Skocz do zawartości

Wisła w okolicach Kazimierza Dolnego

rapia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W poniedziałek jadę na urlop do Kazimierza Dolnego

Mam pytanka:

Czego mogę się spodziewać po tamtej Wisełce i jakich ryb.

Najbardziej interesują mnie karpiowate drapieżniki( boleń,jaź i kleń)

Może ktoś zna miejscówki blisko miasta i podzieli się informacjami może być na priw.

Z góry bardzo dziękuje i mogę odwdzięczyć się tym samym jeżeli chodzi o mój kawałek Wisły.

Jeszcze, w czasach "anologowej lustrzanki" łowiłem piękne klenie, w okolicy takiego zabytkowego wiatraka.

Była niżówka. Klatki praktycznie puste.

Ryb poszukiwałem w nurcie, cokolwiek to znaczyło, przy tak masakrycznie niskim stanie wody.

PS

Łowiłem obrotówkami Effzet nr 1 i rzadziej 2

Edytowane przez popper

Zejdź z biegiem rzeki po stronie Kazimierza nadbrzeżnym deptakiem do samego końca. Tam są bardzo ładne klatki i fajna opaska. Karpiowate są jak najbardziej.

Jak zjedziesz poniżej Kazika, do przeprawy promowej  ( chyba ze 2km ) to połowisz na główkach.

Wszędzie tam łowiłem na Storki, Rapalki 5-7cm, małe srebrne obrotki... klasycznie

Możesz też w górę rzeki się udać w okolice Krowiej Wyspy ( rezerwat ). Warto ! ;)

• 2 tygodnie później...

Cześć.

Jak zapowiadałem pięć dni urlopu spędziłem w Kazimierzu Dolnym.

Niestety cztery poranne godzinny przez cztery dni spędzone nad wodą skończyły się złowieniem tylko jednego małego(bardzo) małego bolenia.

Było też przegrane starcie z dużą rybą ale na lekkim sprzęcie nie wiele mogłem zrobić i ryba poszła z woblerem,po czym wnioskuję,że był to szczupak i to pokaźnych rozmiarów.

Słabe wyniki tłumaczę sobie wysoką i w kolorze kawy z mlekiem wody.

Żałuję,że nie trafiłem na normalny stan wody bo to woda z dużym potencjałem z pięknymi miejscówkami i widokami.

• Like 1