Friko Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Akurat gorzowskiego stilona to nie wspominam z sentymentem... byl to bardziej peerelowski bubel jak dla mnie. Z dzisiejszej perspektywy niektore rzeczy wygladaja jednak żenująco, ktoś tu wspomnial zbieranie puszek po napojach - Afryka dzika normalnie, kawalek kolorowego świata w szarej rzeczywistości Ale komiksy w Świecie Młodych były extra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 A był jeszcze model z zamszowym przodem, pamiętasz? Bułgary jeszcze ktoś puszcza na allegro co jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Z dzisiejszej perspektywy niektore rzeczy wygladaja jednak żenująco, ktoś tu wspomnial zbieranie puszek po napojach - Afryka dzika normalnie, kawalek kolorowego świata w szarej rzeczywistościPawle drogi, a ja to widzę inaczej. Kiedyś jako młodziaki potrafiliśmy się cieszyć i doceniać puszki po napojach czy kapsle do gry. Nie wspominając o tym jak ktoś miał Lego, kilka Matchboxów czy swój nowy rower. Tak, bo nie każde dziecko miało rower. A dziś mając niemal wszystko nie potrafimy się cieszyć niczym. Te kolory przesłoniły nam rzeczy ważne. Dziś nie umiemy żyć i się cieszyć tym co mamy. Dziś aby być spełnionym (w miarę spełnionym) musimy posiadać. Więcej, więcej i więcej. To zły kierunek. I to jest moim zdaniem żenujące 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 A co, puszki gorsze od pokemonow? Po co kompleksy? Swiat byl inny nie tylko w naszym mimo wszystko zlym PRL-u, siermieznie potrafili ubierac sie nawet prezydenci zachodni czy ichnie gwiazdy wszelkiego rodzaju. A oglupiajace seriale pojawily sie tam duzo wczesniej niz u nas...i duzo skuteczniej chyba ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Czytam i się uśmiecham ... muszę mocno powstrzymywać się od komentarzy Dawać Panowie dalej... tylko z klasą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 My nie znalismy innej rzeczywistosci ale tak sobie myślę że jak ktoś z zachodu do prl przyjeżdżał i widział te puszki to co sobie myślał.... żeby nie było - też zbierałem oczywiście gospodarka niedoboru wydaje mi się jednak z perspektywy czasu nie mniej upadlająca od rozbuchanego konsumpcjonizmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Coloumb, chyba nie oglądałeś występu ABBY w TVP. Siermiężnie? Wolne żarty. Już nie wspomnę o Africu Simonie z krzesłem w paszczy. Nasza rzeczywistość była jednak mniej kolorowa. Serial można zawsze wyłączyć, no może z wyjątkiem Colombo czy Kojaka. A co do naszego podwórka to jednak wolałbym kupić na Kruczej czy KRN Damyla czy Abulona niż gorzowską 0,35. Pomijając, że miała średnicę wahającą się od 0,15 do 0,50 i sztywność dzisiejszego przyponu na szczupaka, to jazda na ryby przywoływała pytanie: którego meppsa dziś urwę (i nie będę go miał jak odkupić)? Inne realia, inne radości i inne zmartwienia. A ABBY można słuchać do dziś. Mistrzostwo świata w muzyce pop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Przesiadka z gorzowianki i drucianych haczykow na SIGLON i Gamakatsu w latach 90-ych to był szok... wkroczenie w inny wymiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Nie bronie komuny, po prostu ludzie wszedzie zachowuja sie podobnie, tesknia za czyms wyimaginowanym. Nic w tych puszkach nie bylo upodlajacego, po prostu kolorowa namiastka bogactwa, kojarzylismy z nimi wyjatkowosc, roznorodnosc itp., zwykle dzieciece fascynacje. Moze i glupie, ale dzis kolekcjonuje sie jak wspomnialem powyzej pokemony. Wole puszki, cos jednak za nimi sie krylo, chocby ambicja, zeby kiedys zyc tak, jak w cywilizowanym swiecie. A co kryje sie za pokemonem? Zachod zdawal sie rajem, teraz wiemy, ze plusy przeslanialy tak skutecznie minusy, ze lykalismy wszystko bezrefleksyjnie. Podobnie jak dzis niektorzy polityczna poprawnosc, ale o tym z Toba Friko nie moge porozmawiac, bo mnie znow zbanujesz ???? