pontonie powinno się już stosować długą stopą aby tego uniknąć?

..jaka śruba??

• 0

na pontonach przepływałem tyle co nic , ale ostatnio testowałem silnik 25  z pontonem 4m i bardziech chodziło o sprawdzenie silnika niż pontonu .  Najgorzej sie zachowywał właśnie przy obciążeniu tyłu i na skrętach - łapał powietrze , gdy dociążony był przód bardziej łapanie powietrza ustawało - ciężko to wytłumaczyć dlaczego tak sie działo ,ale tak było , płyta mniej więcej 6 cm pod dnem pontonu

jakby co dokładnie taki zestaw był :

ponton :http://allegro.pl/ponton-navy-marine-525-rib-3-9m-40ps-kil-podloga-i6304079521.html

silnik : http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-spalinowy-force-25-km-2suw-igla-i6306779159.html

także może spróbujcie jak ja dociązyć przód

• 0

Może trzeba sprawdzić silnik, podpiąć do jakiejś łodzi i na niej go przetestować. Moim zdaniem to jego wina, mój znajomy ma ten sam ponton z silnikiem ze stopą S i pływa, fakt że silnik mniejszy (5KM) więc nie za bardzo ten kolos wejdzie na nim w ślizg, ale sprawdz najpierw silnik z łodzią która wytrzyma pełny ciąg :)

• 0

A silnik osiąga max obrotów czy przy łodzi wkręca sie szybko?

Może to być wina śruby. Miałem tak przy Honda 20 plus Bush 420. Zmiana śruby z cztero łopatkowej na trzy, załatwiła sprawę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Kolego a nie jest walnięte sprzęgło śruby - może się ślizgać śruba i daje to taki efekt. Drugim powodem może być za wysoko silnik osadzony lub tak jak kolega piszę powyżej wina samej śruby - mieli powietrze, ale raczej obstawiał bym to pierwsze, skoro cała reszta gra...

Edytowane przez womaly23

• 0

to że pływałeś tym silnikiem na 320 bez problemu to nie zmienia faktu, że to jest wina silnika. Tak jak pisali koledzy może być wina śruby, albo to co ja pisałem wcześniej, silnik pod dużym obciążeniem ma problem techniczny, dlatego musisz go sprawdzić na łódce która będzie stanowić dla niego wyzwanie. Coż z tego, że on na maksie pływał dobrze z lekkim sprzętem, nie musiał generować pełnej mocy, przy wyższym obciążeniu może mieć problemy z odpowiednią mieszanką. 

• 0

Żebyśmy mieli jasność co masz na myśli pisząc "łapie powietrze" - chodzi o to że płynąc do pewnego zakresu jest ok, przy pewnych obrotach pojawia się nagły nie koniecznie ciągły a raczej wyrywający wzrost obrotów silnika co w normalnych warunkach dało by większą prędkość, ale nie w tym przypadku.

Jeśli rozpatrujemy właśnie taki przypadek to moim zdaniem jest to:

1. za wysoko wisi silnik

2.nieodpowiedni skok śruby

3. tzn sprzęgło w śrubie

Wszystkie wyżej wymienione przypadki skutkują tzw mieleniem wody ( często przy takich skokach środek pływający reaguje szarpaniem łódki i utratą prędkości choć nie zawsze)  i nagłymi skokami obrotów silnika bez efektów ....

Ja tak rozumiem opisany przez Ciebie problem, z którym spotkałem się dwukrotnie i tu pierwszym problemem był zbyt wysoko powieszony silnik a drugim sprzęgło śruby....

Jeśli problem łapania powietrza w Twoim przypadku polega na czym innym przedstaw nam to bardziej jasno.

Problemy matką pomysłów , może coś wymyślimy w tak zacnym gronie ;p

Edytowane przez womaly23

• 0

Już tłumaczę: zwiększając obroty zaczyna się tworzyć niecka, która odsłania płytę kawitacyjną i wtedy śruba łapie powietrze. Strzelam, że to jednak właściciel pontonu dał ciała z pompowaniem kilu i stąd takie cyrki. W wątku obok jest opis kolibri 450 + silniki 9.8 i 20 KM z krótką stopą i wszystko działa jak trzeba.