Skocz do zawartości
  • 0

Yamaha F6 i Mercury F6 - temat ping pong

count_martin3z

Pytanie

Cześć,

Panowie, bo czytam te wątki i czytam... Jest tam masa wiedzy, opinii ale głównie tyczących się silników starszych. 

Ja znowu cisnę się z zakupem rocznika bieżącego Yamahy lub Mercury. Dokładnie 6 KM

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak się ma jedno do drugiego? Nie mówię o cenie... Kiedyś, nie miałbym żadnych obiekcji i brał Yamahę, ale czy te różnice technologiczne są również tak bardzo widoczne w czasach dzisiejszych i nowych konstrukcjach? Czy dzisiaj, silniki to "prawie" to samo i nie ma sensu się zastanawiać i zachowywać jak cipka w sklepie z bielizną? Czy różnica w podzespołach tych dwóch marek to faktycznie różnice na korzyść jednego i niekorzyść drugiego? Dla mnie Mercury (nie jestem jeszcze aż tak starej daty), to coś nowego. Nie kojarzy się chinolem, ale też nie darzę go taką sympatią jak topowe marki japońskie, tylko czy mam rację? 

Dobra, marudzę- wiem. Dajcie bana i może się otrząsnę... 

Dzienia. 

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Evin dodajmy że tośka w tej chwili ma największą i w zasadzie jedyna produkcję bloków silnikowych ktorych używają wszyscy, jedynie osprzęt się różni ale to też tak nie do końca bardziej obudowa itp he....

Wszystkich tajemnic nie znamy ale dla mnie te Silniki to jeden... :) są różnice w rozmiarach simeringow, łożysk, gwintu itd ale to są szczegóły, serce w tych silnikach w tym momencie to jedno kopyto.

Edytowane przez womaly23
  • Like 1

• 0

Dobra, silnik nabyty od Kolego womaly23. Wczoraj stuknąłem 990 km w tą i z powrotem, ale się opłacało. Kolega jak pisze, że nowy to jest nowy. Zalaliśmy olej, odpalenie i malina. Gdybym wiedział na początku, że taki z niego człowiek, to przelałbym pieniądze i czekał na kuriera zamiast jechać prawie 1000 km. Szczerze polecam, bo jeszcze można z chłopakami nieźle poplotkować :-D

Dzięki Piotrek za świetny silnik, szkoda że tak długo trzeba go docierać :-(

• Like 1

• 0

Ok, to jeszcze coś napiszę... W dwa dni zrobiłem 38 km i 5 h pływania stuknęło - wszystko rejestrowane przez endomondo. Mam Xboat 320. Pływałem sam i do pełnego zestawu, który zabieram zawsze na ryby brakuje 2 wędek, 6 kg kotwicy i pudełka z przynętami. Czyli w sumie jakieś 8,8 kg.

W ślizg idę od 2/3 manetki. Później odpuszczam na 1/3 gazu i cały czas ślizg. Na max nie grzałem, bo docierany. Spalanie jest... nie wiem jak to opisać ale chyba żadne. Mam 10 l zbiornik i ledwo co z niego ubyło. Odnoszę wrażenie, że w drugi dzień mimo większej odległości jaka przebyłem silnik spalił jeszcze mniej jak w pierwszym dniu pływania.

Kurcze, mimo że to nie Yamaha, którą chciałem, to i tak cudowny silnik :-)

No nic, trzeba zbierać na 9.9 KM, bo prędkość uzależnia... ????????????????

• 0

Ok, to jeszcze coś napiszę... W dwa dni zrobiłem 38 km i 5 h pływania stuknęło - wszystko rejestrowane przez endomondo. Mam Xboat 320. Pływałem sam i do pełnego zestawu, który zabieram zawsze na ryby brakuje 2 wędek, 6 kg kotwicy i pudełka z przynętami. Czyli w sumie jakieś 8,8 kg.

W ślizg idę od 2/3 manetki. Później odpuszczam na 1/3 gazu i cały czas ślizg. Na max nie grzałem, bo docierany. Spalanie jest... nie wiem jak to opisać ale chyba żadne. Mam 10 l zbiornik i ledwo co z niego ubyło. Odnoszę wrażenie, że w drugi dzień mimo większej odległości jaka przebyłem silnik spalił jeszcze mniej jak w pierwszym dniu pływania.

Kurcze, mimo że to nie Yamaha, którą chciałem, to i tak cudowny silnik :-)

No nic, trzeba zbierać na 9.9 KM, bo prędkość uzależnia...

Dorzucisz drugą osobę i dupa niestety. Pchanie wody 12 km/h. Dlatego mam dwa silniki. 6 Hp i 9,9 Hp  :D

• 0

Tak jest, zbierajcie kasę a ja was zaopatrze w silniczki nowe i w dobrej cenie:) Asortyment się powiększa także będzie w czym wybierać bo oprócz Yamaha i Mercury będą na dniach Suzuki:)

Dla nabywców 2 szt zrobimy dobra promocje od promocji:)

Edytowane przez womaly23

• 0

Tak jest, zbierajcie kasę a ja was zaopatrze w silniczki nowe i w dobrej cenie:) Asortyment się powiększa także będzie w czym wybierać bo oprócz Yamaha i Mercury będą na dniach Suzuki:)

Dla nabywców 2 szt zrobimy dobra promocje od promocji:)

Te suzi na wtryskach?

• 0

Pytanie laika w tym temacie:

czy do pływania w wodzie słonej należy zaopatrzyć się w odpowiedni silnik, tak jak ma to miejsce w przypadku silników elektrycznych? Nie chodzi tutaj o moc silnika, tylko rodzaj zastosowanych materiałów.