Skocz do zawartości

Zauber czy Red Arc?

laredo

Rekomendowane odpowiedzi

Noszę się ze zmianą najmniejszego i najlepszego kołowrotka. Chodzi mi o coś w wielkości 1000-2000 do lekkiego uniwersalnego spinningu ( głównie pstrąg i okoń).

Że wszystkich rzuciły mi się te dwa co w tytule. Który lepszy? Nie widziałem na jednego i nie mam porównania. Proszę o Waszą opinię. Ew co polecicie w tym rozmiarze.?

Team dragon nie jest klonem Zaubera, tylko Ryobi Excia (w roli wyjaśnienia) Teraz można je kupić w całkiem przystęponej cenie na alledrogo.

team dragony zet to kręciły już zanim ryobi excia był w planach i kosztowały ciut mniej niż zauber, który w owych czasach był o wiele droższy niż dzisiaj :)

a tak odnośnie różnic to TDZ nie posiada tych wszystkich spowolnień posuwu jak w redo-zauberach (czyli w tej klasie kołowrotków mniej rzeczy stukających i pukających) kółko worma jest połącząne z pinionem jak to w większości emblemowo turkowych daiw i shimano, druga zaleta to korbka bez żadnym przycisków łapiących luzy i bez wymyślnego techno knoba jak w redzie :) prosty t knob na aluminiowej wajszce

team dragony zet to kręciły już zanim ryobi excia był w planach i kosztowały ciut mniej niż zauber, który w owych czasach był o wiele droższy niż dzisiaj :)

Możliwe  :)  piszę tylko że to to klon Exci, swoją drogą jestem ciekaw jak są spasowane TD bo w piątek dotarł do mnie zauber, i to nie jest już ten sam kołowrotek co kiedyś :(, podobnie sprawa ma się z rede-m mój 4 letni jest lepiej spasowany, niż dzisiejsze (albo trafiłem takie sztuki). Szkoda bo to bardzo fajne młynki.

Możliwe  :)  piszę tylko że to to klon Exci, swoją drogą jestem ciekaw jak są spasowane TD bo w piątek dotarł do mnie zauber, i to nie jest już ten sam kołowrotek co kiedyś :(, podobnie sprawa ma się z rede-m mój 4 letni jest lepiej spasowany, niż dzisiejsze (albo trafiłem takie sztuki). Szkoda bo to bardzo fajne młynki.

no ale jak może być to klon exci jak excia nie istniała jeszcze gdy team dragony już śmigały nad wodą ?  więc z tym klonowaniem, invitro czy czymś tam to chyba odwrotnie ;) no i excia ma kibel korbkę niestety (w której kilka kropli mocnego kleju rozwiązuje problem luzu na łączeniu)

no ale jak może być to klon exci jak excia nie istniała jeszcze gdy team dragony już śmigały nad wodą ?  więc z tym klonowaniem, invitro czy czymś tam to chyba odwrotnie ;) no i excia ma kibel korbkę niestety (w której kilka kropli mocnego kleju rozwiązuje problem luzu na łączeniu)

Kolego, mówię tylko że TD i Excia to te same kręcioły konstrukcyjnie.

Edytowane przez neronhell

Noszę się ze zmianą najmniejszego i najlepszego kołowrotka. Chodzi mi o coś w wielkości 1000-2000 do lekkiego uniwersalnego spinningu ( głównie pstrąg i okoń).

Że wszystkich rzuciły mi się te dwa co w tytule. Który lepszy? Nie widziałem na jednego i nie mam porównania. Proszę o Waszą opinię. Ew co polecicie w tym rozmiarze.?

żadnego z nich, daiwa ninja jest praktyczniejsza, lepiej pracuje, nie ma worma amimo to plecionkę układa lepiej niż red czy zauber, jest lekka i ładna. Serwisowana podziała dłużej niż dwa jakie wymieniłeś.

Juz nie opowiadajcie bajek o tej ninjy bo kolowrotek od paru miesiecy w sprzedazy i nagle opinie ze bedzie dluzej i lepiej dzialal niz sprawdzone zauberowate. Mam tania dajwe (exeler) i niby wszystko okej przy lekkim lowieniu a jak zaloze blaszke albo wobka pod bolenia to stuka jak stara sasiadka w kaloryfer. Dwa lata uzytkowiania i nie chce mi sie patrzec na ta daiwe.

Cholera,to wywalam Ultegrę SS i kupuję Ninje... wszak ten paskudny worm jest taki slaby. Pewnie po 17 latach to zaraz zdechnie, mimo że nadal można nawinąć rybę 70+ przez przelotki i rolkę na szpule.

Ninja bardzo mi się podoba. Na zdjęciach wygląda, że faktycznie nawija lepiej niż zauberowate. Tyle że wormshaft zauberów do worma shimano to ma się tak jak wiertarka TopTools do Makity. Działa na tej samej zasadzie, kwestia czy równie dobrze.

To , że prosta konstrukcja na nawoju S , przebija wormshafta z zaubera, świadczy tylko o tym, że ten worm ma tam znaczenie wyłącznie marketingowe.

Komplikowanie konstrukcji bez poprawy własności użytkowych.

W latach 90' było na rynku sporo wynalazków z nawojem opartym na crank-S (czyli krzywka na dźwigni, a nie latająca luzem jak obecnie to jest w tańszych młynkach). Większość nawijała lepiej niż dzisiejsze tanie wormshafty.

Ale uproszczenie, że jest mocniejsza bo nie ma worma... ciut za daleko. Saltiga ma worma. To raczej nie jest delikatna zabawka. A uchodzi za równie mocarną jak konkurencja.

• Like 3