Skocz do zawartości

Historia jakiej nie pamiętacie....... Takie tam historyczne wspominki

Sebo0707

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat gorzowskiego stilona to nie wspominam z sentymentem... byl to bardziej peerelowski bubel jak dla mnie.

Z dzisiejszej perspektywy niektore rzeczy wygladaja jednak żenująco, ktoś tu wspomnial zbieranie puszek po napojach - Afryka dzika normalnie, kawalek kolorowego świata w szarej rzeczywistości

Ale komiksy w Świecie Młodych były extra :)

Z dzisiejszej perspektywy niektore rzeczy wygladaja jednak żenująco, ktoś tu wspomnial zbieranie puszek po napojach - Afryka dzika normalnie, kawalek kolorowego świata w szarej rzeczywistości

Pawle drogi, a ja to widzę inaczej. Kiedyś jako młodziaki potrafiliśmy się cieszyć i doceniać puszki po napojach czy kapsle do gry. Nie wspominając o tym jak ktoś miał Lego, kilka Matchboxów czy swój nowy rower. Tak, bo nie każde dziecko miało rower. A dziś mając niemal wszystko nie potrafimy się cieszyć niczym. Te kolory przesłoniły nam rzeczy ważne. Dziś nie umiemy żyć i się cieszyć tym co mamy. Dziś aby być spełnionym (w miarę spełnionym) musimy posiadać. Więcej, więcej i więcej. To zły kierunek. I to jest moim zdaniem żenujące :(

• Like 8

A co, puszki gorsze od pokemonow? Po co kompleksy? Swiat byl inny nie tylko w naszym mimo wszystko zlym PRL-u, siermieznie potrafili ubierac sie nawet prezydenci zachodni czy ichnie gwiazdy wszelkiego rodzaju. A oglupiajace seriale pojawily sie tam duzo wczesniej niz u nas...i duzo skuteczniej chyba ????

My nie znalismy innej rzeczywistosci ale tak sobie myślę że jak ktoś z zachodu do prl przyjeżdżał i widział te puszki to co sobie myślał....

żeby nie było - też zbierałem oczywiście :) gospodarka niedoboru wydaje mi się jednak z perspektywy czasu nie mniej upadlająca od rozbuchanego konsumpcjonizmu

Coloumb, chyba nie oglądałeś występu ABBY w TVP. Siermiężnie? Wolne żarty. Już nie wspomnę o Africu Simonie z krzesłem w paszczy. Nasza rzeczywistość była jednak mniej kolorowa. Serial można zawsze wyłączyć, no może z wyjątkiem Colombo czy Kojaka. A co do naszego podwórka to jednak wolałbym kupić na Kruczej czy KRN Damyla czy Abulona niż gorzowską 0,35. Pomijając, że miała średnicę wahającą się od 0,15 do 0,50 i sztywność dzisiejszego przyponu na szczupaka, to jazda na ryby przywoływała pytanie: którego meppsa dziś urwę (i nie będę go miał jak odkupić)? Inne realia, inne radości i inne zmartwienia. A ABBY można słuchać do dziś. Mistrzostwo świata w muzyce pop. 

Nie bronie komuny, po prostu ludzie wszedzie zachowuja sie podobnie, tesknia za czyms wyimaginowanym. Nic w tych puszkach nie bylo upodlajacego, po prostu kolorowa namiastka bogactwa, kojarzylismy z nimi wyjatkowosc, roznorodnosc itp., zwykle dzieciece fascynacje. Moze i glupie, ale dzis kolekcjonuje sie jak wspomnialem powyzej pokemony. Wole puszki, cos jednak za nimi sie krylo, chocby ambicja, zeby kiedys zyc tak, jak w cywilizowanym swiecie. A co kryje sie za pokemonem?

Zachod zdawal sie rajem, teraz wiemy, ze plusy przeslanialy tak skutecznie minusy, ze lykalismy wszystko bezrefleksyjnie. Podobnie jak dzis niektorzy polityczna poprawnosc, ale o tym z Toba Friko nie moge porozmawiac, bo mnie znow zbanujesz ????

• Like 5

Akurat gorzowskiego stilona to nie wspominam z sentymentem... byl to bardziej peerelowski bubel jak dla mnie.

Ale komiksy w Świecie Młodych były extra :)

Gorzowski stilon to jak łowiłem z gruntu to mi ciężarek do brzegu przyciągał  :lol: taką miał pamięć skubany :P

Co do reszty się nie zgodzę , po prostu chcieliśmy poczuć trochę zachodniego luksusu  w tej PRL-owskiej szarzyźnie ,ja np zbierałem podkładki pod piwo i naklejki z flaszek od browarów

pisałem do koncernów na całym świecie bywało tak ,że dostawałem zestaw od początku produkcji browaru , pamiętam te makatki u kolegów z paczkami od zachodnich papierosów

A teraz jakie hobby ma współczesna młodzież ? jak wcześniej kolega napisał lataja po mieście jak pogięci i  szukają jakiś pokemonów albo siedza na fejsie ,życia bez komórki sobie nie wyobrażają

a jak deko urosną to chlają browar i dra mordy po nocy , ale to wina współczesnego świata i rodziców  ;)

• Like 2

Kiedyś w latach 80 całe wakacje zbierałem butelki za które miałem kupić swoją 1 wymarzoną kolarzówkę bodajże Rometa ,kasę uzbierałem z pomocą rodziców..... Ale rowery się skończyły,pamiętam jak płakałem.....

A na komunie dostałem wigry3 i zegarek poliota...

Edytowane przez PaPaDaNcE

Nie śmiałbym się tak z pokemonowego szału. To spełnienie marzeń z dzieciństwa, o zostaniu trenerem kieszonkowych potworów. Przypomnę, że spełnieniem marzeń była fura, skóra i komóra. To było marzenie wielu rodziców dzisiejszych łowców pokemonów ;)

Niesamowitym doświadczeniem było wprowadzenie wolnych sobót (jednej w miesiącu :P) i "Studia 2". Telewizja miała wtedy już ( :P ) DWA programy, a program telewizyjny podawał, które audycje będą nadawane W KOLORZE :lol:  :lol:  :lol:

• Like 5

Gość Piokowal

No i nie sposób nie wspomnieć o "Zrób to Sam", niektóre patenty aktualne do dziś 

https://www.youtube.com/watch?v=hwBEl8KlRuE

Pamiętam do dzisiaj jak w latach 70 tych w programie Zrób to sam  konstruował wędkę z... listewek świerkowych dostępnych w CSH !! cyt,, kto powiedział,że wędka ma mieć przekrój okrągły ?,, :)  To były czasy... ;)

• Like 1