Skocz do zawartości
  • 0

silnik 20km jakies ciekawe rozwiazania?

gooral

Pytanie

Witam. moja honda 15km troszke mnie wkurzyla bo padla juz 2gi raz pod rzad a mariny maja zapierdziel w lecie i musialbym czekac z 2-3 tygodnie na naprawe minimum wiec chyba sobie kupie nowy silnik. jako, ze 15 i 20 kosztuja i waza podobnie strzele sobie chyba 20 (bedzie na latac z proscanem kraken 400).

Szuakm czy mi ktos moze cos powie o silnikach ciekawego bo nie mam jak obejrzec.

to co wiem:

mercury - nie podoba mi sie brak zmiany biegow - nei da sie silnika pogonic na luzie i troszke to moze byc mylace przy dokowaniu jak trzeba zwolnic dajac cala wstecz.  Do tego kiepsko sie go nosi. plywalem z modelem 15km z bodaj 2012. plywal wydaje mi sie szybciej niz honda ponizej.

Honda - mialem i mi sie podobal fakt, ze ma prostownik (w sumie nie uzywalem, ale fajnie, ze byl), superowe raczki do noszenia - bylem zadowolony problem, ze nowa kosztuje ponad 3k euro. po mojemu na luzie byl cichszy od merkurego powyzej. plywalem modelem 2006 15km. dodatkowy plus jest taki, ze fajnie sie rozbiera obudowe do serwisu - gore i oba boki pod czacha.

suzuki - lekkie etc, ale kolega co kupil jakis czas temu 15 narzekal, ze byla glosna i nia strzasznie telepalo (kupil nowa twierdzil, ze to skutek niskiej masy). wydaje mi sie, ze to jedyny silnik na wtrysku?

tohatsu - wlasnie zastanawiam sie czy nie kupic - sa dosyc tanie (2500e) i maja 5 lat gwarancji (wiekszosc innych ma 2?) a 700e w roznicy do hondy to przynajmniej ze 2 porzadne remonty jakby co..

parsun - nie chce nawet slyszec.

yamaha wydaje mi sie, ze mozna je rrzymac w dowolnej pozycji bo costam z miska olejowa, ale jest mi to taka sobie rewelacja.

interesuja mnie smaczki typu fajny uchwyt, fajnie sciagana obudowa do serwisu etc. dodatkowo interesuja mnie opinie o tohatsu.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

ciekawe rzeczy sie wyczyniaja. plywalem dzisiaj na pelnym gazie troche i praktycznie nie ma roznicy (silnik na pol gwizka robi 17-19mph a na fullu 21-22mph po przekroczenu 3/4 gazu jest tylko glosniej a nei szybciej).

Jest tez niewiele szybszy od hondy 15hp (ona robila 18-20mph na full) pisze w mph bo tak mi gps podaje. (nie pamietam w jakich warunkach na hondzie merzylem - dzisiaj byla lekka falka).

wg instrukcji silnik dalej na dotarciu, ale jakos nie sadze by to mialo cos do rzeczy.

• 0

Mam tak samo z 9.9 max otwarta przepustnica, przy ok 17km/h wchodzi w ślizg z dwiema osobami na pokładzie rozpędza sie do 31km/h po odpuszczeniu gazu do połowy leci ok25km/h. Jedyna opcja to śruba z większym skokiem- ja mam chyba 8'

• 0

Mam za soba pierwsza wymiane oleju etc. niedawno byli u mnie znajomi i plywalismy kilka razy w 4 osoby na pokladzie - czasami byly problemy wejsc w slizg na pelnym gazie - trzeba umiejetnie wywarzyc ladunek (mysle, ze  na pokladzie bylo wliczajac silnik troche ponad 500kg), ale jak juz wejdzie w slizg mozna spuscic z gazu i ide dlaej w slizgu. za kilka h wedkowania (powiedzmy 16km w sumie? wiekszosc na full lub przynajmniej polowie gazu) spalil okolo 10l paliwa. (szacunki na oko odleglosc mierzona "na farta" google earth a ilosc paliwa to "okolo 3/4" zbiornika 12l). 15 hondy wydaje mi sie, ze byla troche lepsza, ale nie duzo (najdluzsza trasa jaka zrobilem na morzu moja 15 wlasnie "na oko " zmierzona google maps to okolo 20km - wracalem z mniej niz 1/4 zbiornika 12l.

dzisiaj sobie kupilem zbiornik 22l bo nie lubie niespodzianek a czasami plywam bo duzych jeziorach.

PS w porownaniu do hondy kiepski dostep do filtra oleju (jesli nie nie ma oryginalnego klucza i uzywa takiego uniwersalu na lancuch), ale za to nie trzeba sciagac nic procz "kaptura" w hindzie trzeba bylo sciagnac panel z boku wiec remis  w obu konkurencjach mysle.

Ps2 wlasnie sobie uswiadomilem, ze na morzu na pontonie bylismy we 2ch wiec ta 15 pali chyba tyle samo jak nie wiecej od tohatsu (na morzu laczne obciazenie pontonu to bylo jakies 270-280 kg + niemal 50 kg roznicy w wadze pontonow czyli powiedzmy 580 kg vs okolo 320 totalnej masy wliczajac paliwo i mase pontonow.)

Edytowane przez gooral

• 0

Moim zdaniem Honda pali nieco więcej niż Mercury / Tohatsu. W sierpniu wymieniłem 20kę Mercurego na taką samą Hondę i na razie wychodzi na to, że spalanie jest większe o ~10%. Za to honda jest lżejsza, cichsza i ma minimalnie lepsze osiągi

Edytowane przez womar

• 0

Moim zdaniem Honda pali nieco więcej niż Mercury / Tohatsu. W sierpniu wymieniłem 20kę Mercurego na taką samą Hondę i na razie wychodzi na to, że spalanie jest większe o ~10%. Za to honda jest lżejsza, cichsza i ma minimalnie lepsze osiągi

Fakt z porownania tohatsu 20hp merkurego 15hp i hondy 15 honda jest zdecydowanie najcichsza. Tohatsu na sluchawkach donplukania wrecz brzmi jak motor z wyczynowym tlumikiem ;)

Sent from my SM-N910F using Tapatalk