Skocz do zawartości

SYTUACJA NA POLSKICH WODACH I CO ZROBIĆ ?

Rekomendowane odpowiedzi

Masakra! No ale złowiony zgodnie z regulaminem. Kolejny przykład, że górne wymiary mają sens by zatrzymać taką patologię.

Żadne zmiany w regulaminie nie zatrzymają patologii jak nie będzie egzekwowania tych przepisów.Na Wiśle gdzie łowię można praktycznie łowić na wszystkie metody które prawnie są zabronione z szarpakiem włącznie, bo egzekwowanie tego by odepchnęło większość opłacających zezwolenia które zasilają kasę okręgu, więc się przymyka oczko a kasa płynie.Najważniejsze posiadać opłacone zezwolenie, taka sytuacja.

to ja coś wrzucę z lokalnego podwórka

trzeba edukować także media, żeby były publikowane zdjęcia tylko wypuszczanych ryb, teraz każdy kto zakatrupi dużą rybę może pobiec do gazety i się chwalić, a tak odeślą go z kwitkiem i nici ze sławy w mediach

Czyli jeśli chciałbym wspomóc cokolwiek, z pewnością ze moje pieniądze zostaną wykorzystane na ochronę lub zarybienia konkretnej wody, to nie mam takiej możliwości?

jako członek stowarzyszenia jakim jest PZW nie jest to łatwe, ale możesz zainwestować w inne stowarzyszenie które ma już wodę w dzierżawie lub powołać nowe i wydzierżawić wodę i łożyć na jej utrzymanie. Niestety same pieniądze to nie wystarczają aby wody były rybne, potrzebna jest praca ludzi którzy o tę wodę zadbają

• Like 1

...lub powołać nowe i wydzierżawić wodę i łożyć na jej utrzymanie...

Nie wiem za kogo mnie masz, ale nie bujajmy w obłokach :) Za pieniądze możesz jak najbardziej wynająć ludzi którzy będą o wodę dbali :) 

Nie interesuje mnie lanie wody, przez jakie przebrnąłem w tym temacie, prosiłbym tylko o informacje co do tych stowarzyszeń(o ile jakieś są) w województwie mazowieckim.

Marcin nie do końca ma rację.

@Jeffrey, możesz wpłacić dowolną kwotę na konto Okręgu lub Koła PZW jako składkę dobrowolną na konkretny cel, np. jako wsparcie SSR, które w większości jest finansowane z pieniędzy PZW. Grupy społecznych strażników działają przy wielu Kołach, jeśli znasz prężnie działającą grupę, to warto ich wesprzeć. Możesz też kupić kilka mundurów, lornetkę, kilka par dobrych, wojskowych butów. Każda grupa SSR chętnie skorzysta z Twojej hojności. Warto ich wspierać, to ludzie poświęcający swój wolny czas na ochronę naszych wód. 

Właśnie nie znam takich grup :( Nie stać mnie na taki zakup, lecz chetnie ustawilbym miesiecznie jakis przelew, coś w stylu patronite, zawsze na benzyne by było.

W Warszawie są takie koła o jakich pisze Bartek, działają prężnie i mają wśród członków strażników SSR, zresztą tu też zaglądają.

Warto wspierać takie inicjatywy, właśnie choćby składką na działalność.

Może ktoś znający takie koła/stowarzyszenia, mógłby otworzyć wątek z ich spisem, działalnością, w jaki sposób można wspomóc ich w działaniu?
Okazja czyni darczyńce ;) może znajdzie się jeszcze trochę osób zainteresowanych wsparciem finansowym ludzi dbających o wody. 

• Like 2

• 3 miesiące temu...

Robercie, o osłonę w postaci tęczaka w Szreniawie oraz określonych odcinkach innych rzek małopolskiego okręgu, osobiście męczę kilka osób jakoś tam mających na to wpływ. Bezskutecznie.

Jakkolwiek sam napisałeś "osłona", ryba do zabrania zamiast potoka. Piękna , sportowa, ale obca naszej faunie i nie rozmnaża się w naturze w naszych wodach.

Druga rzecz, nie każda woda pstrągowa powinna być zarybiana teczakiem.

Dłubnia, Prądnik, Harbutówka - są małe, i tęczaki będą tam zagrożeniem dla potokowców. Szreniawa, ciepła, mulista, przegrodzona młynami, to wymarzona woda dla tęczaka. Zwłaszcza że potokowce nie odbywają tam skutecznie tarła. Na pewnych odcinkach Rudawa czy Skawinka - jak najbardziej.

