Skocz do zawartości

Historia jakiej nie pamiętacie....... Takie tam historyczne wspominki

Sebo0707

Rekomendowane odpowiedzi

Przyjaciół i rodzinę się odwiedzało. Bez zapowiedzi, bo mało kto miał telefon. Dziś ja do ciebie, jutro ty do mnie... Bez ceregieli, normalnie. Jak do najbliższych. Tego mi brakuje.

Nie brakuje mi "dwunastego stopnia zasilania". Młodzieży podpowiem, że przy "dwunastce" wyłączali prąd w domach..

Oj jednak pamiętać już nie ta - 20 stopień zasilania to był stopień oznaczający wyłączenia prądu 12 to był luzik i nikt go nie ogłaszał ????
  • Like 3

Czasy jakie były każdy wie, lub powinien wiedzieć, wspominamy z "nostalgią" nie tyle czasy a to, o czym napisał Sławek, że byliśmy młodzi. A jak się można było stać w tamtych czasach fanem np motoryzacji przedstawia poniższa ilustracja. Dla wyjaśnienia; jegomość w goglach (to nie błąd, pisze się przez jedno "o") to ja, zdjęcie zrobione w sierpniu 1959 r.  ;)

attachicon.gifMZ i ja.jpg

Oj, to był już luksus, niewielu było stać na MZ-kę. To było marzenie. Kosztowała 32.000 przy średniej krajowej pensji 1200 zł.

Skoro to wątek dla "dziadków" ... to przed chwilą urodziła mi się trzecia wnuczka :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D

mam komu opowiadać o tamtych czasach ;)

Gratuluję, ale nie masz się czym chwalić, ja też mam trójkę, najmłodszy 8 lat, a najstarszy 16 - jam tu chyba Matuzalem... :( ;)

Proce wg dzisiejszych standardów były niebezpieczne niczym broń automatyczna na ostre amo. I coś w tym jest, sam dostałem zagiętym w U drutem w nos...dokładnie w obie dziurki jednocześnie. Gdybym dostał w oko? A przecież każdy strzelał bez opamiętania, bolce (tak zwaliśmy te zagięte druty i druciki) latały niczym kule na radzieckim filmie wojennym :rolleyes: Najprostsza proca składała się z cienkiej gumki oraz dwóch palców. Strzelało się z amunicji papierowej (złożony wielokrotnie i zagięty kawałek kartki) bądź cienkodrutowej.

To nie proca tylko 'haclówka'. Musiala sie miescic razem z zapasem 'amunicji' w pudelku po zapalkach :)

• Like 1

Wielkanoc i strzelanie z karbitu !(tata pracował jako spawacz więc miałem tego w bród dla siebie i kolegów) nieźle to dawało!a jak się przegięło z ilością wody  to też ładnie można było się poparzyć i nieraz potrafiło puszkę rozerwać,dzisiejsze 15latki nawet niewiedzą co to karbit :blink:

Edytowane przez Raffaello
  • Like 3

To nie proca tylko 'haclówka'. Musiala sie miescic razem z zapasem 'amunicji' w pudelku po zapalkach :)

Pewnie co miasto to inna nazwa. Jako warszawiok również używałem określenia haclówa a naboje nazywaliśmy haclami. Każda haclówa była wykonana z twardego drutu ze 2 mm i jak ktoś miał dostęp do cienkiego miedzianego druciku lub drucików w kolorowych oplotach, to owijał haclówę, taki custom made. 

Bardzo fajną zabawką była jeszcze fryga. Śmigiełko które uruchamiało się sznurkiem i fruuu...... Mam jednak dość nieprzyjemne wspomnienia związane z tą zabawką. Podczas gdy puszczałem frygę z babcią na przydomowej polance, babcia upadła i nabawiła się skomplikowanego złamania nogi. Do końca życia z tą nogą miała już problem. 

Wielkanoc i strzelanie z karbitu !(tata pracował jako spawacz więc miałem tego w bród dla siebie i kolegów) nieźle to dawało!a jak się przegięło z ilością wody  to też ładnie można było się poparzyć i nieraz potrafiło puszkę rozerwać,dzisiejsze 15latki nawet niewiedzą co to karbit :blink:

Kuzynowi wybuch uszkodził palec wskazujący i od tej pory ma krótszy i sztywny... Nie pytałem jego żony czy to lepiej, czy gorzej...  ;)  :D

• Like 7

No a w szkole na lekcjach idealnie sprawdzały sie zwykłe lufki szklane i ryż, oj nie raz się pół szkoły sprzątało za karę... :D

Hazardowe gry popularne u nas były Oczko, Ścianka i Pchełki.  ;)

Zabawa w Czterej pancerni i pies to był hit... :ph34r: :ph34r: ( szczególnie kiedy przywieźli nowe kubły na śmieci okrągłe z klapką )

Sportowe zabawy to piłka w różnym wykonaniu

i domofonów nie było. Nie raz wyciągało się znajomych z łóżka ;)

Ta na co komu domofon , gwizdało sie pod oknem albo darło jape np Roberttttttttttttttttttttt  :)

co do rurek najlepsze były z tych sześciokątnych ołówków automatycznych

no i nie zapomniane strzelanie z gumek dziewczynom  w wiadome miejsce :lol:  :lol:  :lol:

Edytowane przez seiken
  • Like 3

Ta na co komu domofon , gwizdało sie pod oknem albo darło jape np Roberttttttttttttttttttttt  :)

co do rurek najlepsze były z tych sześciokątnych ołówków automatycznych

no i nie zapomniane strzelanie z gumek dziewczynom  w wiadome miejsce :lol:  :lol:  :lol:

aż poszedł by człowiek do podstawówki jeszcze raz...... :lol: :lol: :lol: :lol:

• Like 1

aż poszedł by człowiek do podstawówki jeszcze raz...... :lol: :lol: :lol: :lol:

Oj nieee!!! Co innego lata licealne, przynajmniej człowiek wiedział co ma do czego... ;)

Najmilej wspominam prywatne "komplety" koedukacyjne anatomii porównawczej... ;)

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Było wino, były i fajki :) Stołeczne, Caro, Carmen, Zefir, Wiarus. Z mniej gatunkowych Radomskie, Klubowe, Mocne, Extra Mocne, Popularne, 8,5. No i te Peweksowskie; Marlboro, Camel, Golden American, Kent, Dumont, Dunchill, Ronchill, Rothmans, Salem. Ale to była i inna cena i inny smak :) Pamiętam pierwsze dymki ....... pierwsze wagary........ ;)

• Like 2