Skocz do zawartości

SYTUACJA NA POLSKICH WODACH I CO ZROBIĆ ?

Rekomendowane odpowiedzi

Limity nie są wyssane z palca,limity to magnes dla rzeszy rybaków posługujących się wędziskiem,"gospodarujący"doskonale wiedzą że drastyczne zmniejszenie limitów odepchnie wielką ilość wnoszących opłaty,a to przecież utrzymanie dla wielu "wybitnych zarządców" :-)

• Like 1

dlatego przeczytaj pierwsze zdanie mojej wypowiedzi że wędkarstwo to pasja i potem drugie, że to co dla jednych może być pasją dla drugich jest pozyskiwaniem białka. Nie można wierzyć że każdy wędkarz to pasjonat bo wielu z nas wędkarzy łowi ryb jako uzupełnienie codziennej diety bo dzierżawca wody na to pozwala za 200 zł rocznie. Jako członek PZW jestem wędkarzem tak samo jak Ci co w zgodzie RAPR i wykupionym pozwoleniem zabierają ryby. Nie każdy wędkarz zabiera ryby w ramach pozwolenia ale są tacy i tacy i nie można o tym zapominać. NIe obrażajmy się za definicję, można ją zawieźć np do wędkarzy C&R i pozostałych, ale nadal wędkarzy.

A ci wędkarze co zabierają ryby w zgodzie z RAPR i pozwoleniem to wg mnie nie są rybacy, bo nawet definicji w Wikipedii rozróżnia się wędkarza od rybaka, raz ze względu na narzędzia połowowe jak i na cel,

https://pl.wikipedia.org/wiki/Rybak

https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99dkarstwo

Witam

A ja myślę, że każdy wędkarz to jednak hobbysta.

Także i ci co rybki zabierają.Opłata,koszty związane z transportem,przynęty,sprzęt - to wszystko kosztuje.

A nie wiem, czy jeszcze są takie w Polsce wody gdzie można by pozyskać(w praktyce) ów limit.

Przykład Panowie...Jak ktoś widzi, że wypuszczamy złowione ryby,może nie od razu,lecz po jakimś czasie i on zacznie wypuszczać.

Pomaleńku się to jednak zmienia.Nastawienie do wędkarstwa.Podwyższono wymiary ochronne, na zawodach ryby są wypuszczane.

Zebrania wkrótce w kołach.Nie siedzieć w domu,lecz uczestniczyć.Zgłaszać wnioski."Awanturować się" - w takim pozytywnym znaczeniu.

Pozdrawiam - Romek

... dlatego coraz częściej w przypadku wędkarstwa stosuje się określenie rybołówstwo rekreacyjne (czy też mniej precyzyjnie: rybactwo rekreacyjne), "nazywające po imieniu" możliwość niekomercyjnego pozyskiwania ryb przez... no właśnie... czy na pewno przez wędkarzy, czy może jednak przez rybaków z wędką (?)... jestem w stanie zrozumieć osoby wypuszczające ryby i określające się mianem wędkarzy (jest tu wyraźna granica: "łowię i wypuszczam - cel zgoła odmienny od rybackiego), od osób pozyskujących białko na własne potrzeby ("łowię i zabieram" - cel tożsamy z rybackim, często ograniczony do samego rybołówstwa)...

p/s 1... wędkarza od rybaka nie odróżnia narzędzie połowowe (a w każdym bądź razie nie jest to istotą) - to raczej kwestia techniczna (jedna z metod pozyskania ryb)... rybołówstwo tradycyjne opiera się między innymi na wykorzystaniu tzw. sznurów haczykowych, np. węgorzowych, sumowych, miętusowych... lub chyba już niestosowanych pęczków (pływaki z nawiniętą przędzą, zakończoną haczykiem)... a także tradycyjnych, mało wydajnych wędek...

p/s 2... cel - oczywiście tak (jak już wyżej pisałem), pod warunkiem, ze złowioną rybę traktujemy jako trofeum zwrócone przyrodzie, a nie zdobycz zmagazynowaną w lodówce...

Edytowane przez maxtip

• 1 miesiąc temu...

Witam

Byłem wczoraj na zebraniu sprawozdawczo - wyborczym.

W zasadzie można powiedzieć,że bez zmian.Prezes,zarząd pozostał ten sam.Zwyczajnie nikt się do tego prezesowania nie rwie hahaha

A gdy skarbnik chciał zrezygnować to go ludzie niemal błagali żeby został.

Ale w sumie nie o tym chciałem napisać.

Zgłosiłem wniosek o trzyletni zakaz zabierania drapieżników.Wniosek oczywiście przepadł w głosowaniu,lecz i tak  wielkie zaskoczenie.

Za wnioskiem było ok 1/3 ludzi.

Widać,że pomaleńku nawet i wśród szeregowych wędkarzy rozwija się idea złów i wypuść.

Koledzy - trzeba własnym przykładem pokazywać istotę współczesnego wędkarstwa.I te pozytywne zmiany nadejdą szybciej niż myślimy.

Za taki wniosek 10 lat wstecz byłbym wygwizdany - dziś byli ludzie którzy mnie poparli.

Dodam,że na sali zdecydowanie przeważała młodzież 50+

Pozdrawiam - Romek

• Like 4

próbować trzeba, u mnie w kole były wnioski o ustalenie limitu górnego dla sandacza i szczupaka na jednym ze zbiorników, zostały przez Okręg odrzucone jako bezzasadne a następnie okręg uchwalił uchwałę 152/2016 gdzie taki wymiar wprowadził, co prawda lekko abstrakcyjny bo 90 i 100 cm ale coś się ruszyło

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Pewnie zarabiają ale jak to sprawdzić ile? Zresztą za darmo pewnie by nie robili.

Tego się nikt nie dowie, ale gazeta prawna podaje, że w 2011 budżet PZW to 160 mln, kilkunastu* członków zarządu zarobiło łącznie 4 mln, a 600 etatowych pracowników - 40 mln.

Przeliczając z grubsza - członek zarządu  PZW zarabia(ł) miesięcznie ponad 22 000 zł, a statystyczny pracownik PZW 5 500.

A przecież wiadomo, że "pensja" to tylko część wynagrodzenia, bo dochodzą dodatki, przywileje, wyjazdy i  imprezy, itd.

Rzeczywiście - "za darmo" tego nie robią.

*obecnie "członków zarządu" jest TRZYDZIESTU DWÓCH!

• Like 1

Pezet to jest budżet całego PZW , czyli wszystkich okregów i kół w Polsce . Nie 32 członków tylko 43 okręgi x srednio 20 kilku członków Zarzadów Okręgów i do tego jeszcze niektóre koła które płacą diety dla swoich działaczy. Trzeba by sprawdzić czy jeszcze nie wchodzą w to prowizje dla skarbników za sprzedane znaki wartościowe , które też są wypłacane w postaci diet .

I to tyle w temacie żonglowania liczbami przez różne gazety :)

Witam

Zadałem pytanie w podobnym temacie.

Czy okręgi powinny podawać swoje sprawozdania finansowe do publicznej wiadomości?

Cisza...

Był taki okres,że zarząd główny PZW publikował w WW swoje sprawozdania.

Próbowałem wyśledzić w necie gdzie takie sprawozdanie można uzyskać.Owszem można w sądzie gdzie była rejestracja,lecz jest to związane z kosztami.Nie pamiętam ile lecz powyżej 100 zł.

Czy okręgi, czy zarząd główny mają coś do ukrycia skoro takich sprawozdań nie publikują????

Pozdrawiam Romek

Nie przesądzam - bo może takie rzetelne, coroczne sprawozdania są. (Czekam na ich wskazanie).

Ale praktyka związku pokazuje, że podejście jest typowe, czyli: "jełopie z wentkom - płać kasę, nie interesuj się, do czyjej kieszeni ona wpada i morda w kubeł."

W końcu 150 milionów, przy miliardowych przekrętach w innych dziedzinach za które nikt nie odpowiada, to marny grosz..

Czy okręgi powinny podawać swoje sprawozdania finansowe do publicznej wiadomości?

Cisza...

Był taki okres,że zarząd główny PZW publikował w WW swoje sprawozdania.

Okręg mazowiecki publikuje sprawozdania co roku. Pełny bilans wpływów i wydaktów. Nie wiem jak inne okręgi. Inna sprawa to liczby zawarte w tym sprawozdaniu. Jak ktoś się troszkę porusza w księgowości to będzie umiał to czytać i zobaczy gdzie idą pieniądze ze składek.

Edytowane przez luk_80

.............................
W końcu 150 milionów, przy miliardowych przekrętach w innych dziedzinach za które nikt nie odpowiada, to marny grosz..

Jest takie powiedzenie:

"Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby skądinąd łagodny i liberalny rząd, kiedy zabraknie mu pieniędzy."

W naszym przypadku to np. plan odebrania kasy WORD-om, a to "tylko" ponad 60 milionów.
Wiem że PZW to inny typ instytucji, ale co to dla PIS: dzisiaj plan,  jutro w nocy głosowanie  ​ :lol:​ i będzie czym załatać rozdawnictwo.

​I tak te pieniądze się marnują  :)

Edytowane przez ObraFM

Okręg mazowiecki publikuje sprawozdania co roku. Pełny bilans wpływów i wydaktów. Nie wiem jak inne okręgi. Inna sprawa to liczby zawarte w tym sprawozdaniu. Jak ktoś się troszkę porusza w księgowości to będzie umiał to czytać i zobaczy gdzie idą pieniądze ze składek.

A mógłbyś link do takiego sprawozdania podać?

No ciekawe, ciekawe...

13 mln ze składek,

ponad 4 mln pensji

prawie 6 mln "wynagrodzeń" ukrytych pod nazwami "usługi obce i inne koszty rodzajowe".

czyli że 80% składek pochłaniają jamochłony finansowe zwane "działaczami".

A to tylko to, co oficjalnie, a ile wziątek jest poukrywanych w innych kosztach, to tylko księgowy wie.

Żeby sobie nie wiem jak i co Sherlock wędkarskiego świata sobie wygrzebał, wykombinował i konfabulował, niczego zdrożnego w bilansie nie znajdzie.

Ale niech sobie Holmes podjudzony spróbuje wyobrazić, co dzieje się z pieniędzmi z odpisów na koła, w przytłaczającej części koła wirtualne.. :)