Skocz do zawartości
  • 0

Kolibri 450 + Mercury 15 - problem

Agraph

Pytanie

Właśnie wróciłem z testów takiego zestawu i jestem nie miło zaskoczony.

Od połowy gazu do maxa silnik zaczyna łapać powietrze i nie ciągnie jak trzeba.

Silnik z krótką stopą - 430 mm.

Czy w tym pontonie powinno się już stosować długą stopą aby tego uniknąć?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W ProScan 470 również zachodzi takie zjawisko aczkolwiek dzieje się tak kiedy nieodpowiednio rozłożymy masę na jednostce płynąc prosto podczas flauty. Kiedy woda faluje czasem zdarza się "mielenie wody" 

Każdy nagły zwrot kończy się zjawiskiem jakie opisujesz czyli mieleniem. 

Również pływam na Merc 15hp ze stopą S. 

Na krótkim pontonie 330 problemu nie było.

Patryk pływałeś na kolibri czy Bushach ?

• 0

Adrian , miałem dokładnie taki sam problem . Nie mam zbyt wielu doświadczeń pontonowych , ale swego czasu namiętnie pływałem po Jadranie podczas corocznych wyjazdów do Chorwacji . Mój pierwszy zestaw to była Yamaha 13,5 i chiński ProWave 3,8 m . Objawy dokładnie takie , jak opisujesz . Wyglądało to tak , jakby ewidentnie silnik w trakcie pływania był za wysoko .Wcześniej nie pływałem na gumieniakach więc myślałem , że chyba tak ma być . Ale obserwacja innych jednostek na wodzie przeczyła temu absolutnie  ;) . W drugim sezonie wyjazdowym miałem okazję wsiąść na Busha Kaimana 4 m z Yamką 20 km . I oczka mi się otworzyły  :D . Po powrocie zaraz zakupiłem Kaimana 3,6 i zacząłem normalnie pływać . Obstawiam albo własności nautyczne samego pontonu , albo tej konkretnej konfiguracji z silnikiem .

Edytowane przez malinabar

• 0

...tylko Bush i Brig...kilka sztuk od 3.3-do 4.2m, kilka silników 9.9-30hp, żadnych tympodobnych objawów..na chińszczyznach znajomych czasami się zdarzało...

Pewnie dlatego w moim oryginalnym Favorite taki objaw wystąpił przy Hondzie 20 kucy :-)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Już nie mam. 420. Sprzedałem i kupiłem łódkę. A mobilny zestaw to Maweric 330. Sam go sobie rozkładam i woduje, czego nie bardzo mogłem powiedzieć o 420 :-)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Dano-G

• 0

Mam ten sam problem z tym modelem Kolibri. Zakładając 30 Tohatsu nie daje się pływać. Czy ktoś z forumowiczów borykał się w tym modelu z takimi objawami a jeśli tak to jak rozwiązał problem?

Ja miałem taki problem. To konstrukcja tego modelu. Tokarex wymienił mi go bez gadania na Favorita 470 (z dopłatą) i problem ustąpił. Teraz mam 420 i też pływa nez problemów. Kolibri to pomyłka, nigdy więcej.

• 0

Ja miałem taki problem. To konstrukcja tego modelu. Tokarex wymienił mi go bez gadania na Favorita 470 (z dopłatą) i problem ustąpił. Teraz mam 420 i też pływa nez problemów. Kolibri to pomyłka, nigdy więcej.

W takim razie jutro do nich dzwonię bo też tam kupowałem.

• 0

Jak jest problem, to podcięcie pawęży nie ma wpływu na gwarancję. Trzeba dogadać się ze sprzedawcą, dopisać punkt do gwarancji i po problemie, tym bardziej że taki zabieg nie ma wpływu na nic. :) .

Gorszym problemem jest montaż kół slipowych bez uszczelnienia otworów silikonem :)

• 0

A jakie mają Suzuki  i Mercury ?

Merc i Toha to chyba to samo ( nie wchodząc w szczegóły) i mają krótszą S stopę w porównaniu z Yama i Honda. 

Miałem 15 Merca ze starszym Proscanem 4.7 i było gitara. Zmieniłem na nowego Proscana, który jest szerszy i ma większą średnice bańki i pływanie na Mercu kończyło się przy 20km/h podczas flauty. Łysy Wąż pomyka tez na nowym Proscanie z Yamą i zdaje się że ma lekko  wycięta pawęż .