@pezet , na pstrągowych rzekach w Krakowie w grudniu nie wolno spiningować, chociaż domyślam się jaki odcinek i jakiej rzeki masz na myśli, pstrąg jest, a woda formalnie nizinna i wszystko wolno.

Edytowane przez etherni

etherni, on 25 Nov 2016 - 22:31, said:

@pezet , na pstrągowych rzekach w Krakowie w grudniu nie wolno spiningować, chociaż domyślam się jaki odcinek i jakiej rzeki masz na myśli, pstrąg jest, a woda formalnie nizinna i wszystko wolno.

Na wielu rzekach typowo pstrągowych jest zakaz spinningowania od września. I dobrze*.

Ale na niektórych nie. Akurat nie myślałem o Rudawie.

*oraz jedno "nie-dobrze": że od września z tych rzek znikają wędkarze, a pojawiają się gliździarze..

No ale mamy RAPR skrojony na miarę - mozliwości umysłowych działaczy PZW.

No niestety Robert,  jest to typowy efekciarski tekst pod tzw publiczkę, nie oddający faktycznego stanu rzeczy - acz odwzorowuje bardzo poręczny dla przeciętnego członka schemat, przeciwstawiający jego barankową niewinność poczynaniom złowrogiej władzy - co jest również dość zabawne.. :)

PZW to sok wyciśnięty z całej masy członków. A nawet ekstrakt. Czy można czegokolwiek innego oczekiwać bez zmian na dole tego wielkiego, plugawego organizmu ? 

Edytowane przez Sławek Oppeln Bronikowski
  • Like 1

Sławek Oppeln Bronikowski, on 26 Nov 2016 - 06:45, said:

. Czy można czegokolwiek innego oczekiwać bez zmian na dole tego wielkiego, plugawego organizmu ? 

Podawałem przykład ZSMP czy ZOMO.

Czy "reformowano oddolnie" zomowców, czy po prostu zlikwidowano całą zdegenerowaną organizację?

Analogicznie - "Bratnie PZW"  nie jest reformowalne, ani od góry ani od dołu, tylko po prostu powinno zniknąć.

Sławku, jeśli to co napisałem było pod publiczkę to Twój tekst również, ponieważ napisałeś dokładnie to samo co ja. Można nam zarzucić, że powtarzamy banały, no ale jak widać są tacy którzy się jeszcze łudzą, że będzie coraz więcej ludzi świadomych itd. Być może, ale wątpię aby tego dożyli. Likwidacja PZW czy odebranie jej wód niczego nie załatwia. Większość wód jest państwowa i od niego zależy czy zajmie się nimi i będzie zarządzać racjonalnie, czy odda je tym o których wiadomo z góry, ze będą chcieli wycisnąć jak najwięcej a dać jak najmniej. Wszyscy żyjemy w tym kraju i chyba wszyscy widza jak jest rządzony. Nieracjonalność to nasza specjalność.

"Człowiek postępuje racjonalnie dopiero wtedy, kiedy wszystkie inne metody zawiodą."

Rabunkowa eksploatacja dzierżawionej wody to był fakt, ale raczej dotyczył jezior na północy.

Przykłady dzierżawionych odcinków rzek (Raba, Dunajec, San, Przemsza) pokazują, że nawet w warunkach polskiego bezprawia i ogólnej niemocy, jednak DA SIĘ.

Ale dopóki ubecka mafia ulokowana pod szyldem PZW będzie u żłoba i będzie ssała dużą kasę, to będzie bronić obecnego stanu i nie dopuści do zmian w skali kraju.

Dlatego jedynym wyjściem jest likwidacja tego szamba i stworzenie normalnych warunków gospodarowania wodami.

• Like 1

@pezet, to jest tak nierealne co piszesz, że aż zdziwienie bierze. 

Jak chcesz rozwiązać coś, co ma poparcie dobrze ponad 90% wszelkich moczykijów ?\

Powtórzę po raz e-nty - póki sami się nie zmienimy i w naszych głowach będzie ważniejsze coś więcej od żarcia w postaci ryb o tyle się nic nie zmieni. PZW to nie 20 chłopa. To setki tysięcy ludzi, którym się należy wg ich mniemania zeżreć. A to czy będzie w zarządzie Kazik, Heniek czy ktokolwiek inny to im to zwisa. Ważne, żeby można było za małą kasę się nachapać i jedynym ograniczeniem wyjścia po prawie darmowe mięcho był czas. Ot tyle. 

Edytowane przez tymon
  • Like 1