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Akurat gorzowskiego stilona to nie wspominam z sentymentem... byl to bardziej peerelowski bubel jak dla mnie. Z dzisiejszej perspektywy niektore rzeczy wygladaja jednak żenująco, ktoś tu wspomnial zbieranie puszek po napojach - Afryka dzika normalnie, kawalek kolorowego świata w szarej rzeczywistości Ale komiksy w Świecie Młodych były extra Gorzowski stilon to jak łowiłem z gruntu to mi ciężarek do brzegu przyciągał taką miał pamięć skubany Co do reszty się nie zgodzę , po prostu chcieliśmy poczuć trochę zachodniego luksusu w tej PRL-owskiej szarzyźnie ,ja np zbierałem podkładki pod piwo i naklejki z flaszek od browarówpisałem do koncernów na całym świecie bywało tak ,że dostawałem zestaw od początku produkcji browaru , pamiętam te makatki u kolegów z paczkami od zachodnich papierosówA teraz jakie hobby ma współczesna młodzież ? jak wcześniej kolega napisał lataja po mieście jak pogięci i szukają jakiś pokemonów albo siedza na fejsie ,życia bez komórki sobie nie wyobrażająa jak deko urosną to chlają browar i dra mordy po nocy , ale to wina współczesnego świata i rodziców 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Skoro to wątek dla "dziadków" ... to przed chwilą urodziła mi się trzecia wnuczka mam komu opowiadać o tamtych czasach 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Jak to mowia mlodsi, gratki ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieqbw Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 (edytowane) Kiedyś w latach 80 całe wakacje zbierałem butelki za które miałem kupić swoją 1 wymarzoną kolarzówkę bodajże Rometa ,kasę uzbierałem z pomocą rodziców..... Ale rowery się skończyły,pamiętam jak płakałem.....A na komunie dostałem wigry3 i zegarek poliota... Edytowane 28 Lipca 2016 przez PaPaDaNcE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Pojadę po bandzie ...z tamtych czasów chciałbym aby wróciło obowiązkowe 2 lata w Mon-ie. Swojego domorosłego filozofa do marynarki na 3 bym wysłał . By się chłopina nawrócił . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Nie śmiałbym się tak z pokemonowego szału. To spełnienie marzeń z dzieciństwa, o zostaniu trenerem kieszonkowych potworów. Przypomnę, że spełnieniem marzeń była fura, skóra i komóra. To było marzenie wielu rodziców dzisiejszych łowców pokemonów Niesamowitym doświadczeniem było wprowadzenie wolnych sobót (jednej w miesiącu ) i "Studia 2". Telewizja miała wtedy już ( ) DWA programy, a program telewizyjny podawał, które audycje będą nadawane W KOLORZE 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Ciekawym "zjawiskiem" była Niewidzialna Ręka, a program "Piórkiem i Węglem" też pewnie pamiętacie ... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Ilustracje tamtych czasów w rysunkach Szymona Kobylińskiego 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 No i nie sposób nie wspomnieć o "Zrób to Sam", niektóre patenty aktualne do dziś https://www.youtube.com/watch?v=hwBEl8KlRuE 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piokowal Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 No i nie sposób nie wspomnieć o "Zrób to Sam", niektóre patenty aktualne do dziś https://www.youtube.com/watch?v=hwBEl8KlRuEPamiętam do dzisiaj jak w latach 70 tych w programie Zrób to sam konstruował wędkę z... listewek świerkowych dostępnych w CSH !! cyt,, kto powiedział,że wędka ma mieć przekrój okrągły ?,, To były czasy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Był jeszcze "Zwierzyniec"prowadzony przez śp.Michała Sumińskiego. Świetnie potrafił opowiadać. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 (edytowane) I hurtem, cała playlista wpisująca się w tytuł wątku ... https://www.youtube.com/playlist?list=PL4B7FE5AD5A713534 i jeden z filmów z owej playlisty; Edytowane 28 Lipca 2016 przez janusz.walaszewski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biker1 Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 (edytowane) Przedpotopowe kasety z Dziupli IMG_20160728_084548.jpgno i fotka jaka oryginalna na lastriko :D Edytowane 28 Lipca 2016 przez biker1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biker1 Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 kto ich nie miał?? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piokowal Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 (edytowane) Mieliśmy także swoje ,,najki,, Edytowane 28 Lipca 2016 przez Piokowal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 (edytowane) https://youtu.be/jUPIDCuHpHE najlepszy prezent na komunię.... był jeszcze taki sprzęt zwany ukraina! niekwestionowany król szos, ale trochę obciach było takiego posiadać, lepszy był wigry 3 lub jubilat. Edytowane 28 Lipca 2016 przez tibhar 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi