Skocz do zawartości

Shimano Twin Power FA, FB czy FC ?

saw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zamierzam zanabyć kręcioła do średniego spinningu, wyb?łr padł na Twin Powera 2500, czy ktoś m?łgłby mi wyjaśnić rzeczywiste r?ł?źnice pomiędzy FA, FB i FC, o wadze, parametrach z tabelki i cenie wiem ale czy są jakieś faktyczne r?ł?źnice w u?źytkowaniu? Wcześniej myślałem o Certate ale ponoć lekko delikatna co mnie zniechęciło.

pozdrawiam

tak z grubsza to im starszy model tym lepszy, a nawet i teoretycznie tańszy :D

btw. taki europejski nie jest w istocie odpowiednikiem twinka z japońskiego rynku, tylko co najwy?źej biomastera. a za tego FC to sobie wołają nie mało :unsure:

co do ceratki to jest to raczej wytrzymalsza i dro?źsza maszynka od ww. rzekomych twink?łw. i gabarytowo ciut większa, z większą średnicą szpulki - nawet typowa dwatysiącepińcet :o

Myślałem wcześniej o nowej certate ale pisał ktoś, ?źe jakieś plastikowe duperelki pękają :D Gdzieś te?ź wyczytałem ?źe TP FA i FC są okej a w FB powstają dość szybko luzy na korbie i teraz ju?ź sam nie wiem co dalej.

no właśnie japończyk to ju?ź inna sprawa, to taka lekko okrojona stella :mellow:

jest w wersji z alu lub Mg, do wyboru do koloru masz jeszcze sephię/fireblood te?ź rocznik 05', albo na europę Aspire FA - jak ten twinek 05' w budzie z alu.

ale to są większe pienią?źki ni?ź TP FA, FB, FC.

pozostaje jeszcze starszy model ceratki lub infinity Q jak kto woli.

Panowie,

to mo?źe głupie pytanie, ale w temacie: w jaki spos?łb rozpoznawać rocznik kołowrotk?łw shimano po oznaczeniach? Czyli skąd będę wiedział, ?źe ten TP albo Stradic jest 2005, a nie 2009?

Dzięki

w shimano przynajmniej, jak zdejmiesz szpulę to na rotorze jest wybity rocznik. w tych najstarszych niema, ale te raczej z wyglądu mo?źna rozpoznać :D

ale rzeczywiście bez doktoratu z cewkologi się raczej nie obejdzie.

zobacz na tego starego TP MGS 00'

chyba nawet coś takiego ostatnio wisiało na aledrogo - całkiem wypasiona maszynka :o

Trochę mi się rozjaśniło btw. tłumaczenie miejscami jest dość ciekawe w linku TP FC Og?łlnie rzecz biorąc, cewki robi dobre wra?źenie, choć wydaje się trochę cię?źkie dla jego klasy i klasy. Jego masa mo?źe zostać znacznie obni?źona przez policję! :lol:

• Like 1

Do niedawna ciekawą ofertę miał MinstorTackle na TpMg model 06 http://www.minstortackle.com/servlet/the-SHIMANO-cln-Twinpow er/Categories Niestety ostatni egzemplarz Tp4000 przyleciał do mnie miesiąc temu i źr?łdełko wyschło. Mam jeszcze namiar na TP MgS2500 dokładnie taki model jak zalinkowany wy?źej

To juz wiem kto mnie wyprzedzil <_<

Ja polecam FA z prostej przyczyny przełącznik obrot?łw wstecznych jest na końcu obudowy a nie pod rotorem jak w nowszych wersjach. To drobiazg ale warty uwagi zwłaszcza jak kręcioł chlapnie w piasek.

drzejko

Bywa te?ź szkodliwe gdy walnie o twardsze

Gotowej recepty nie ma .... na chwilkę nieuwagi ;)

post-160-1348915199,0367_thumb.jpg

• Like 1

@popper, nie nie gadaj...pewnie gwoździe nim wbijałeś :D

Upadek z rąk..... na podłogę ( z paneli). Po drodze były drzwiczki od komody :angry:

Ale niedługo wymiana na oryginał nowy. Lakier niczego nie spełnił. Jest zatłuszczony (konserwacja) ale nietknięty ;)

Dziękuję wszystkim za pomoc, ostateczny wyb?łr padł na TP FC, wg daily-fishing.ru kraj pochodzenia Japonia, zaufam. Jak go zajadę w kr?łtkim czasie wtedy wezmę coś z rynku d?źapańskiego.

Pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za pomoc, ostateczny wyb?łr padł na TP FC, wg daily-fishing.ru kraj pochodzenia Japonia, zaufam. Jak go zajadę w kr?łtkim czasie wtedy wezmę coś z rynku d?źapańskiego.

Pozdrawiam

FC to pochodna Biomaster?łw i Ultegry, nie ma pełnego metalowego body. Na e-bayu japońska wersja TP kosztuje ok. 300$, chyba taniej ni?ź europejski FC.